Fractie over de barneveldse bibliotheken

Bibliobus stop in Kootwijkerbroekzaterdag 15 december 2007 19:33

De bibliotheekvoorzieningen in de gemeente Barneveld worden herzien. De bibliotheek in Barneveld is een zelfstandige stichting met een raad van toezicht en een uitvoerend directeur.

De gemeente Barneveld geeft wel subsidie aan de bibliotheek  (850.000,00 euro) maar zit niet in de raad van toezicht. Maar wie betaalt, die stelt het beleid vast.

De bibliotheek in Voorthuizen is aan nieuwbouw toe en in Kootwijkerbroek komt ook een bibliotheekvoorziening in het Kulturhuus. Dit is een eis van de provincie bij het verstrekken van subsidie aan het Kulturhuus. In Kootwijkerbroek worden dit waarschijnlijk “media movers”.  Dit zijn verrijdbare kasten waar de boeken in staan.

Op  dit moment rijdt de biblio-bus door de kleine kernen van de gemeente Barneveld. De kosten van deze bus zijn ongeveer 130.000 euro die  voor de helft gesubsidieerd wordt door de provincie. De provincie heeft voor 2009 nog geen subsidie toegezegd en daarom is het nog onzeker of de bus in 2009 nog rijdt. Als de provincie doorgaat met de subsidie voor de biblio-bus  is het voor de gemeente de goedkoopste oplossing om deze bus gewoon te laten rijden. Als de provincie stopt met de subsidie dan kunnen de “media-movers” vanuit Kootwijkerbroek worden gebruikt voor de kleine kernen. Wethouder van de Hengel heeft toegezegd dat hij zich sterk zal inzetten voor behoud van een bibliotheekvoorziening in de kleine kernen. Uiteindelijk besluit de gemeenteraad hierover.

De ChristenUnie zal zich inzetten voor behoud van de bibliotheek in de kleine kernen omdat we dat een basisvoorziening vinden die niet ontbreken mag.

Namens de fractie 
( Jaap van den Top )

Labels
Achtergronden
Fractie

« Terug

Archief > 2007 > december