Aantal keer gelezen2

Barneveld vandaag: CU heeft liever meer zorg dan lastenverlichting

Verpleeghuis Norschotendonderdag 18 oktober 2007 18:10

Geen lastenverlichting, maar terugnemen van bezuinigingen en steun voor Kinderhospice De Glind en Hospice Norschoten. Dat stelt de ChristenUnie vandaag voor als alternatief.

De gemeenteraadbesluit vandaag over de begroting voor volgend jaar. Nu de financiële verwachtingen gunstiger zijn dan verwacht, heeft het college van B en W voorgesteld, de voorgenomen stijging van de OZB met drie procent een jaar uit te stellen. Sommige partijen willen echter verder gaan. SGP, Pro'98 en VVD willen de verhoging bij voorbaat al helemaal schrappen en de SGP wil zelfs afzien van de inflatiecorrectie op tarieven en heffingen.

De ChristenUnie vindt dat geen goed idee. "De zon breekt door… en het gaat direct over 'belastingverlaging', 'blijde kiezers' en 'tevreden achterban'. Bij ons ook", aldus CU-leider Tjitske Kuijper. Ze waarschuwt er echter voor dat de Raad zich "te snel rijk rekent". Inflatie is een onbekende en voor gemeenten ook niet te beïnvloeden grootheid. Daarnaast zijn er de stijgende bouwkosten, terwijl Barneveld wel scholen, dorpshuizen en woonzorgcentra wil bouwen. De ChristenUnie stelt bovendien andere prioriteiten zo blijkt.

De CU herinnert eraan, dat met het oog op de sombere voorspellingen "pijnlijke financiële maatregelen" aan sportverenigingen, cultuur, onderwijs en welzijn zijn opgelegd. Die bezuinigingen wil de CU ten dele ongedaan maken. Daarnaast heeft de ChristenUnie geconstateerd, dat de hospices in De Glind en in verpleeghuis Norschoten moeilijk van de grond komen door gebrek aan fondsen. De bedoeling van de hospices is zowel in huis als thuis paliatieve zorg aan ongeneeslijk zieken te geven. "Een vrijwel unieke situatie in ons land", aldus Kuyper. Die initiatieven wil de CU daarom ieder jaarlijks 20.000 euro toekennen. "Het lost zeker niet al hun nood op", aldus de CU, "maar het mag een steuntje in de rug zijn van een gemeente die het zelf goed heeft."

Bron: Barneveld vandaag

« Terug

Archief > 2007 > oktober