Aantal keer gelezen4

Raad: ,,Onderzoek mogelijkheden millenniumgemeente Barneveld’’

koffiewoensdag 18 juni 2008 21:53

Het college van burgemeester en wethouders gaat onderzoeken of de gemeente Barneveld een zogenoemde millenniumgemeente kan worden. Die taak gaf de gemeenteraad wethouder Aart de Kruijf dinsdagavond mee tijdens de behandeling van de kadernota.

Er komt een werkgroep die gaat kijken of hier geld voor moet worden gereserveerd en zo ja hoeveel. Het voorstel van ChristenUnie, CDA en Pro’98 werd, met uitzondering van Lijst 8, raadsbreed gesteund. Een millenniumgemeente streeft verschillende doelen na ter verbetering van zaken in Derde Wereldlanden, waaronder bestrijding van malaria, kindersterfte en armoede. Daarnaast stelt een millenniumgemeente een duurzaam leefmilieu en eerlijke handel ten doel.

De SGP ging na enig tegenstribbelen akkoord met het voorstel voor het onderzoek. ,,Het bestrijden van malaria in de wereld is natuurlijk een goed doel, maar is dat een taak van de gemeente Barneveld?”, vroeg fractievoorzitter Gerard Schotanus. ,,Bovendien, er zijn toch al kerken en stichtingen in onze gemeente die werken aan bijvoorbeeld ontwikkelingshulp.” De SGP steunde het voorstel tot het onderzoek toch nadat het enigszins was gewijzigd. ,,Zolang duidelijk gesteld wordt dat de totstandkoming van een millenniumgemeente geen doel op zich is.”

Tjitske Kuiper (ChristenUnie): ,,Het gaat vooral om het signaal dat we afgeven. Niet alleen dragen we ons steentje bij, ook zorgen we voor bewustwording onder onze eigen bevolking.” Adriaan Guldie (VVD) toonde zich enigszins sceptisch. ,,Het is bekend dat veel ontwikkelingshulp niet daar terechtkomt waar het voor bedoeld is. Bovendien, wat levert het nu direct op? In Apeldoorn heeft de gemeenteraad onder het mom van millenniumgemeente direct een studiereis naar China gepland, à 150.000 euro. Dat moet toch niet de bedoeling zijn?”

Er zijn momenteel 66 gemeenten in Nederland die zich millenniumgemeente noemen.

Bron: Barneveldse krant


Andere nieuwsberichten mbt Millenniumgemeente:
Barneveld vandaag: Politiek wil eerlijke koffie drinken
Barneveld millenniumgemeente!!
Reformatorisch dagblad: Barneveld wil duurzaam worden

« Terug

Archief > 2008 > juni