Raadhuisplein 2 (week 51)

vrijdag 21 december 2007 20:22

Sinds vrijdag 9 november 2007 schrijft wethouder Leen Verweij wekelijks een weblog. Uit de pen van de ChristenUnie wethouder zal iedere zaterdag een weblog verschijnen. We wensen u veel leesplezier!!

Maandag 17 december
Misschien weet u dat er sinds 1 januari 2007 een nieuwe Wet Inburgering van kracht is. Kern van die wet is dat niet-Nederlanders verplicht moeten inburgeren. Iedere niet-Nederlander wordt door de gemeente aangeschreven en krijgt de verplichting opgelegd om binnen maximaal 5 jaar zijn inburgeringsexamens te halen. Zo niet dan volgen pittige boetes.
Ik denk dat deze inburgeringsplicht die door Den Haag is ingevoerd en door de gemeenten moet worden uitgevoerd, kan rekenen op een breed draagvlak.

Bij een hoorzitting van de bezwarencommissie trof ik een man die bezwaar had aangetekend tegen deze verplichting en hij vroeg de gemeente om ontheven te worden van deze plicht. Kern van zijn bezwaar was dat hij al 35 jaar in Nederland woont en altijd in zijn eigen inkomen heeft voorzien. Daarmee had hij in zijn ogen bewezen genoeg te zijn ingeburgerd. Hij kon zich tegenover de bezwarencommissie goed verstaanbaar maken en begreep onze vragen.

Was in eerste instantie de wet (onder het vorige kabinet) zodanig vorm gegeven dat cursus- en examenkosten door de inburgeraar zelf betaald moesten worden, sinds 1 november 2007 is die plicht vervallen en komen de kosten hiervoor ten laste van de gemeente.
De gemeente heeft geen wettelijke ruimte om iemand in bovengenoemde situatie vrij te stellen van de inburgeringsplicht. Deze man zal dus bij een scholingsinstituut (de gemeente Barneveld heeft via aanbesteding een drietal instellingen gecontracteerd) in ieder geval voor alle onderdelen een instaptoets moeten doen om te bepalen of hij al wel of niet op niveau is om examen te kunnen doen. Vervolgens is het dringend gewenst om een aantal examentrainingen te doen.

Dat deze man zich onvoldoende serieus genomen voelt door deze wet, kan ik me wel voorstellen. Maar hij zou het ook als een uitdaging kunnen zien om vol trots te bewijzen dat hij geheel op eigen kracht voldoende is ingeburgerd.

Dinsdag 18 december
Het heeft ooit in de Barneveldse Krant gestaan dat er een delegatie van de ChristenUnie op mijn uitnodiging in Barneveld is geweest. We zijn toen o.a. in het kinderhospice De Glind geweest. Het kinderhospice draait naar tevredenheid (als ik me niet vergis komt zelfs het 5-jarig bestaan er begin volgend jaar al aan!) en voorziet duidelijk in een behoefte. Probleem is dat kinderhospices een zeldzame verschijning zijn. En dat heeft tot gevolg dat er in Den Haag geen specifieke financieringssystematiek voor is ontwikkeld, met alle problemen van dien. Een motie die was ingediend door Tweede Kamerlid van de ChristenUnie Esme Wiegman is onlangs aangenomen. Deze motie draagt de regering op om ervoor te zorgen dat de betalingssystematiek van kinderhospices beter en gerichter wordt geregeld.

Nu ik toch trots zit te zijn op de Tweede Kamer fractie van de ChristenUnie ga ik nog maar even door. Minister Eurlings heeft ook via een motie van de ChristenUnie de opdracht gekregen om de mogelijkheid van een dubbelspoor op de Valleilijn te onderzoeken.
Barneveld is nog niet zo slecht af met die mensen van de ChristenUnie in Den Haag!

Woensdag 19 december
Het is gisterenavond laat geworden in de gemeenteraad! Lange discussies over het extra krediet voor de bouw van het Schaffelaartheater, instelling van een commissie die het parkeren gaat bekijken, vaststelling van het wmo-beleidsplan. En helemaal aan het eind kwam er nog een kort interpellatiedebat. Dat wil zeggen dat een fractie minimaal 48 uur voor aanvang van de raadsvergadering aan de voorzitter verzoekt om aan een wethouder vragen te mogen stellen. Die vragen waren dus voor mij en gingen over de brede school. Daar heeft inmiddels al genoeg over in de krant gestaan. Waar het nu omdraaide was of ik de raadsleden tijdig genoeg geïnformeerd heb. Het antwoord m.b.t. de brede school is dat dat véél te laat is gebeurd. En daarvoor heb ik mijn oprechte excuses gemaakt. Een onderzoeksrapport over de mogelijkheden van de brede school was per abuis in plaats van in april pas eind juli naar de raad gestuurd: een ambtelijke vergissing waarvoor ik voluit verantwoordelijk ben. Als je fout bent moet je dat eerlijk toegeven, daar heeft ieder mens recht op en zeker ook de gemeenteraad.

Wat mij vandaag wel erg is opgevallen is dat er in de Barneveldse Krant zo uitgebreid aandacht aan gegeven werd. Is het toegeven van een fout waarvoor je bestuurlijk verantwoordelijk bent zoiets unieks??

