Aantal keer gelezen10

Burgerinitiatief: waardevol, maar heeft wel beperkingen

Langstraatdinsdag 02 oktober 2007 22:05

In de raadsvergadering van 2 oktober heeft de gemeenteraad de Verordening burgerinitiatief Barneveld vastgesteld. Vanaf 15 oktober kan door ten minste 200 Barnevelders die ouder zijn dan 16 jaar een initiatief ingediend worden voor de behandeling van een bepaald onderwerp door de gemeenteraad. De ChristenUnie ziet het Burgerinitiatief als een waardevolle aanvulling op de democratie, maar ziet wel de beperkingen van het Burgerinitiatief.

Namens de fractie voerde Heimen Schuring het woord. Onderstaand zijn bijdrage.

Voorzitter, De kloof tussen burger en politiek. Een dankbaar onderwerp voor politici en journalisten. Naar aanleiding van de laatste peilingen van Maurice de Hond, waaruit bleek dat het vertrouwen in de fractievoorzitters in de Tweede Kamer flink gedaald was, werd door een van de media gesuggereerd dat deze kloof weer groter is geworden. Die kloof moet dicht, daar is iedereen het over eens. Ook op lokaal niveau.

Maar hoe? Voor een goed bestuur dat dicht bij zijn burgers staat, is een open verhouding gewenst tussen volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren aan de ene kant en burgers en maatschappelijke organisaties aan de andere kant. Een dienende overheid is een toegankelijke, bereikbare overheid. Dit is met name een kwestie van mentaliteit. Je kunt allerlei zaken verzinnen waarmee je staatrechtelijke vernieuwingen doorvoert (je kunt daar zelfs je politieke lot aan verbinden), als je als overheid niet open staat voor participatie van burgers, dan wordt het niks. Ook niet met burgerinitiatieven, referenda, gekozen burgemeesters of wat al niet meer zij.

Openstaan voor participatie van inwoners, daar gaat het dus om. Participatie kan op diverse manieren, variërend van het informeren van de inwoners tot het laten meebeslissen door diezelfde inwoners. Ook raadplegen en laten adviseren zijn vormen van participatie. Het burgerinitiatief kun je uitleggen als het ongevraagd laten adviseren over wat er door de raad besproken moet worden. Een prima manier dus om de participatie van inwoners te vergroten en daarmee de kloof tussen burger en politiek wellicht een tikkeltje kleiner te maken.

Zoals met meer dingen, is het burgerinitiatief niet de oplossing voor het hele probleem. We moeten niet de illusie hebben dat, nadat we vanavond de verordening hebben vastgesteld, de burgerparticipatie in Barneveld helemaal goed geregeld is. Sterker nog: in de praktijk is nog maar weinig gebruik gemaakt van het Burgerinitiatief en als het al gebruikt werd, viel het wel eens tegen, omdat het initiatief niet in behandeling kon worden genomen. Neem het Burgerinitiatief voor rookvrije horeca (2006), dat de Tweede Kamer niet in behandeling kon nemen omdat er al eerder over dit onderwerp was gesproken.

Naast het burgerinitiatief zien wij ook in een andere manier van vergaderen, waarbij de inwoners nadrukkelijker worden betrokken, een deel van de oplossing om burgerparticipatie te verbeteren. Als de inwoner weet wanneer hij zijn standpunt kan inbrengen en ook weet hoe het besluitvormingsproces loopt, dan wordt daarmee de politiek transparanter en heeft men niet langer het gevoel dat er over hen gepraat wordt in plaats van met hen.

Voorzitter, ik rond af.

De ChristenUnie ziet het burgerinitiatief als een waardevolle aanvulling op het de representatieve democratie die wij in Nederland kennen. Het burgerinitiatief is zeker niet de oplossing voor alles, maar helpt wel bij de verbetering van de participatie door inwoners. En daarom steunen we dit raadsvoorstel van harte.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2007 > oktober