Barneveld vandaag: Helft van de schuld niet te vorderen

100euro_kopmaandag 24 december 2007 18:16

Van de helft van de uitstaande schulden bij de sociale dienst - zo'n anderhalf miljoen euro - zal de gemeente niets meer terugzien.

Dat schrijft wethouder Leen Verweij in een memo aan de raadscommissie samenleving. Aanleiding zijn vragen van de VVD over het bedrag van dik drie miljoen, dat in de boeken nog als 'te vorderen' staat. Volgens Verweij’s memo is dat bedrag inmiddels van ruim 3,5 in 2006 naar krap 3 miljoen in november van dit jaar gedaald. 

Alle vorderingen zijn in beginsel 'juridisch inbaar', aldus de wethouder. Toch zal het niet tot volledige terugbetaling komen. Een reden is, dat schulden soms door de rechter worden gesaneerd in het kader van een schuldsaneringstraject. In een enkel geval is de schuldenaar overleden. Daarnaast zijn er mensen, die met de noorderzon zijn vertrokken en die niet meer op te sporen zijn. Al met al moet tien procent van de schulden om deze redenen als verloren worden beschouwd.

Een belangrijke factor is verder het kwijtscheldingsbeleid, dat de gemeenteraad zelf in 2004 heeft vastgesteld. Uitgangspunt daarbij is, dat mensen het vooruitzicht moeten hebben, op een gegeven moment met een schone lei te kunnen beginnen. Minder ideëel maar praktisch is de overweging, dat de administratie niet eindeloos belast moet worden met oninbare vorderingen. Vorderingen kleiner dan 150 euro komen daarom voor kwijtschelding in aanmerkingen en restbedragen nadat de schuldenaren 36 maanden leenbijstand hebben terugbetaald.

Gaat het om fraude, dan staan daar 120 maanden voor. Al met al leidt dit tot het afschrijven van veertig procent van de uitstaande schuld. Momenteel wordt er op 1.143.781 euro van de uitstaande drie miljoen actief afgelost. Bij het stokken van deze betalingen wordt snel actie ondernomen door aanmaning of kwijtschelding. Ruim 600.000 euro is momenteel aangemaand. Bij niet reageren gaan deze vorderingen sneller naar de juridische afdeling.

Bron: Barneveld vandaag

Labels
Wethouder

« Terug

Archief > 2007 > december