‘Droom van fusieschool komt uit’ ; Nieuwbouw GvP/Huygens april 2010 af

zaterdag 22 december 2007 14:26

De gemeente Barneveld stelt ruim 18 miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe fusieschool Christiaan Huygens en Groen van Prinsterer. Die afspraak staat nu vast in een verklaring, ondertekend door wethouder Leen Verweij en het schoolbestuur. De school moet voor 1 april 2010 af zijn.

Met deze verklaring heeft het schoolbestuur met de gemeente Barneveld een belangrijke stap gezet richting de toekomstige nieuwe school aan de Hessenweg, achter het Pluimveemuseum. Beide partijen ondertekenden vrijdag een lijst met afspraken over onder meer de financiering en de planning van de bouw.

Komende periode wordt gewerkt aan het op orde brengen van het bestemmingsplan, zodat de daadwerkelijke bouw in oktober of november 2008 kan starten. ,,We zijn heel blij dat deze belangrijke afspraken nu zwart op wit staan”, zegt bestuursvoorzitter Gijs van Veldhuizen van de nieuwe fusieschool. ,,Nu weten we precies waar we staan, de mist is opgetrokken.|

Het nieuwe gebouw moet er vervolgens vóór 1 april 2010 staan, om afspraken met het Witsiuscollege niet in de weg te zitten. Deze school neemt de locatie van de Groen van Prinstererschool aan de Schoutenstraat over. ,,We gaan ervoor de school nog vóór 2010 af te hebben”, zegt Van Veldhuizen.

Ook wethouder Verweij is verheugd. ,,Het heeft lang geduurd, maar door het ondertekenen van deze afspraken komt de realiteit voor de fusieschool nu een stuk dichterbij. Zowel schoolbestuur als gemeente weten nu waar ze elkaar op kunnen aanspreken. Het jaar 2008 wordt het jaar van de waarheid.” Voor het bestemmingsplan verwacht Verweij geen problemen. ,,In theorie kunnen omwonenden nog bezwaar aantekenen, maar daar gaan we niet vanuit.” Ook met het Pluimveemuseum, de buren van de school, is volgens de wethouder goed overleg.

De verklaring bepaalt niet alleen de gemeentelijke bijdrage aan de nieuwe school, maar ook de ruimte die op het terrein aan de Hessenweg/Nieuw Vellerseweg ter beschikking is, in totaal ongeveer 17.000 vierkante meter. Wat er echter niet in staat, is de bouw, het ontwerp en de aanbesteding van de nieuwe school. ,,Dit hele traject gaan we van begin tot eind zelf regelen”, zegt directeur Henk van Diermen van de Christiaan Huygensschool.

,,Daar zijn we trouwens al druk mee bezig. Architect AGS uit Heerlen heeft al het een en ander op papier gezet. Wat we als nieuwe school beogen, is een gebouw dat bestaat uit diverse kleine scholen, met daarin groene binnenplaatsen, water en veel licht. Bijna antroposofisch van aard”, droomt Van Diermen.

Rondom de school moet ruimte komen voor kleine winkels of werkplaatsen van bedrijven uit de regio. ,,Denk aan Leertouwer of bijvoorbeeld Albert Heijn. Of een koffiecorner voor ouderen die na schooltijd in het gebouw terecht kunnen. Leerlingen kunnen hier een vak leren en ook echt uitvoeren, dat is fantastisch.”

Rondom de school moet veel groene ruimte ontstaan in een parkachtige sfeer. ,,Dat zorgt voor veel rust en bovendien voor een plek voor leerlingen om het hoveniersvak te leren.” Het schoolbestuur heeft voor het ontwerp inspiratie opgedaan in het Spaanse Alhambra, een paleis uit de Middeleeuwen. ,,Dit gebouw kenmerkt zich door het open en groene karakter en allerlei zuiltjes, zoiets willen wij ook”, zegt Van Diermen. ,,De tekeningen kan ik nog niet vrijgeven, maar binnenkort zullen we onze plannen toelichten.’’

De extra kosten die bovenop de 18 miljoen euro komen, zijn voor rekening van de school. ,,Dat wordt al gauw 7 of 8 miljoen extra en dan heb ik het nog niet eens over de inrichting van de school”, zegt Van Veldhuizen. ,,Maar als we nu iets bouwen, dan willen we het ook goed doen, het moet tenslotte nog minstens veertig jaar mee.” Komend jaar worden meer stappen gezet om toe te groeien naar één school. ,,Maandag 7 januari presenteren we de naam van onze school’’, vertelt de voorzitter. ,,Komende tijd zullen we samen met omwonenden op de nieuwe locatie veel doen om ervoor te zorgen dat het maatschappelijke fundament van de school alvast gelegd wordt.” De nieuwe fusie school telt ruim 1700 leerlingen.

Bron: Barneveldse krant

Labels
Onderwijs
Wethouder

« Terug

Archief > 2007 > december