Aantal keer gelezen4

Barneveldse krant: ‘Kwaliteit kinderopvang is goed’

kinderopvang.jpgwoensdag 18 juni 2008 22:05

De kwaliteit van kinderopvangcentra, buitenschoolse opvang en gastouderbureaus in de gemeente Barneveld was in 2007 over het algemeen ruim voldoende.

Dat concluderen burgemeester en wethouders op basis van een rapportage van Hulpverlening Gelderland Midden (HGM), die de controles uitvoert in opdracht van de gemeente.

Het college maakt daarbij de kanttekening dat vorig jaar door gebrek aan capaciteit niet alle verplichte inspecties zijn uitgevoerd. Zes bezoeken zijn verschoven naar het eerste kwartaal van dit jaar. Het ging om kinderdagverblijven Benjamin en Dol-fijn (locatie Heestereng) en buitenschoolse opvang bij De Inktvis (locatie Heestereng), Kameleon, Buitengewoon en De Vuurvogel.

Toezicht
De oorzaak was volgens HGM een forse stijging van het aantal inspecties doordat basisscholen per 1 augustus 2007 de wettelijke plicht hebben om buitenschoolse opvang aan te bieden. Dit probleem speelde ook landelijk. Het ministerie van onderwijs heeft vanaf januari dit jaar drie miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor toezicht. Bij HGM zijn inmiddels vijf nieuwe toezichthouders aangesteld.

Verder wordt gekeken naar de introductie van ‘risicogestuurde inspecties’. Daarbij wordt ingezet op centra waar het risico op overtredingen het grootst is, zoals bij nieuwe instellingen en organisaties die tijdens een eerdere controle slecht hebben gescoord.

Tijdens de inspecties in 2007 zijn diverse onvolkomenheden geconstateerd, maar die zijn inmiddels voor het grootste deel alweer verleden tijd, aldus het college. Zo ontbrak bij christelijk gastouderbureau Semer een reglement voor de oudercommissie en was er ook geen verplichte oudercommissie. Het reglement is er nu en bij de volgende inspectie moet de commissie zijn ingesteld.

Buitenschoolse opvang De Klimop en gastouderbureau Harlekijn en Semer hadden de risico-inventarisatie niet op orde, maar ook aan die eis is inmiddels voldaan. De Klimop is overigens in de loop van 2007 gesloten vanwege onvoldoende aanmeldingen, meldt het college. Verder was het pedagogisch beleidsplan van gastouderbureau Harlekijn onvoldoende uitgewerkt. Bij de laatste inspectie in januari 2008 bleek dat dit plan wel aan alle voorwaarden voldeed’’, aldus burgemeester en wethouders.

Verdraaid hoog
Gemeente zijn verplicht om elk jaar voor 1 juli bij de inspectie van het ministerie van onderwijs verslag te doen van de bevindingen in het jaar daarvoor. Wethouder Leen Verweij is tevreden met de uitkomsten van de inspecties over 2007. ,,De eisen voor kinderopvang liggen verdraaid hoog’’, tekent hij aan. ,,Ik durf de stelling aan dat kinderen in deze centra veiliger zijn dan thuis.’’

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2008 > juni