Aantal keer gelezen

Komt het beste uit het Westen?

Verkeersbordwoensdag 17 oktober 2007 18:08

Het leek zo mooi te worden: een zeldzaam unanieme raad sprak zich voor de verkiezingen van de PS uit voor de aanleg van een oostelijke rondweg om Voorthuizen. En meer dan dat: wat is er gelobbyd, ingesproken, gebeld en gemaild. Iedere bestuurder in Arnhem wist precies wat Barneveld (en vooral Voorthuizen) wilde. En toch wordt het west. Reden: de centen!

Er is bij de coalitieonderhandelingen nauwelijks over gesproken. Oost kon niet en daarom werd het West. Voor het eerste kan begrip worden opgebracht, voor het laatste niet. Waarom is er niet tegen Barneveld gezegd:”Wat jullie willen is niet betaalbaar, al heeft Oost verreweg de meeste voordelen. Wij hebben er wel miljoenen voor over, ga daar maar mee werken, zoek er nog andere geldbronnen bij en maak er voor Barneveld het beste van”. Maar nee, de provincie besloot: West.

 

Men besefte natuurlijk wel dat dit voor onze gemeente even slikken zou zijn. En als pijnstiller betaalt men nu mee aan een onderzoek naar de beste ontsluiting voor het nieuwe industrieterrein Harselaar-Zuidoost.Wat nu te doen? Wel, de partijen in de raad hebben allereerst  -a la het kunstwerk bij de A1- flink stoom afgeblazen. Want vrijwel alles pleit nog steeds voor Oost. Wij noemen de volgende voordelen: aansluiting op een door te trekken zuidelijke rondweg (Veller), betere bereikbaarheid van Zeumeren en de campings, ontsluiting Harselaar-Zuidoost, ontlasting van de Stationsstraat/Baron van Nagellstraat en veel meer rust in het centrum van Voorthuizen. Om dat laatste is het allemaal begonnen.

 

West biedt deze voordelen in veel mindere mate. Wat nu te doen? Een lastig dilemma! Wachten tot men in Arnhem op betere gedachten komt? Dat betekent dat er de komende jaren (alweer) niks gebeurt. West aanleggen? Maar als we nu al kunnen vermoeden dat we daar spijt van krijgen?  B&W zijn van mening dat we realistisch moeten zijn en  -zij het kritisch- wel aan west moeten (mee)werken. Die kant moet het volgens de ChristenUnie ook op.

 

Maar … laten we eerst eens kijken hoe Harselaar kan worden ontsloten en verder vooral niet alles in een keer aanleggen, want dat is zeker nauwelijks betaalbaar. Eerst die fasen die echt nodig zijn. En vooral in goed overleg met bijv. Plaatselijk Belang en andere betrokkenen. Die houding lijkt er, bij alle te verwerken teleurstelling, gelukkig wel te zijn. Laten we er met de wijsheid uit het Oosten het beste (al dan niet uit het Westen) van proberen te maken. Wordt vervolgd.

 

Frits Appelman, Grondgebied

« Terug

Archief > 2007 > oktober