Tjitske Kuiper schrijft in Handschrift over Malawi

vrijdag 14 december 2007 19:55

In het politieke magazine Handschrift is een artikel te lezen van de reis die Tjitske Kuiper heeft gemaakt naar Malawi. Het artikel had de titel: Nederlandse politica op AIDS-reis in Malawi.

“Samen pinda’s stampen, water dragen en koken”, dat en meer activiteiten ondervond de Barneveldse fractievoorzitter Tjitske Kuiper-De Haan aan den lijve op reis in Malawi. De ChristenUnie politica was samen met een aantal andere vrouwen uitgenodigd door diverse christelijke hulporganisaties om in Malawi meer te leren over de AIDS problematiek.

“Deze vrouwenreis had een duidelijke meerwaarde omdat we verscheidene een-op-een-gesprekken konden voeren met Malawiaanse vrouwen. Ieder van ons trok een dag afzonderlijk met een Malawiaanse vrouw op om het dagelijkse bestaan te proeven in zowel de stad als het platteland. Samen pinda’s stampen, water dragen en koken verzustert! Het leverde aanvullende informatie op die de inzichten uit nota’s en artikelen verdiepte. Zo werd ons veel duidelijk over de culturele omstandigheden.

De vrouwen waren openhartig over de seksuele gewoonten van Afrikaanse mannen, de weerloze positie van veel vrouwen en jonge meisjes. Over de armoede en het effect daarvan op het dagelijkse leven en de aanpak van de huidige christelijke president.” “De vrouwen in Malawi zijn sterk. Ze maken voorzover het mogelijk is het leven dragelijk. Ze verzorgen vaak naast hun eigen kinderen ook weeskinderen, waarvan er door de Aids-epidemie velen zijn. Ook in de programma’s die de hulporganisaties, de kerken en de regering opzetten, zijn merendeels vrouwen actief.” “

Naast het HIV-virus dat AIDS veroorzaakt bij jong en oud is er nog een ander virus waarmee vele Afrikanen in de sub-sahara besmet zijn. Het geloof in een grote God die uiteindelijk ons zal redden door zijn genade. Ik wist niet dat je zo blij kon worden van een reis naar een AIDS rampgebied. We hebben samen met de Malawianen gebeden, gedanst en gezongen.”

Kennis

“Er is nog veel nodig op het gebied van democratie, economische investeringen, logistiek et cetera. Maar laten we vooral niet opgeven ons in te zetten voor deze landen via ontwikkelingswerk, hulporganisaties en particuliere initiatieven. Bij dat laatste is het belangrijk om de kennis van professionele hulporganisaties in te schakelen. Maar naast steun op het gebied van landbouw en gezondheid is beslist ook politieke en juridische hulp nodig.”

 

Bron: uit politiek magazine Handschrift.

Labels
Achtergronden

« Terug

Archief > 2007 > december