Samen recht doen in Barneveld 2022-2026

Verkiezingsprogramma ChristenUnie voor de gemeenteraadverkiezingen van 2022.

Inleiding

Samen recht doen in Barneveld

‘Laat liever het recht stromen als water, en de gerechtigheid als een altijd voortvloeiende beek’.
 (Amos 5:24)

De profeet Amos riep het volk Israël lang geleden namens God op om het recht en de gerechtigheid te laten stromen als water.  Met hun mond deden de Israëlieten allemaal goede dingen. Maar hun daden waren er niet naar. Het was slechts schone schijn. Ze offerden wel aan God, maar hun naaste zagen ze niet staan. Aan dat onoprechte heeft God een hekel. Geen woorden, maar daden. Amos roept ze dan ook op om voortaan recht te doen. Dat betekent: Opkomen voor de zwakke en de arme, opkomen voor de natuur en goede dingen doen voor de hele samenleving. De ChristenUnie wil graag op deze manier politiek bedrijven. Niet met mooie woorden. Maar door integer en trouw te zijn. Door betrokken en sociaal te zijn. Door als een altijd voortvloeiende beek (denk aan de Barneveldse beek) steeds maar weer recht en gerechtigheid te brengen in onze gemeente. Dit lukt niet altijd. Wij zijn ook maar gewone mensen die fouten maken. Maar het is ons gebed dat God ons de kracht geeft om zo politiek te bedrijven. Door samen recht te doen.

Samen
Nederland scoort hoog op internationale ranglijsten over welzijn, onderwijs, gezondheidszorg en zelfs geluk. Van de gemeente Barneveld kan hetzelfde gezegd worden. In de vele dorpen die samen onze gemeente vormen gebeuren mooie en waardevolle dingen. Er is hier veel gemeenschapszin. Deze is essentieel voor onze leefbaarheid. Veel mensen helpen elkaar via vrijwilligerswerk. Buren, vrienden, echtgenoten en familie bieden mantelzorg als dat nodig is. Binnen de familie, de kerk en de buurt werken mensen samen en helpen zij elkaar meer dan op andere plekken in ons land. Er wordt veel vrijwilligerswerk gedaan. Dat is waardevol, bijvoorbeeld voor mensen die ouder en minder zelfredzaam worden. De ChristenUnie wil het samen-leven met deze deugden in onze mooie gemeente met al haar dorpen graag behouden, versterken en er in investeren.

Recht
Tegelijk moeten we helaas constateren dat er gevoelens van onbehagen zijn. Veel mensen klagen over gebrek aan aandacht en voelen zich daardoor eenzaam. Men ervaart gevoelens van onrecht door woning schaarste, onzekere werkomstandigheden, hoge prijzen en zelfs armoede. Bovendien voelt men angst en onzekerheid over veiligheid en ontwikkelingen rond klimaat en de energievoorziening. De ChristenUnie vindt dat iedereen moet kunnen meedoen. Voorwaarden daarvoor zijn aandacht geven en elkaar recht in de ogen kijken. Oogcontact veronderstelt interesse in andermans situatie en de beleving daarvan. Korte lijnen tussen overheid en burgers, al dan niet via verenigingen, kerken of wijkplatforms zijn daarvoor belangrijk. Het gemeentebestuur kan niet alle inwoners hun zin geven, maar wel het gevoel dat zij meetellen. Dat ze zijn gehoord en begrepen. Dat is wezenlijk voor het rechtsgevoel, het is zelfs het hart van de democratie. Het is van belang dat er over en weer vertrouwen is tussen gemeentebestuur en de burger. De ChristenUnie werkt graag mee aan een sociaal, betrokken en betrouwbaar gemeentebestuur.

Doen
Het is gemakkelijk om het bij mooie woorden te laten en papier is altijd erg geduldig. Uiteindelijk worden goed samenleven en eerlijkheid beoordeeld aan wat er concreet in Barneveld gebeurt. De ChristenUnie vindt, naast vele andere zaken, voor de komende vier jaar de volgende onderwerpen belangrijk:

Welzijn en onderlinge hulp

Investeren in gemeenschapszin betekent dat iedereen de kans krijgt mee te doen en uit werk een inkomen te verkrijgen. Daarvoor moet bedrijvigheid voldoende ruimte hebben. Mensen met een bijstandsuitkering worden geholpen werk te vinden. Ook inwoners met een relatief laag inkomen moeten kunnen meedoen. Kinderen en jongeren uit deze gezinnen moeten lid kunnen worden van een sport- of muziekvereniging. Regelmatig organiseert de gemeente overleg met organisaties om mensen met schulden er bovenop te helpen.

