Aantal keer gelezen5

Barneveld vandaag: CU tussen gezin en staat

_MG_9278 foto Roel Kuiper - topbannervrijdag 06 juni 2008 15:40

De ChristenUnie worstelt met het jeugdbeleid. Ideaal staat tegenover werkelijkheid, zo bleek gisteravond in een discussie met senator Roel Kuiper.

Die hield een pleidooi voor 'optreden, daar waar mensen onderuit gaan.' Volgens wethouder Leen Verweij zijn daar ook tal van 'technieken' voor. Sommige daarvan worden door de wet voorgeschreven zoals de jeugdgezondheidszorg en het elektronisch kinddossier.

Ter plaatse kan de gemeente nog heel veel aanvullen, zoals het project 'Home Start', cursussen voor ouders en hulp voor kinderen in echtscheidingssituaties. Daarnaast heeft Barneveld relatief veel jongerenwerkers rondlopen. "Maar ik heb er toch gemengde gevoelens bij", aldus de wethouder. Het probleem is volgens hem totaal 'vervlochten met de samenleving', waardoor er moeilijk iets aan te doen is.

Anderzijds moet de macht van de overheid niet worden onderschat. Emancipatie is bewust door de overheid gestimuleerd en doorgezet. Daar staat tegenover, dat bijvoorbeeld de welvaart een oorzaak is - 'willen we die verminderen?' - en er grote belangen zijn, waar zelfs de overheid niet tegenop kan, zoals de drankindustrie.

Tot slot merkte Verweij op, dat de ChristenUnie toch juist wil uitgaan van opvoeding door ouders. In werkelijkheid gaan juist scholen er steeds meer aan doen. Raadslid Heimen Schuring wil graag vasthouden aan dat gezin, 'dat een veilige haven moet zijn.' Kuiper stelde daar tegenover, dat er 'een roep om de overheid' is en verwees naar de meer dan 100.000 kinderen, die thuis mishandeld worden. "Er is een dorp nodig om een kind op te voeden", stelde hij. Dat bracht de discussie op het belang van buurten en wijken als de schaaleenheid waar het uiteindelijk zou moeten gebeuren. Ook al levert dat volgens Schuring een spanningsveld op 'tussen bemoeien en omzien naar elkaar' en tussen 'samen Barneveld zijn' en de zelfstandigheid van ouders.

Bron: Barneveld vandaag

« Terug

Archief > 2008 > juni