Aantal keer gelezen1

Barneveldse krant: Rekenkamer op zoek naar werk

Jaarrekening-regeboog2woensdag 31 oktober 2007 15:02

‘Zegt u het maar! U heeft nog ruimte om ons een onderzoek te laten doen’. Dat was vrij vertaald de vraag die voorzitter Jan van Dort van Rekenkamercommissies ViP+ dinsdag de commissie Bestuur voorlegde. Het aanbestedingenbeleid van de gemeente, de gang van zaken rond de aanleg van riolering in het buitengbied en de vraag of facturen wel op tijd de deur uit gaan bij de gemeente, gooiden hoge ogen.

In Vallei in Perspectief (ViP) werken de gemeenten Barneveld, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg, Leusden en Nijkerk samen. Medio 2006 besloten zij gezamenlijk drie rekenkamercommissies in te stellen. Later sloot Zeewolde zich ook aan bij deze regeling. De rekenkamercommissies onderzoeken aan de hand van concrete onderwerpen of een gemeente bereikt heeft wat ze wilde bereiken.

Voorzitter Van Dort had de raadsleden al eerder een brief geschreven waarin hij erop wees dat de rekenkamercomissie bezig is een jaarplan voor 2008 op te stellen.

Er is nog ruimte voor onderzoek, maar er kunnen er minder worden uitgevoerd omdat 2008 in het teken staat van evaluatie en afsluiting. Dit omdat de rekenkamercommissies benoemd zijn tot september 2008. En dus wilde Van Dort van Barneveld weten welke eerder door de gemeenteraad aangedragen onderzoeksonderwerpen echt nog aandacht verdienen.

Op de lijst staan momenteel nog acht mogelijke onderzoeks-onderwerpen. De raadsleden gaven tijdens de vergadering hun prioriteiten aan. Met name CDA, VVD en ChristenUnie zetten in op onderzoek naar de administratieve organisatie van de gemeente. Het gaat daarbij onder meer om de vraag of er tijdig en correct gefactureerd wordt, hoe het incasseren verloopt en de sociale dienst werkt. Het CDA pleit daarnaast met SGP en Pro’98 voor onderzoek naar de procedure rond de aanleg van riolering in het buitengebied.

Het aanbestedingenbeleid van de gemeente Barneveld mag wat betreft SGP, ChristenUnie en Burger Initiatief onder de loep genomen worden. Verder zijn nog genoemd: ‘hoe gaat de bibliotheek om met verstrekte subsidies’ (CDA), ‘hoe bijstandsgerechtigden weer aan het werk komen’ (Pro’98) en ‘publiek-private samenwerking’ (Burger Initiatief). Lijst 8 liet weten geen voorkeuren te hebben. Onderwerpen die geen prioriteit kregen, waren: ‘onderwijsachterstandsbeleid’ en ‘gerealiseerde rotondes bij het Hulpverleningscentrum en benzinepomp BP’.

Ook enkele Barneveldse burgers hebben onderwerpen aangedragen, zo bleek uit een toelichting van secretaris Barbara Doest van de rekenkamer. Eén thema wordt binnenkort beoordeeld op de vraag of die voldoet aan de criteria voor onderzoek. ,,Het gaat om de vraag in hoeverre de coördinatie van hulpverlening in het Hulpverleningscentrum goed verloopt.’’

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2007 > oktober