Barneveldse krant: Veilige looproute ludiek geopend

dinsdag 11 december 2007 17:56

Leerlingen van de Regenboog- en Koningin Wilhelminaschool in Voorthuizen kunnen voortaan veilig oversteken tussen de nieuwe sporthal aan de Jan de Jagerweg en hun school. Twee clowns en wethouder Leen Verweij verzorgden maandagmiddag ten overstaan van honderdtwintig enthousiaste kinderen de opening van de ‘veilige looproute’.

Clowns Toos en Paulo staan op het podium voor de kinderen en een groepje ouders, die ingepakt tegen de kou staan te wachten op het begin van de show. Paulo warmt het publiek op met wat sarcastische opmerkingen richting de aanwezige politieagent. Of hij even ,,het verkeer wil regelen’’, want de kinderen moeten dichterbij het podium komen staan. De agent heeft een mooi plekje gevonden en besluit alleen maar te glimlachen.

,,Is iedereen aanwezig?’’ Een paar duimen gaan de lucht in. Na dat sein stappen de clowns op twee tafels en leggen ze op een simpele manier aan de kinderen uit wat het probleem is. Het gat tussen de tafels symboliseert ‘het probleem’: de route tussen school en de gymzaal. Clown Toos lukt het niet om over te steken. ,,Dat is een probleem en een probleem is niet veilig’’, roept Paulo. Stapsgewijs schetsen de clowns de obstakels die de oude route onveilig maakten voor de kinderen. De kinderen schreeuwen iedere keer mee dat ,,een probleem niet veilig is’’, waarna de clowns de oplossingen laten zien.

Veiligheidshesjes, klaarovers met hun bordjes (‘pannenkoeken’) en zebrapaden. Alle problemen zijn de wereld uit geholpen dankzij deze aanpassingen. Op verzoek van de clowns gillen de kinderen om wethouder ,,Leen’’.

,,Het duurde lang voordat de clowns het probleem hebben opgelost, maar ze doen het wel’’, reageert wethouder Leen Verweij even later op het podium. ,,En ik zou met jullie willen afspreken dat jullie de route veilig blijven lopen’’, zegt Verweij tegen de kinderen. Samen met de clowns opent de wethouder daarna officieel de nieuwe looproute door een confettibom te laten ontploffen. Dan is de show afgelopen.

Quinn Montvidas (10) en Michael Lups (10) zitten op de Regenboogschool. ,,Ik vind de route wel veilig’’, zegt Quinn. ,,We lopen met hesjes en er zijn zebrapaden’’, vult Michael aan. ,,We moesten soms heel lang wachten en wanneer we dan over wilden steken, stopten de auto’s niet. Dat is nu beter omdat je minder vaak de weg over moet’’, stellen beide jongens vast.

Even verderop staat leerkracht en adjunct-directeur Hanneke Arendshorst met haar groep kinderen te wachten op de ouders die hun kroost komen halen. Arendshorst loopt al sinds 1988 regelmatig op en neer met de kinderen naar de Jan de Jagerweg, waar de oude gymzaal binnenkort verruild wordt voor de nieuwe sporthal. ,,Zelfs nu nog, terwijl de route ,,veilig’’ is, durven sommige mensen nog wel eens dóór te rijden. Dan zien ze een gaatje in de rij kinderen en fietsen er gewoon tussendoor. Ook als ze op het zebrapad lopen. Als het geen oude mensen zijn, houd ik ze tegen door aan de bagagedrager te trekken. Alleen de groepen 3 en 4 lopen de route. Kinderen van andere groepen weten niet waar het allemaal om gaat. De stoepen zijn opgehoogd en er zijn wat borden geplaatst. Er zouden eerst ,,witte voetjes’’ op de stoep komen te staan, maar dat zou voor te veel afleiding zorgen en dat is juist gevaarlijk.’’

Bron: Barneveldse krant

Labels
Wethouder

« Terug

Archief > 2007 > december