Aantal keer gelezen1

Bijdrage ChristenUnie over Strategisch beleidskader Zwembaden.

zwembadwoensdag 03 oktober 2007 13:12

Als eerste willen we laten merken dat we achter de intentie van dit voorstel staan om vervanging te realiseren voor zwembad de Heuvelrand in Voorthuizen. De ChristenUnie vindt de zwembaden een basisvoorziening die bijdraagt aan de volksgezondheid. Het is een gezonde vorm van bewegen die voor zoveel mogelijk burgers gemakkelijk toegankelijk moet zijn.

De titel suggereert dat het een Strategisch kader voor heel Barneveld is. Maar bij lezing blijkt het alleen om Voorthuizen te gaan. Het lijkt er op dat hiermee een proefballon wordt opgelaten voor  beleid voor heel Barneveld zonder dat er een duidelijke analyse is gemaakt of het huidige beleid wel of niet goed is.De Zwembaden in Barneveld worden gerund door  gemeente. Het zijn gemeentelijke baden. We hebben de indruk dat deze vorm tot nu toe goed werkt. Je kunt zelfs zeggen dat de gebruikers blij zijn met het lage tarief voor kaartjes. Dat gunnen we ook aan Voorthuizen. En daarom lopen we aan tegen beslispunt 2, zonder een voor ons duidelijk aanwijsbare reden wordt hier plotseling de marktwerking geïntroduceerd. De wethouder noemt als voordeel dat dit kostendekkend kan, zonder onderbouwing.

 

Wij vragen u wie krijgt de rekening gepresenteerd? Als de gemeente dit niet doet zal een ander dat moeten zijn.  Een ondernemer stapt hier niet in als hij niet rendabel kan draaien. Dat kan hij op 2 manieren doen, 1 door te letten op de kosten  en dan vragen we wat gaat dit betekenen voor de arbeidsvoorwaarden van het personeel? En mogelijkheid 2 is dat de inwoners van Voorthuizen en omgeving er voor opdraaien, want  in de toelichting staat dat het tarief moet worden vrijgelaten.

 

Mijn vraag is willen we hier ongelijkheid tussen Barneveld en Voorthuizen? In Barneveld betaal je voor een uur zwemmen € 2,50 Uit mijn korte marktonderzoek bleek dat we daarmee bij de goedkopere zwembaden horen en dat vinden we een prestatie van formaat. Maar gaat dat straks ook lukken voor Voorthuizen. De wethouder suggereerde in de commissie samenleving dat  het gemiddelde tarief van 10 zwembaden een markt conform prijsbeeld geeft.

 

Wij hebben dit onderzocht en komen voor een dag kaart op en tarief van  € 3.10  Een kaartje van een uur komt uit op € 2,85. Wij vragen de wethouder kunnen de inwoners van Voorthuizen er straks op rekenen dat zij niet meer betalen?

 

Voorzitter, daarmee komen we bij de hoofdvraag, Is beslispunt 2 in dit stadium van het proces wel wenselijk? Anders geformuleerd, is het niet beter om het nu weg te laten, om er later na een grondige analyse van het zwembadkader voor de gehele gemeente weer op terug te komen?

Namens de ChristenUnie fractie

Henry Buitenhuis

« Terug

Archief > 2007 > oktober