Raadhuisplein 2 (week 49)

woensdag 12 december 2007 15:35

Sinds vrijdag 9 november 2007 schrijft wethouder Leen Verweij wekelijks een weblog. Uit de pen van de ChristenUnie wethouder zal iedere zaterdag een weblog verschijnen. We wensen u veel leesplezier!!

Maandag 3 december

Het was een lange dag vandaag. Na een goed gevulde dag volgde nog de commissie Samenleving die dit keer al om 18.30 uur begon en zou gaan doorlopen tot tegen 23.00 uur. De meeste agendapunten betroffen mijn portefeuille en dat betekende dat ik stevig en constructief met de commissie van gedachten heb gewisseld. De discussie met de commissie betrof met name twee punten van de wmo. Het eerste was het wmo-beleidsplan. Ik vond dat de commissie daar positief op reageerde en er betrekkelijk kort over was. Maar in de raad komt pas het achterste van de tong! De uitslag van een door de raad opgedragen onderzoek naar de indicering van de huishoudelijke hulp werd grondig bediscussieerd.

Kernvraag was uiteindelijk of het wijs was om de effectuering van de herindiceringen wel of niet een half jaar uit te stellen. In dat half jaar zouden dan alle indiceringen moeten worden gecontroleerd op fouten. Ik was daarop tegen. Niet om dat ik fouten niet zou willen wegwerken, maar omdat ik geen aanleiding heb om veel fouten te verwachten. Veel beter is het om van de zorgverleners/de thuiszorgers te verwachten dat zij de gemeente snel melden als er in de praktijk blijkt dat iemand onvoldoende is geïndiceerd. Contractueel hebben de zorgaanbieders zelfs deze meldingsplicht. De commissie was het daar uiteindelijk mee eens. Dat betekent niet dat ik nu achteroverleun. Zeker niet. We willen de zaken ook begin 2008 heel nauwkeurig volgen om snel en zorgvuldig te kunnen reageren op mogelijke fouten.

Breedvoerig is er gesproken over de brede school die ik brede wijkschool noem. Ik spaar u de discussie. Eén ding weet ik zeker: het wordt een pracht school in de Burgt. En er is nooit eerder in Barneveld een school gebouwd met zoveel voorzieningen. Meer mogelijkheden waren er nu niet en dat mag niemand me kwalijk nemen. En dat ik er over gezwegen zou hebben zegt meer over onoplettende lezers (van raadsstukken) dan over mij.

Dinsdag 4 december

Er moeten in Barneveld veel scholen gebouwd gaan worden. En nog binnen enkele jaren ook. Dat levert veel besprekingen met schoolbesturen en directies op. Vandaag waren directie en bestuur van de fusieschool die nu de werknaam 1VMBOmeerwaarde heeft, aan de beurt. De school is al heel druk met de voorbereidingen. Dat moet ook wel want de school gaat onder verantwoordelijkheid van het schoolbestuur gebouwd worden. Er is al een programma van eisen en de architect heeft al mooie eerste schetsen gemaakt, mede op basis van buitenslands opgedane inspiratie.

Het schoolbestuur en de gemeente moeten voordat de aanbesteding gaat starten helder op papier hebben staan wat de onderlinge afspraken in concreto zijn. Daarvoor wordt gewerkt aan een intentieovereenkomst. Deze is uitvoerig besproken en nog voor de kerst willen we deze definitief gaan maken. Wilt u een paar details alvast weten? De gemeente gaat rond de 17  miljoen euro beschikbaar stellen. De school gaat zelf ook stevig investeren. Dat kan ook wel want de school behoort tot de rijksten van Nederland. Er komen op eigen kosten o.a. 6 gymlokalen.

Nu we het toch over de vmbo-scholen hebben. Het Christiaan Huygens is volgens de onderwijsinspectie de beste vmbo-school van Nederland. Dat is wel een complimentje waard. En dat nog zonder dat ze over een nieuw gebouw beschikken!

(Een minpuntje is natuurlijk wel dat er onder de stakende en eiergooiende scholieren ook huygianen zaten. Maar dat gaan we de inspectie natuurlijk niet vertellen)

Woensdag 5 december

De wethouder economische zaken overlegt regelmatig met de BIK (Barneveldse BedrijvenKring). Dit keer mocht ik ook aanschuiven om te vertellen hoe het zit met kinderopvang. En hoe het zit met de mogelijkheid van gastouderschap. Het is zeker een mooie mogelijkheid om in een gewoon huis 4 tot maximaal 6 kinderen op te vangen. Dat kan een goede boterham opleveren en het aantrekkelijke is dat het lekker kleinschalig is. Je moet wel aan een aantal regels voldoen, maar dat kan een gastouderbureau, waar iemand zich bij aansluit prima voor je regelen.

