Aantal keer gelezen

Driehonderd kilometer rolstoelen

Dit beeld zie je nog steeds in Kosovozaterdag 07 juni 2008 15:16

Al eerder berichten wij op onze website over de aanstaande verrichtingen van ons lid Christiaan Mensinga die komende maand gaat 'Rollen' voor Kosovo. In de Barneveldse krant van vrijdag 27 juni 2008 stond een artikel over de plannen van Christiaan.

Driehonderd kilometer rolstoelen. Die uitdaging gaat Christiaan Mensinga aan om geld op te halen voor oorlogsweduwen en -wezen in Kosovo. ,,De onafhankelijkheid is een feit, maar er leven nog veel te veel mensen in armoede'', vertelt de Voorthuizenaar.

Christiaan begint vrijdagmiddag 4 juli met zijn sponsorrit op het Binnenhof in Den Haag en komt woensdagmiddag 16 juli aan in Enschede. Waarschijnlijk wordt het startschot verricht door vice-premier André Rouvoet.

De fysiek beperkte Christiaan uit Voorthuizen ging al zeven keer naar Kosovo toe: ,,Telkens als ik daar kom, word ik geraakt door de armoede". De afgelopen jaren zamelde hij met andere sponsorritten zo'n 26.000 euro in. Vorig jaar ging zijn rit van Amsterdam tot aan Brussel. Christiaan zal na zijn rit snel naar Kosovo vliegen om met een Nederlands team de gezinnen te bezoeken.

De opbrengst van de ritten gaan naar Stichting De Brug in Kosovo. Deze Nederlandse organisatie werkt al sinds de oorlog van '99 in het zuiden van Kosovo om oorlogsweduwen en -wezen bij te staan in hun nood. Dit gaat om economische, praktische en emotionele/geestelijke hulp waar mogelijk.

Het eerder opgehaalde geld is besteed aan vooral praktische hulp, zoals stromend water in verschillende huizen, badkamers en keukens en maandelijkse voedselnoodhulp. Dit jaar gaat het geld naar onderwijs (schoolboeken etcetera) en voedselhulp (vanwege de stijgende voedselprijzen).

Rekeningnummer voor giften voor de sponsorrit is 561639507.

Aan de wand hangen tientallen artikelen die de afgelopen jaren over de passie van Christiaan Mensinga geschreven zijn. ,,Ik word regelmatige geïnterviewd en ik verzamel alles. Die van het afgelopen jaar moeten er nog bij'', vertelt hij en gaat op de bank zitten. Elk jaar maakt Voorthuizenaar Christiaan Mensinga (31) een tocht van honderden kilometers om geld in te zamelen voor Kosovo. Deze tocht onderneemt hij in zijn rolstoel. Sinds zijn veertiende maakt hij gebruik van een rolstoel. Hij is geboren met een ziekte in zijn hersenen (ADCA), waardoor zijn spieren niet goed functioneren. Lopen gaat moeilijk, omdat na een operatie zijn evenwicht niet terug is gekomen.

,,Veel mensen gaan op fietsvakantie, ik ga met mijn rolstoel.'' Dit jaar vertrekt hij op 4 juli vanuit Den Haag naar Enschede, een afstand van zo'n driehonderd kilometer. De Voorthuizenaar wordt naar Den Haag gebracht, waar hij vanaf het Binnenhof vertrekt. Dertien dagen later hoopt hij aan te komen op het centraal station van Enschede. ,,Ik heb een aantal rustdagen ingelast, want zoveel dagen achter elkaar houd ik niet vol. Ook zijn er dagen waarop ik minder grote afstanden rijd. De ene dag maak ik twintig kilometer, een andere dag weer 45. Wel probeer ik altijd rond vijf uur 's middags op de plaats van bestemming aan te komen.''

Elke nacht slaapt Mensinga bij een gastgezin. Op dit moment is één overnachting definitief, voor de rest is hij nog zoekende. ,,Via via kom ik aan adressen, waar ik een nachtje kan slapen. Het moet zo min mogelijk kosten, omdat het geld dat ik met de sponsorrit ophaal, niet op moet gaan aan campings, maar zo veel mogelijk naar Kosovo moet gaan.'' Acht jaar geleden was zijn eerste tocht. Vorig jaar is hij zelfs naar Brussel gereden in zijn rolstoel. Nog steeds maakt hij de ritten met veel plezier. ,,Het voorbereiden is leuk, de tocht zelf ook en het is geweldig om elk jaar zelf naar Kosovo te gaan om te kijken hoe het met de mensen gaat.'' Mensinga kwam op het idee van de sponsorritten toen hij in aanraking kwam met stichting De Brug. Deze stichting is sinds 1999 actief in Kosovo. Ze biedt weduwen en wezen de helpende hand. Na zijn eerste rit, is Mensinga zelf naar Kosovo geweest om te kijken waar en hoe het geld besteed wordt. ,,Het land is ontzettend armoedig. Kosovo kan alle hulp gebruiken. Ik heb wel eens gezegd dat ik stop met de sponsorrit als het land financieel op eigen benen staat. De situatie is daar zo slecht, dat ik zeker de komende jaren geld voor ze in ga zamelen.''

Voor de komende jaren heeft Mensinga de routes al uitgestippeld. ,,Volgend jaar ga ik waarschijnlijk van Arnhem naar Maastricht. Voor het tiende jaar, het jubileumjaar, wil ik wat speciaals doen, namelijk de Noordzeeroute rijden. Deze gaat van Zeeland naar het puntje van Groningen, dat is zo'n achthonderd kilometer. En ik denk het elfde jaar weer naar Brussel ga, daar ben ik vorig jaar ook geweest en dat was een heel mooie route.''

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2008 > juni