We willen een maatschappij waarin niet je prestaties bepalen wie je bent en al helemaal geen maatschappij waarin mensen stress ervaren of zelfs burn-out raken door prestatiedruk. We denken met name aan gezinnen, want daarin groeit een nieuwe generatie op. Sociale verbanden zijn de basis daarvan. Organisaties voor gezinsondersteuning en maatschappelijk werk, om bijv. echtscheiding te voorkomen, moeten laagdrempelig toegankelijk zijn.

In onze samenleving is rust een schaars goed. Daarom is het belangrijk dat één dag in de week niet in het teken staat van werk, maar van rust, bezinning en ontspanning met mogelijkheden voor kerkgang, ontmoeting met vrienden en familie en genieten in de natuur. Juist voor winkeliers is het belangrijk dat ze een dag in de week hun winkel dicht kunnen doen om op adem te komen.

We zetten ons in voor een prettige omgeving om in op te groeien, door bijvoorbeeld voor voldoende speelplekken te zorgen waar kinderen en hun ouders elkaar ontmoeten en mensen in de wijk elkaar leren kennen. In elke wijk en dorp moeten er daarom ook scholen zijn, die naast een onderwijzende ook een sociale functie hebben. De ChristenUnie is een partij die oog heeft voor de generaties. Vandaar dat we ons naast de aandacht voor jongeren en gezinnen ons ook sterk maken voor goede zorg voor de ouderen.

Wonen

Investeren in de toekomst begint bij de jeugd en onze jongeren. Concreet betekent dit dat jongeren de kans moeten hebben te blijven wonen in het dorp waar ze opgegroeid zijn. Er zijn veel jongeren die het dorp verlaten vanwege een opleiding of vanwege de hoge huizenprijs. Het blijkt dan lastig te zijn om weer terug te komen. We moeten ze hierbij helpen, door in onze dorpen genoeg huizen te bouwen die passen bij hun portemonnee. Er moeten snel sociale huurhuizen en goedkopere koopwoningen bij gebouwd worden.

Duurzaamheid en energie

Onze aarde moet leefbaar blijven voor mens en dier. Als we willen dat onze kinderen en kleinkinderen kunnen genieten van schone lucht, zullen we moeten overstappen op niet-fossiele brandstoffen. Willen we dat ons nageslacht genoeg grondstoffen heeft voor de producten die we gebruiken, dan moeten we zorgen dat materialen kunnen worden hergebruikt. Natuurlijk kunnen we dit in Barneveld niet alleen regelen. Maar we kunnen wel een eigen bijdrage leveren aan een frisse, gezonde en mooie leefomgeving. De hoge fijnstofconcentraties die op sommige plaatsen gemeten worden, moeten dan ook aangepakt worden.

Veiligheid

Tenslotte streven we ernaar dat Barneveld een fysiek veilige omgeving is. Zo zetten we ons al geruime tijd in voor veilige fietsroutes. Dit helpt om ervoor te zorgen dat kinderen die ’s ochtends naar school fietsen en ouders die naar het werk fietsen ’s avonds weer veilig aan tafel zitten. Onze blijvende inzet voor een structurele uitrukdependance voor de brandweer in Barneveld is gericht op nog betere hulpverlening. Je veilig weten op straat is van wezenlijk belang.

Ambitie
We zijn gemotiveerd een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van Barneveld. Omdat we willen dat Barneveld een gemeente blijft waar mensen het normaal vinden naar elkaar om te zien. Waar we zorg dragen voor onze ouderen en zieken, waar mensen een sociaal netwerk kunnen opbouwen, waar niet jagen en jachten de boventoon voert, maar het samen-leven. We willen onze kinderen een veilige leefomgeving kunnen bieden in een gebroken wereld en we stappen zetten om de wereld voor de toekomst leefbaar te houden. Deze doelen zijn hoog gegrepen, maar Barneveld is een mooie gemeente en wat ons betreft, mag de gemeente Barneveld bijzonder zijn en blijven.

Samen recht doen!

Zó proberen wij de komende jaren, biddend om Gods zegen, van waarde te zijn voor Barneveld. Lees verderop in het verkiezingsprogramma hoe we daarvoor willen zorgen en stem op 16 maart op de ChristenUnie.