Barneveldse krant: Partij wil debat over mislukken Brede School

Impressie van de nieuwe burgtschooldinsdag 18 december 2007 12:17

Wethouder Leen Verweij moet klip en klaar uitleggen hoe het zit met de informatieverstrekking rond het niet doorgaan van de Brede School in De Burgt in Barneveld. Dat vindt Pro’98, die dinsdag in de gemeenteraad een debat wil over de kwestie. De partij sluit niet uit dat het tot een motie van afkeuring of wantrouwen komt. ,,Het hangt af van de beantwoording’’, aldus fractievoorzitter Monique Rosbergen.

Het onderwerp zit de partij erg hoog. Begin deze maand sprak Pro’98 in de commissie Samenleving al haar onvrede uit over het niet doorgaan van de - door hen al jaren - gewenste Brede School in De Burgt. Ook partijen als CDA en VVD gaven destijds aan het niet eens te zijn met de gang van zaken. In het concept ‘Brede School’ is ruimte voor veel meer instellingen dan alleen ‘onderwijs’, zodat de ontwikkelingskansen van kinderen worden vergroot. In De Burgt komen nu echter alleen drie scholen, een peuterspeelzaal en mogelijkheden voor kinderopvang. Dat de Brede School niet van de grond komt in De Burgt, is volgens Verweij omdat twee van drie scholen verlies van hun identiteit vrezen.

Pro’98 zoomt nu vooral in op de vraag waarom dit niet veel eerder klip en klaar werd gemeld. Op diverse momenten - bijvoorbeeld tijdens het vaststellen van de beleidskaders in juni - sprak de raad namelijk nog uit dat De Burgt een voortrekkersrol moet krijgen als het gaat om het ontwikkelen van Brede Scholen in de gemeente Barneveld. In de commissie Samenleving verdedigde de wethouder zich deze maand met de opmerking dat de raad in maart dit jaar al had kunnen weten dat de Brede School er niet zou komen. Een haalbaarheidsonderzoek van Co Art Consult toonde dat toen aan. Pro’98 stelt vandaag vast dat de raad dat toen nooit had kunnen weten, omdat het rapport pas op 27 juli bij de gemeenteraad terechtkwam. ,,We hebben op geen enkele manier iets kunnen terugvinden waaruit blijkt dat de raad geïnformeerd is, behalve dat het stuk dat op 27 juli ter inzage is gelegd.

En dat ook nog op een heel ongelukkig moment: midden in de zomervakantie’’, aldus Rosbergen. ,,In de begroting van 18 oktober wordt nog gesproken over Brede School, vervolgens verdwijnt de term, totdat in de commissie Samenleving eind oktober door het CDA wordt gevraagd wat er met de Brede School is gebeurd. Ik vermoed dat er wat betreft De Burgt weinig meer aan te doen is, maar we hebben dan wel een mooie kans voorbij laten gaan.’’ De partij eist opheldering van Verweij. ,,Toen hij zich uitsprak over het rapport in maart, moet hij geweten hebben dat het niet klopte dat wij van het bestaan zouden weten. Hoe kijkt hij daar nu tegenaan? Je kunt niet zeggen dat hij ons niet geïnformeerd heeft. Maar het tijdstip is onmogelijk en vér na de behandeling van de Kadernota in juni.’’ Daarin bepaalt de raad de kaders van het beleid van de gemeente. De proef in De Burgt staat daarin genoteerd.

Om het debat dinsdag te kunnen houden, is een raadsmeerderheid nodig. Rosbergen verwacht dat dat geen probleem is. ,,Ik kan mij niet voorstellen dat coalitiepartijen dit boven de markt laten hangen.’’ Wethouder Verweij wilde vanmorgen niet reageren.

Bron: Barneveldse krant

Labels
Wethouder

« Terug

Archief > 2007 > december