Aantal keer gelezen5

Barneveld vandaag: ‘De markt heeft de regie’

kinderopvang.jpgdonderdag 26 juni 2008 21:03

De problemen met de kinderopvang worden deels veroorzaakt doordat de gemeente veel waarde hecht aan peuterspeelzaalwerk, maar kinderopvang aan 'de markt' overlaat.

Dat werd gisteravond duidelijk uit een uitgebreide discussie in de raadscommissie Samenleving. De discussie was aangezwengeld door kinderopvang Dol-fijn en een handtekeningenactie van de ouders Nynke Feenstra en Betty van Deuveren. Kern van het probleem bleek, dat Dol-fijn en wethouder Leen Verweij vorig jaar niet tot elkaar gekomen zijn inzake participatie van de kinderopvang in de wijkschool in De Burgt. Verweij stelde, dat hij Dol-fijn daar heel graag bij betrokken had, maar wel onder de voorwaarde, dat die ook peuterspeelzaalwerk zou aanbieden.

Hij had directeur Margreet van den Berg daartoe echter 'niet kunnen verleiden'. Die vond dat te riskant omdat dat een nieuw taakveld voor haar organisatie zou zijn, dat volgens haar weinig toekomst heeft nu er steeds meer behoefte aan dagopvang is. Achteraf bleek de huur in De Burgt zo gunstig berekend te worden, dat Dol-fijn het risico wel had willen nemen, maar toen was de gemeente al met De Blokkentoren en De Drieslag in zee gegaan. "Of je dat nou leuk vind of niet, ook in Barneveld moeten steeds vaker beide ouders werken; een éénverdiener kan geen huis meer kopen", stelde Adri den Dunnen (Pro'98). Kinderopvang is daarom een 'basisvoorziening' en de peuterspeelzaal wordt van minder belang. Wethouder Verweij hield echter staande, dat de gemeente juist voor het peuterspeelzaalwerk verantwoordelijk is - de reden waarom hij dat als eis voor deelname in de wijkschool had gesteld - maar niet voor kinderopvang. Die wordt derhalve door de gemeente niet gepland en ze heeft ook geen inzicht in de behoefte. Die zou moeten blijken uit 'de markt'.

Bron: Barneveld vandaag

« Terug

Archief > 2008 > juni