Veel mensen en ook bedrijven denken dat de gemeente de kinderopvang regelt. Dat is niet het geval. Kinderopvang is een bedrijfsactiviteit die gewoon deel is van de vrije markt. De gemeente heeft slechts de taak om te controleren of alles volgens de wet en regelgeving wordt gedaan. Ik ben al veel op werkbezoek geweest maar nog nooit naar de kinderopvang. Ik heb gevraagd aan de medewerkers om dat snel eens voor me te organiseren.

Donderdag 6 december

Algemeen Bestuur van Permar vanmorgen. Permar is een organisatie die door Ede, Renkum, Scherpenzeel en Barneveld is opgezet en waar mensen werken die in het gewone arbeidsproces (nog) niet uit de voeten kunnen. Voor deze instellingen die tot nu toe door de overheid bekostigd worden, gaat veel veranderen. De financiering moet via de gemeentes gaan lopen. Dat is geen verkeerde gedachte. Weet u wat ik wel verkeerd vind? Dat de Eerste Kamer de laatste week voor de kerst gaat besluiten of dit wel of niet doorgaat. Als de Eerste Kamer inderdaad besluit dat de financiering via de gemeente moet lopen, moeten we dat met ingang van 1 januari aanstaande gaan doen! Den Haag dubt er jaren over; de gemeente moet het in een dikke week tussen kerst en oud en nieuw regelen. Schandalig vind ik dat. Den Haag toont daarmee iets van diepe minachting voor gemeentes die graag hun werk zorgvuldig willen doen en niet effe snel in een laatste week van het jaar. Omdat we weten voor wie we het doen: de kwetsbaren op de arbeidsmarkt, daarom blijven we, ondanks Den Haag, gemotiveerd ons werk doen.

Vrijdag 7 december

Er was één gebeurtenis die deze dag boven alles torenhoog uitstak: het kerstevent in de buurt van de Kootkazerne. Gerrit van Wijngaarden had ik er meerdere keren over gesproken. Voor het laatst toen het ging over de locatiekeuze. Hij beloofde me een paar toegangskaartjes. En ik had me heilig voorgenomen om er heen te gaan. Maar ik was moe en al meerder avonden weggeweest. Behoefte aan wat rust. En ik moest voor ons verlate sinterklaasfeest nog gedichten schrijven. Maar je kunt het niet maken als je bent uitgenodigd om weg te blijven… dus ging ik toch maar. De ontvangst was niet je van het; er was niet op me gerekend en in de bus was geen plaats. Daar stond tegenover dat de sfeer in de herberg vol gasten die op pad zouden gaan (elk half uur een dikke 50) maar ook gevuld met herders, Romeinse soldaten, Joodse vrouwen enz. Je belandde ongemerkt in een andere tijd. Wat ik daarna op de wandeltocht door de bossen in bijna 3 uur meemaakte, was adembenemend, indrukwekkend, professioneel, overtuigend, zonder opsmuk, origineel!

Ik zou er drie weken weblog mee kunnen vullen. Ik had mijn hele familie en al mijn vrienden willen uitnodigen om mee te gaan als ik had geweten hoe het zou zijn. Daarom is het goed dat het volgend jaar beschikbaar komt voor meer bezoekers. Het meest indrukwekkend was de kruisheuvel Golgotha. We kwamen in het donker aan. In de verte in het tegenlicht de drie kruisen. In de donkere avond, sterren aan de koude hemel, te donker om de gelaatsuitdrukkingen van je medereizigers te zien. Dus echt helemaal om zelf en in jezelf te beleven. De eenvoud en krachtigheid van de door Jezus gesproken bijbelwoorden, de toeschouwer die neerviel en bekende dat het om zijn zonden allemaal moest gebeuren.


Maar goed dat het donker was en we elkaars gezichtsuitdrukkingen niet konden zien. Ik had de tranen in mijn ogen. De werkelijkheid van Jezus kruisdood kwam zo dicht bij. Ik zal die beelden nooit meer vergeten. En mijn verwondering is de dagen erna gebleven. Alle sinterklaas gedoe was ik in één keer kwijt. Ik was helemaal gericht geraakt op het kerstevangelie.

Ik was zo blij verwonderd dat het evangelie van Jezus Christus tot zoveel kunstzinnigs kan leiden ook in 2007. Ik dank alle 400 vrijwilligers. Ik hoop dat het kerstevent (is er een betere titel te vinden?) er volgend jaar weer is. Ik wil er dan weer zijn; met velen die me lief zijn. Wat bijzonder om wethouder te zijn in een gemeente waar dit soort mooie dingen gebeuren en waar je bij mag zijn!

Labels
Opinie
Wethouder

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2007 > december