Aantal keer gelezen3

Barneveldse Krant: Barneveld 'worstelt' met aanbesteding

maandag 13 november 2006 15:04

Het gemeentebestuur van Barneveld heeft een advies van een extern bureau naast zich neergelegd om de Europese aanbesteding van huishoudelijke hulp stop te zetten. Burgemeester en wethouders besloten daartoe na raadpleging van een tweede bureau.

Dat blijkt uit de schriftelijke toelichting op het besluit om de huishoudelijke hulp vanaf volgend jaar te gunnen aan Icare, Amant en De Nieuwe Zorg Thuis. De christelijke HdS, met ongeveer zeshonderd klanten de grootste zorgverlener in de gemeente Barneveld, werd vierde. Het gemeentebestuur had vooraf bepaald met slechts drie partijen in zee te gaan om de marktwerking (lees: concurrentie) te garanderen. HdS viel af, omdat ze op de onderdelen 'prijs' en 'social return' te laag scoorde. 'Social return' duidt op de eis om een deel van het werk te laten uitvoeren door mensen met een uitkering. De uitkomst van de aanbesteding - en vooral het afvallen van de HdS - was voor het college een complete verrassing. Direct was duidelijk dat dit tot veel commotie zou leiden in het Barneveldse. Het gemeentebestuur had eerder al de hulp ingeroepen van advies- en onderzoeksbureau Significant uit Barneveld. Met dit bureau werd de uitslag uitvoerig gecontroleerd en besproken. Significant kwam vervolgens met een opmerkelijk advies, namelijk om de Europese aanbesteding stop te zetten.

 

Uit de toelichting blijkt dat de gemeente volgens het bureau bij een gerechtelijke procedure mogelijk risico's loopt door de toegepaste beoordelingssystematiek. Dat geldt zowel voor 'prijs' als 'social return', precies de onderdelen waarop de HdS de boot heeft gemist. Het gemeentebestuur liet daarna alternatieve berekeningsmethoden los op deze onderdelen. ,,Geen daarvan leidde tot een overtuigend ander resultaat", schrijft het college. ,,In drie gevallen viel een andere inschrijver dan de HdS er met een verschil van honderdste punten uit. Wij zijn ervan overtuigd dat naar eer en geweten is beoordeeld." Om aan alle twijfel een eind te maken, vroegen burgemeester en wethouders een 'second opinion' bij het gerenommeerde advocatenkantoor CMS Derks Star Busmann. CMS concludeerde dat er onvoldoende zwaarwegende redenen zijn om de aanbesteding voortijdig af te breken. Volgens de juridisch specialisten lijken voor een gerechtelijke procedure voldoende argumenten voorhanden om aan te tonen dat het toegepaste beoordelingssysteem ,,transparant, objectief en eenduidig is". Burgemeester en wethouders benadrukken dat de inschrijvers op de hoogte waren van de beoordelingsysstematiek. ,,Zij hebben hier geen vragen over gesteld en zijn door in te schrijven in feite akkoord gegaan met de voorwaarden in het bestek voor de Europese aanbesteding." Het college erkent dat een deel van de Barneveldse bevolking het afvallen van de HdS als ,,een gemis'' zal ervaren. ,,Maar een eventuele nieuwe aanbesteding is hiervoor geen oplossing. Ook dan kan de HdS voor de gunning worden afgewezen." HdS heeft inmiddels een kort geding aangespannen tegen de gemeente. Dat dient vrijdag 15 december.

« Terug

Archief > 2006 > november