Aantal keer gelezen4

ChristenUnie maakt zich ernstig zorgen over veiligheid Valleilijn

Nieuwe trein Valleilijn 24 september 2007woensdag 25 juni 2008 18:01

Wethouder Gerrit Tijmensen gaat zich in het regionaal overleg over de Valleilijn sterk maken voor aanvullende maatregelen om te voorkomen dat machinisten rode seinen negeren.

Dit op initiatief van Tjitske Kuiper van de ChristenUnie, die zich ernstig zorgen maakt over de veiligheid op de treinverbinding tussen Amersfoort, Barneveld en Ede-Wageningen.

,,Dit kan echt niet’’, zei Kuiper dinsdag tijdens de vergadering van de raadscommissie Bestuur. ,,In het voorjaar bleek uit een onderzoek dat machinisten meerdere keren rode seinen negeren en nu blijkt uit berichtgeving en een ingezonden brief in de Barneveldse Krant dat dit nog steeds gebeurt. Met bijna-ongelukken tot gevolg.’’ De fractievoorzitter riep de wethouder op om de problematiek op hoog niveau aan te kaarten en er desnoods voor te zorgen dat de treinen worden stilgezet.

,,Machinisten maken door een gebrek aan opleiding en en ervaring te veel fouten’’, reageerde de wethouder. ,,Dit mag niet, dat ben ik met u eens.’’ Volgens Tijmensen is dit probleem al eerder aangekaart in het overleg waarin onder meer provincie, ProRail en vervoerder Connexxion meepraten. ,,De vervoerder heeft verzekerd extra aandacht te schenken aan de opleiding van machinisten, maar kennelijk is het recentelijk weer misgegaan. Dat is verontrustend.’’

In de periode tussen december 2006 en september 2007 werd op de Valleilijn liefst negen keer een rood sein genegeerd, bleek uit een eerder onderzoek. In maart dit jaar concludeerde de Inspectie Verkeer en Waterstaat dat dit het directe gevolg was van onvoldoende opgeleide machinisten van vervoerder Connexxion.

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2008 > juni