Aantal keer gelezen3

Raadhuisplein 2 - week 22

dinsdag 03 juni 2008 20:06

Maandag 26 mei
Graag kom ik nog even terug op een prachtige bijeenkomst die ik vorige week donderdagavond in de bibliotheek mocht meemaken. Kinderen van drie basisscholen, De Lijster, De Valkhof en De Zandberg hadden tien weken lang in het kader van de Bredeschool deelgenomen aan naschoolse activiteiten. U moet daarbij denken aan toneelspelen en dansen onder professionele leiding. [andere activiteiten zouden ook kunnen].

Nu gaat het er natuurlijk niet in de eerste plaats om dat deze kinderen alvast een begin maken met een professionele carrière in de wereld van de kunst. Waar het wel om gaat is dat die leerlingen, hoe verschillend ook, dingen sámen doen. Ze moeten op elkaar inspelen, elkaar aanvullen, goed naar elkaar luisteren, enz., enz. Dat is leerzaam!

Ook merkte ik dat kinderen door deze activiteiten groeien in zelfvertrouwen; dat ze dingen kunnen waarvan ze dachten het niet te kunnen.

En dan de trots die van hun gezichten afstraalt als ze een mooie bloem krijgen uit dank voor hun optreden.

De gemeente subsidieert deze activiteiten, daarom was ik er natuurlijk ook bijgevraagd. Ik hoop dat er volgend jaar nog meer kinderen zijn die aan deze activiteiten meegaan doen. Het is de moeite waard en niet alleen voor openbare scholen.


Dinsdag 27 mei
Gisteren had ik een van de laatste stuurgroep vergaderingen t.b.v. het Kulturhus in Kootwijkerbroek. De inrichting van het nieuwe dorpshuis is zo goed als klaar; de eerste vergaderingen en bruiloften hebben er al plaatsgevonden.

Alle bewoners zijn al in het wooncomplex getrokken en wonen er met veel genoegen. De bestrating is zo goed als klaar en de beplanting ook en het gezondheidscentrum is al in gebruik en zelfs al geopend.

En de markt gaat hier deze week van start omdat op de oude lokatie de bouw van de appartementen moet beginnen.

Jammer is het dat er tegen het bouwplan op de plaats van het oude dorpshuis nog een bezwaar (kort geding) is ingediend. Laten we hopen dat de rechter snel uitspraak doet en daar ook met die bouw begonnen kan worden.

Het is nu 8 juli voor je het weet: de officiële opening van het Kulturhus. Dat zal wel een mooi feest worden voor heel Kootwijkerbroek. En daarna behoren deze stuurgroepvergaderingen tot het verleden; maar niet getreurd! Daar komen weer andere voor in de plaats. Nieuwe projecten (Burgtschool, Meerwaarde en Vogelhorst) vragen weer nieuwe stuurgroepen. Als deze nieuwe projecten net zo voorspoedig verlopen als deze, dan zit het wel goed.


Woensdag 28 mei
Deze 28ste mei was een bijzondere dag. Wel in de eerste plaats omdat er een Barneveldse inwoonster de leeftijd van 100 jaar mocht bereiken. Omdat de burgemeester bij een inwoonster van 103 jaar op bezoek moest (het is goed toeven in Barneveld), viel mij het voorrecht ten deel om in verzorgingshuis Nebo bij mevrouw Klomp op bezoek te mogen gaan. Bij een 100-jarige ontmoet je een heel mensenleven. Daar ontmoet je kinderen die inmiddels ook al met pensioen zijn.

Nu weet ik wel dat een mens zijn eigen leven niet in de hand heeft. Het leven krijg je van God en dus ook je 100ste verjaardag, maar soms denk je even dat een lang leven ook iets te maken heeft met de instelling van een mens. Deze mevrouw werd op haar 45ste al weduwe en runde vervolgens met hulp van een knecht en een meid de boerderij. En ondertussen waren er ook nog 5 kinderen die aandacht vroegen. En ondanks dat alles bestaat het toch nog dat je 100 jaar oud mag worden!

Deze honderdjarige mevrouw is naar omstandigheden nog fris van geest; ze had het zeer op prijs gesteld als de burgemeester zelf op bezoek was gekomen. Word je 100 jaar en dan moet je nog genoegen nemen met een wethouder! En toch was het gezellig, volgens mij dan.


