WisselBlog week 50 - Tjitske Kuiper

maandag 10 december 2007 09:00

Zaterdag 15 december 2007

Deze week was stond een groepje jongeren te roken op de stoep voor hun huis. Niet zomaar een huis, maar een 'begeleid-wonen-huis'. Ik kwam vanhet gemeentehuis en heb als 'buur' een praatje met ze gemaakt. Ze waren een beetje schuw over hun woonsituatie. Blijkbaar hebben ze vaak met ( voor)oordelen te maken. Ik herinner me me de ophef van de bewoners van de Nairacstraat. Men was benauwd voor overlast en misschien waardevermindering van hun huizen. Toch hebben we als raad doorgezet en konden de jongeren er toch gaan wonen. Wij schatten in dat er weinig problemen van zouden komen. Tenslotte zijn deze jongeren juist bezig om hun  levens op de rails te krijgen met hulp van deskundigen. En het kan niet zo zijn dat onze samenleving geen plaats heeft voor deze jonge mensen.

Ik was dan ook benieuwd hoe ze nu het contact met hun buren ervaren. Ze vertelden me dat ze een een hele lieve buurvrouw hebben. Zij had hen vorige week nog een grote reep chocola gebracht. Kijk! Geweldig!

Zoiets maakt mijn dag helemaal goed. Een buurt die over haar eigen schaduw heen stapt en in staat is om wat warmte uit te stralen. Mooi! Ik werd spontaan bij deze grote kids uitgenodigd op de thee. Alleen maar omdat ik een beetje belangstelling had getoond op de stoep. Eigenlijk ook geen wonder dat de buurt wel met hen op kan schieten...

Vrijdag 14 december 2007

Vandaag telefonisch contact opgenomen met de dierenbescherming. Ze hadden een verzoek aan ons gedaan om een betere handhaving af te dwingen om het afschieten van vuurwerk tegen te gaan. Natuurlijk niet met oud en nieuw zelf, maar alles wat ruim daarvoor wordt afgeschoten. Dit met het oog op de dieren die daardoor heel onrustig (kunnen) worden, Het geeft in ieder geval veel stress. Daarmee hebben ze best een punt..

Ik vermoed dat de politie hier geen topprioriteit aan zal gaan geven. Ook niet als een politieke partij daarover begint. Bovendien; zodra de politie arriveert na een melding zijn de kwajongens meestal al vertrokken. Het is wel mogelijk dat burgers zelf aktief zijn in waarnemen en melden. Stel dat in een buurt bepaalde jongeren steeds vuurwerk afsteken, dan is dat iets om te melden. Zelfs aanhouden/vasthouden tot de politie arriveert is toegestaan. In de krant las ik dat dit vorige week ook gelukt is met een jongen aan de Thorbeckelaan. En een leuke foto maken als burger is ook altijd handig als bewijsmateriaal...

Een stukje daarover in de organen van de wijkplatforms volgend jaar, bv in overleg met de gemeentemedewerker Dirk Klein , is ook het overwegen waard voor hen. Het vroegtijdig afsteken van vuurwerk is best een ergernis van veel inwoners en het is goed om de handen in elkaar te slaan daarvoor. Voor mens en dier.

Donderdag 13 december 2007

Vanuit de landelijke ChristenUnie fractie kwam vanmorgen een mail door dat de Haagse ChristenUnie een motie in ging dienen samen met CDA'er Koopmans waarin de regering werd verzocht om onderzoek te doen naar de capaciteit van regionale sporen. De lijnen tussen Zevenaar en Doetinchem en Ede-Amersfoort werden met name genoemd. Hoe het debat en de stemming verlopen is weet ik (nog) niet. Een korte zoektocht op de site van de Tweede Kamer leverde niet direct resultaat op in ieder geval. Mocht het een meerderheid hebben gehaald, dan zie ik dat snel genoeg voorbij komen via internet e.d. In ieder geval hebik een mail gestuurd naar Ed Anker (die dit debat waarnam voor Ernst) met verzoek om info.

Verder vandaag veel in de buurt van zakdoeken. Ik ben erg verkouden en probeer mijn laptop droog te houden onder dit verkoudheidsgeweld. Het ding is tenslotte in bruikleen van de gemeente ... (ben blij dat u mij niet kunt zien)

Woensdag 12 december 2007

In het weekblad van de Vereniging Nederlandse Gemeenten staat een debat tussen Wil Codrington, coordinerend wethouder Milieu voor het stadsdeel Amsterdam-Centrum en wethouder Jos van Rey van Roermond. De eerste pleit voor het sluiten van winkeldeuren in de winter met het oog op energiebesparing. De wethouder van Roermond verwacht daarentegen veel van de nieuwe 'luchtgordijnen-techniek'.  Ik heb in een eerdere weblog-aflevering het idee van sluiten van winkeldeuren ook al eens geopperd, en ben dus ook wel benieuwd of een luchtgordijn hier tegenop kan concurreren. Als iemand mij de resultaten van een onafhankelijk onderzoek kan aanreiken op dit terrein, dan houd ik mij aanbevolen. Het geeft wel aan dat het klimaat tot nieuwe ontwikkelingen leidt. Gemeenten en winkeliers hebben daar allebei een rol in te spelen.

Dinsdag 11 december 2007

Twee berichten over het milieu op de voorpagina van de Barneveldse Krant vandaag. In beide gevallen vraag ik mij af of het milieubelang wel gediend is op deze manier. Allereerst de problemen met de spitsstrook die nu al jaren op zich laat wachten vanwege onduidelijkheid over meettechnieken voor de luchtkwaliteit. Ondertussen staan er voortdurend files met veel uitlaatgassen tot gevolg en een steeds grotere frustratie van de gebruikers. En een roep om meer wegenaanleg (doortrekking A30). Rijkswaterstaat kan dit onderhand moeilijk uitleggen.

Het andere bericht is dat de Gelderse Milieufederatie overweegt om bezwaar in te dienen tegen bestemmingsplan Kootwijkerbroek-West. Alsof de belangen van de toekomstige kopers en gebruikers niet zwaar wegen. Wettelijk hun goed recht natuurlijk, maar wel bezijden de realiteit.  En zulke acties leveren bepaald geen draagvlak op voor hun milieuactiviteiten. Mensen moeten toch ergens kunnen wonen? Je benadeelt heel wat personen met zulke bezwaarmakerij. Dat zouden ze moeten betrekken bij hun overweging om bezwaar te maken.

Maandag 10 december 2007

Iedere dag is er de afhandeling van post en mailberichten. Als fractie hebben we ook nog de nodige technische vragen rondom twee raadsvoorstellen van komende week. Deze vragen eerst maar eens verzonden naar het gemeentehuis. We verwachten sowieso nog extra informatie over de mail rondom de raadsonderwerpen.

De rest van de dag is gevuld met wat verhuisperikelen van een dochter die op kamers gaat in Ede.

Zondag 9 december 2007

Vandaag een dag geen politiek. Op de preekstoel een dominee die voorheen een docent op de middelbare school was. Zou dit nu een zij-instromer heten onder de gevestigde predikanten? Hij wist zich te beperken tot een uur en het verloop van de dienst was vlot. Ook hierin kwam zijn onderwijsachtergrond hem van pas dacht ik stilletjes bij mezelf.

Vaak zijn zulke 'zij-instromers' heel gedreven en gemotiveerd voor het predikantschap. Ze hebben oplatere leeftijd hun opleiding gedaan , vaak naast een gezin en een beroep. Ik heb daar veel respect voor.

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie of stuur een bericht naar t.kuiper@barneveld.nl

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2007 > december