Barneveldse krant: Wethouder Verweij onder vuur

dinsdag 04 december 2007 19:22

De Barneveldse wethouder Leen Verweij lag maandagavond tijdens de commissie Samenleving onder vuur. Met name Pro’98, VVD en CDA vinden dat Verweij hen veel te laat heeft geïnformeerd dat de wijk De Burgt niet de beloofde ‘brede school’ krijgt. De wethouder vindt echter dat hij ,,het maximaal haalbare’’ eruit gesleept heeft.

Het debat over ‘de brede school’ kent vooral een politiek karakter. Raad en wethouder stoeiden over en weer over waar het nu fout is gegaan. Daarbij werden zwarte pieten uitgedeeld, variërend van: ‘De raad had al lang kunnen weten dat er geen echte brede school zou komen’ tot ‘De wethouder had de moed niet de discussie op te pakken’.

Een ‘brede school’ is een samenwerkingsverband tussen partijen die zich bezighouden met opgroeiende kinderen. Onder één dak zitten instellingen op het gebied van onderwijs, kinderopvang, welzijn, peuteropvang, sport, cultuur en een bibliotheek.

In De Burgt komt het zover echter niet, dit ondanks een besluit van de raad. Volgens Verweij heeft dat te maken met het feit dat de deelnemende twee christelijke scholen behoud van hun identiteit erg belangrijk vinden. Op de huidige noodlocatie aan de Nederwoudseweg verrijst volgend jaar daarom een pand waarin drie basisscholen, een peuterspeelzaal en kinderopvang komen. Daarmee is het volgens Verweij geen echte brede school, maar een ‘brede wijkschool’. Wat er nu komt, is volgens de wethouder het maximaal haalbare. Dat had de raad volgens hem ook kunnen weten op basis van een onderzoek dat in maart publiek werd.

In de discussie tekende zich een spanningsveld af tussen ‘wat de raad eist’ en ‘wat scholen zelf willen’. Waar begint de vrijheid van onderwijs en in hoeverre zijn scholen te ‘dwingen’ tot samenwerking in een brede school? Volgens Verweij is dat laatste onmogelijk. ,,Samenwerking onder dwang heeft geen toekomst. Ik kan niet zeggen: hier komt een brede school, wie wil er onder die en die voorwaarden in? Op basis van leerlingenprognoses moet ik gewoon lokalen toekennen. Daar hebben scholen recht op.’’

Ondanks de onvrede bij de raadsleden gaat de bouw van het complex in De Burgt gewoon door. Een nieuwe discussie over de opzet van het complex zou volgens Verweij zeker een jaar vertraging opleveren. En dat is iets wat de toekomstige gebruikers absoluut niet kunnen gebruiken. Eén van de huidige noodgebouwen op de bouwlocatie verkeert momenteel al in zeer slechte staat. ,,Ik voel de hete adem van de hele wijk en raad dat er zo snel mogelijk een school in De Burgt moet komen’’, aldus Verweij. Hij wees erop dat de scholen overigens onderling goede contacten hebben, tot op zekere hoogte best willen samenwerken en dat er zelfs gewerkt wordt aan één beheersorganisatie voor het complex.

Bron: Barneveldse krant

Labels
Wethouder

« Terug

Archief > 2007 > december