Donderdag 29 mei
Op deze donderdag had ik hoorzittingen van de bezwarencommissie. Twee opmerkelijkheden wil ik u niet onthouden.

De eerste is dat vele burgers in dit goede vaderland een fervent voorstander zijn van vermindering van regels: minder bureaucratie en meer vrijheid. Dat klinkt iedereen als muziek in de oren, tenminste dat zou je denken misschien. Maar zo simpel is het leven niet. Een burger mag vergunningsvrij binnen bepaalde bestemmingsplannen achter zijn huis een schuur bouwen, ook al beperkt deze het uizicht van zijn buren. Bezwaarmakers die hier tegen in het geweer komen stellen met ongenoegen vast dat die buurman zich wel aan erg weinig regels hoeft te houden en dat zij als omwonenden daarvan de dupe zijn.

Het tweede is dat het nog steeds gebeurt dat mensen vrolijk aan de gang gaan met bouwplannen, al dan niet vergunningsvrij, en daarover in het geheel niet overleggen met de buren die er mee te maken gaan krijgen. Als we elkaar al niet over onze bouwplannen informeren hoe bouwen we dan in vredesnaam nog wel aan meer onderlinge verbondenheid?

Er zou menige irritatie en langdurige frustratie voorkomen worden als we eens wat meer met onze buren zouden delen. Een betere wereld begint bij de samenwerking met de buren. En de eerste oorlogjes beginnen daar ook.

Op de Technische Kontakt Dagen (wat een grootscheeps gebeuren aan de Wencopperweg!) werd vandaag ook de aftrap gegeven voor een nieuw initiatief onder leiding van een aantal bedrijven in de infra en het groen. Deze bedrijven hebben met het Groenhorst afgesproken dat zij volgend jaar een speciale opleiding starten voor deze bedrijven. Bedrijven in het groenonderhoud, bij wegenbouw en in de aannemerij zitten te springen om vakbekwaam personeel. Het Groenhorst heeft beloofd dat we over een jaar eens mogen komen kijken naar de eerste resultaten. Ik verwacht veel van de input van bedrijven bij de vormgeving van het praktijkgericht onderwijs.

Wel ben ik bang dat we met zijn allen nog jaren moeten knokken tegen de vooroordelen die in de samenleving bestaan tegen de keuze vaar een goed handwerkvak.

Als je zegt dat je vuilnisman wordt of je zegt dat je in de installatietechniek verder wilt, kijken sommige mensen je meewarig aan. Terwijl diezelfde mensen hun handjes diep dankbaar dichtknijpen als hun vuilnis netjes wordt opgehaald en de cv-installateur de cv snel weet te repareren.


Vrijdag 30 mei
Aan het eind van een drukkedonderdag mocht ik nog naar de closing cereemony bij PTC+. Veertig studenten uit meer dan 10 verschillende landen krijgen hun diploma na een 6 of 9 maanden durende opleiding in de kippen-, varkens- of veehouderij. Een kleurrijk gezelschap. Niet minder in het oog springend is de grote betrokkenheid van de gastouders. Er ontstaan in zo'n klein jaar bijzondere contacten.

Voor mij is het leerzaam om mee te maken niet in het minst omdat de hele happening in het engels plaatsvindt.

We waren nog maar halverwege toen mijn mobiel me riep: omroep Gelderland wilde een interview over de keten.

1 juni is de deadline. Voor die datum moeten de keeteigenaren een aanvraag voor een gedoogbeschikking hebben ingediend. En op de 29 mei waren er nog maar 7 aanvragen binnen. Daarmee is nog pas 25% binnen. Daarom ook hebben we vanuit de gemeente de betrokkenen een laatste reminder gestuurd. Ik ben benieuwd naar het uiteindelijke aantal. De verantwoordelijkheid ligt bij de keeteigenaren en bezoekers, ook bij de aanvraagprocedure. De gemeente heeft zich ervoor ingespannen om de keten zoveel als mogelijk is te legaliseren en daarmee hun gedwongen verdwijning op korte termijn tegen te gaan. Ik ga ervan uit dat men daarvan gretig gebruik wil maken.


U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw bericht of stuur een mail naar l.verweij@barneveld.nl

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2008 > juni