Vandaag was het ook een feestelijk moment: de contracten met de nieuwe leverancier en serviceverlener voor de rolstoelen en andere hulpmiddelen zijn getekend.

Een belangrijk contract. Het gaat over kwetsbare mensen voor wie de hulpmiddelen vaak van levensbelang zijn om nog het huis ui te komen. Daar moet een leverancier zich voor 1000% van bewust zijn. Ik heb vertrouwen in onze nieuwe leverancier, vooral ook om dat we nu een leverings- en servicepunt in onze eigen gemeente hebben, in het centrum van Barneveld zelf nota bene. Ik heb met de directeur afgesproken dat we halverwege 2008 samen eens bij een aantal cliënten op bezoek gaan om te horen hoe tevreden ze zijn over de geleverde diensten.

Donderdag 20 december
Vanavond ben ik naar de uitvoering van de Messiah geweest. Ik probeer sommige dingen in mijn leven een kostbare traditie te laten zijn. Jaarlijks naar dit oratorium van Händel gaan, is één van die tradities. Omdat mijn tweede zoon in Rotterdam op kamers zit en ik hem en zijn vriendin had uitgenodigd eens mee te gaan, was het logisch te kiezen voor de Laurenskerk in Rotterdam. De kerk die bij de bombardementen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd raakte maar in de jaren vijftig is hersteld. Uit vrees voor files en met groot vertrouwen in de NS (die mij niet beschaamde: de treinen waren stipt en lekker warm) arriveerde ik op het centraal station. Al gauw was ik richting centrum bij De Doelen aan gekomen, waar mijn zoon me op zijn stationsfiets zou oppikken. Ik sta daar nog maar net te wachten of er spreekt me een vriendelijk echtpaar aan: dag meneer Verweij, wethouder van Barneveld! Kdacht even dat de Barneveldse Krant ook in Rotterdam werd gelezen, maar dat leek niet het geval. Deze Barneveldse mensen kwamen naar een optreden in De Doelen. Hoe klein is de wereld toch!

Maar goed, ik kwam voor de Messiah. Prachtige muziek. Schitterende zang van koor en solisten. Indrukwekkende Bijbelfragmenten. Mijn twee lievelingsfragmenten staan in het derde en laatste deel: I know that mij Redeemer liveth. En: The trumpet shall sound and the dead shall be raised incorruptible. Het mocht dan koud zijn in die grote Laurenskerk, ik ben heel dankbaar dat ik er mocht zijn, en dat het me zoveel doet.

Vrijdag 21 december
Het is prachtig winterweer. Iedereen geniet van de rijp op de bomen. Deze 21ste december is de kortste dag van het jaar. Voor mij al weer de eerste stap naar het voorjaar. Hoe mooi de winter ook kan zijn; ik vind het een feest als je al weer gaat merken dat de dagen langer worden!

Door de winterse kou naar de Christiaan Huygens school. Niet voor een werkbezoek, maar voor de ondertekening van de intentieovereenkomst. We hebben een flink aantal maanden hard gewerkt (en onderhandeld) aan de overeenkomst. Voor een buitenstaander lijkt het misschien simpel: er staat toch een bedrag in de gemeentebegroting en dat is het dan. Maar dat is schone schijn. Er valt heel wat te regelen en af te spreken. Het is een heel groot project: een school die nog meer dan 20 miljoen gaat kosten is geen project waar je luchthartig over kunt doen. Daarom ook een uitgebreide voorbereiding van de overeenkomst.

De volgende stap is dat de school het gebouw gaat (laten) ontwerpen en aanbesteden. Ondertussen moet de gemeente het bestemmingsplan in orde maken en de toegangswegen realiseren. Ik hoop van harte dat 2008 een echt bouwjaar gaat worden: starten met de bouw van de brede wijkschool in de Burgt én met de nieuwe vmboschool. En alsof dat nog niet genoeg is, besluit het college van B&W vermoedelijk in januari over de locatie van de Vogelhorst. Die school kan daarna samen met de gemeente ook aan de slag met ontwerpen en bouwen.

Tenslotte
Met deze weblog van week 51 sluit ik het jaar 2007 af. Ik hoop twee weken rust te nemen. Ik ben daar eerlijk gezegd wel aan toe. Het was druk de afgelopen tijd. Goed om even de wethouderszaken achter je te laten. Goed om te genieten van gezinsgezelligheid, van een boek, en lekkere wandelingen, enz.

Meer nog hoop ik te genieten van het feest van Christus. Het grote historische feit van de komst van God naar deze aarde in de persoon van een mens: Jezus. De man die ons de mogelijkheid biedt God te leren kennen als de God die met liefde over alle mensen bewogen is. Die kwam om de grootste expeditie ooit te beginnen en te volbrengen: de verlossing van de hopeloos verloren mens.

Elke kerst is het ook al Pasen, elke kerst is het de boodschap dat de duisternis niet het laatste woord heeft.

Graag wens ik u toe dat het u heel veel doet, dat het u diep raakt wat daar ooit gebeurde in dat achtergebleven dorp Bethlehem. Begin van een toekomst vol perspectief!

Labels
Opinie
Wethouder

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2007 > december