Aantal keer gelezen6

ChristenUnie wil fiscaal voordeel voor vrijwilligers

vrijwilligers aan het werkwoensdag 11 juni 2008 14:00

Het wordt in de raad vaak gezegd: "we zijn blij met de wijkplatforms in onze gemeente, ze zijn onze ogen en oren in de wijk". Waardering alom! De ChristenUnie wil de leden van de wijkplatforms naast mooie woorden ook een fiscaal voordeel geven, die ze via een vrijwilligersverklaring zouden kunnen krijgen.

De fiscus biedt vrijwilligers die voor ‘algemeen nut beogende instellingen' onbetaald werk doen de mogelijkheid om de niet gedeclareerde onkosten (waaronder ook een uurbedrag van EUR 4,50 valt) als gift af te trekken van het belastbare inkomen. Deze regeling kan - mits aan de fiscale regels is voldoen - resulteren in een voordeeltje van enkele honderden euro's. Een leuke waardering voor de leden van de wijkplatforms, die vele avonden per jaar besteden aan hun buurt.

De ChristenUnie wil dat het college onderzoekt of de mogelijkheid bestaat dat de leden van de wijkplatforms voor dit fiscale voordeel in aanmerking komen. Tijdens de kaderstellende raad heeft de ChristenUnie de raad voorgesteld het college dit verzoek te doen. Het college zal - als de raad ons voorstel steunt - gaan uitzoeken of en hoe deze fiscale regeling voor de leden van de wijkplatforms mogelijk is. Als het via de gemeente zelf niet lukt, is wellicht een constructie via de Vrijwilligerscentrale wel mogelijk.

De ChristenUnie hoopt dat de fiscale regeling mogelijk is en dat de leden van wijkplatforms ook in de vorm van een fiscaal voordeel een blijk van waardering krijgen.

Het college vroeg zich in een eerste reactie af waarom alleen de leden van de wijkplatforms voor zo'n regeling in aanmerking zouden moeten komen. Goed punt! De ChristenUnie zal de motie aanpassen en vragen om een onderzoek naar de mogelijkheden voor alle vrijwilligers die zich voor de gemeente inzetten.

Vervolgens kwam de wethouder met de opmerking dat het niet eenvoudig is om zo'n regeling in het leven te roepen. De ChristenUnie begrijpt dat en heeft daarom ook om een onderzoek gevraagd. In dat onderzoek moeten alle mogelijkheden en onmogelijkheden op een rijtje worden gezet. In de motie is bewust geen concrete invulling gegeven aan het idee, juist om alle opties open te houden. De ChristenUnie kan zich echter voorstellen dat via de juridische en fiscale structuur van de Vrijwilligers Centrale Barneveld (dat is immers een algemeen nut beogende instelling, die bij de fiscus vast wel een dergelijke status kan verkrijgen) een en ander juridisch en fiscaal best mogelijk is en dat via de VCB de vrijwilligersverklaring (en dus de mogelijkheid om niet ontvangen onkostenvergoeding als gift te beschouwen) wel degelijk geaccepteerd zal worden door de belastingdienst.

Op 17 juni stemt de gemeenteraad over de ingediende moties en amendementen.

Namens de ChristenUnie-fractie,
Heimen Schuring

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil fiscaal voordeel voor vrijwilligers'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2008 > juni