Barneveldse krant: Drie ton voor veilige speelplaatsen

speeltuin2.jpgdinsdag 04 december 2007 19:24

De gemeente Barneveld krijgt bijna drie ton overheidssubsidie voor de realisatie van drie veilige speelplekken. Dat maakte wethouder Leen Verweij maandagavond bekend tijdens de vergadering van de raadscommissie Samenleving.

Het gaat om zogeheten SOS-punten (Spelen Op Straat), elders in het land bekend als buitenkasten. Een SOS-punt bestaat uit een afsluitbare speelgoedberging met een buitenterrein waar kinderen onder toezicht van een vaste medewerker en vrijwilligers met geleend speelgoed kunnen spelen. Op deze manier kunnen de kinderen tussen zes en zestien jaar veilig spelen en wordt eventuele overlast van hangjeugd aangepakt. Het punt kan tevens een ontmoetingsplaats zijn voor ouders en andere buurtbewoners.

Het eerste SOS-punt in de gemeente bij gymzaal ‘t Valkhof in Barneveld gaat waarschijnlijk volgend jaar open. Aan de kant van het grasveld wordt binnenkort een ruimte aangebouwd. De kans is groot dat wijkcentrum Oldenbarneveld aan de Zonnebloemstraat de tweede veilige speelplek wordt. ,,De gesprekken lopen nog, maar dit zou een geweldige plek zijn als we er een stuk bijbouwen’’, reageert jongerenwerker Cor Terschegget. ,,We hebben daar namelijk al de beschikking over een gymzaal, een grasveld en een verhard buitenterrein.’’

De wijk Zuid 3 krijgt ook een SOS-punt. Terschegget: ,,We zoeken daar nog naar een geschikte locatie. Mogelijk kunnen we samenwerken met de Eben-Haëzerschool, die hun plein na schooltijd nu al beschikbaar stelt voor spelende kinderen’’

Kinderen die bijvoorbeeld een bal willen lenen moeten een ledenkaart inleveren, die ze terug krijgen als ze het spelmateriaal terugbrengen. Om duurder sport- en spelmateriaal zoals skates en skelters te lenen, moeten jongeren SOS-munten betalen. Die kunnen zij verdienen door klusjes in de wijk te doen, zoals zwerfvuil ophalen of boodschappen doen.

De overheidssubsidie voor de speelplaatsen is drie jaar geldig, maar Terschegget hoopt dat de ‘veilige speelplaatsen’ zo snel mogelijk in gebruik kunnen worden genomen.

De gemeente Barneveld is nog op zoek naar Barnevelders die tegen een vrijwilligersvergoeding een SOS-punt willen beheren. Belangstellenden kunnen zich melden bij Cor Terschegget, telefoonnummer 06-46151460.

Bron: Barneveldse krant

Labels
Wethouder

« Terug

Archief > 2007 > december