Aantal keer gelezen

Overdenking: Ds Feijen, Gehoorzaam zijn

bijbelvrijdag 24 november 2006 19:35

Lastig, hé? ‘Elf uur thuis zijn,’ zeiden je ouders. Het werd half 12, want het was zo gezellig. Gehoorzamen is moeilijk! In de brief aan de Korintiërs schrijft Paulus over zijn ambt van apostel. En in dit gedeelte in het bijzonder over zijn bedoelingen, of, zoals we vandaag de dag vaak horen, over zijn drive. Wat motiveert hem, waar laat hij zich door leiden?

Gehoorzaam zijn 2 Korintiërs 10: 1-6  

 

Paulus wil de menselijke bedenksels en uitvluchten ontmaskeren. Mensen willen God niet gehoorzamen, ze lopen bij God vandaan. Niemand gaat uit zichzelf naar God toe. En ze kunnen dat heel goed verdedigen: Als er een God is, waarom is er dan zoveel leed in dit leven? Of: Later eeuwig lijden in de hel? Zoiets is toch niet te accepteren? En ga zo maar door. Het zijn allemaal pogingen God weg te duwen. Daarvan zegt Paulus: ‘Ik zal spitsvondigheden neerhalen, en iedere verschansing (een plek waarin mensen zich hebben teruggetrokken) ontmantelen.’ Zo verwerpt Paulus alle smoezen en bedenksels als ondeugdelijk. Dat wegduwen van God mag niet blijven bestaan. Hij legt deze gedachte voor Christus neer, de mensen zullen Hem gehoorzaam moeten zijn.

Denk niet dat we nu alleen naar ongelovige mensen moeten kijken! Paulus heeft het over ‘iedere gedachte’. Al je gedachten moeten onderworpen zijn aan Christus. In heel je denken moet je Christus gehoorzaam zijn. Dat is een levenslange strijd. En alleen wie die strijd kent, kan het ook anderen voorhouden.

Barneveld november 2006.

Ds Feijen 

« Terug

Reacties op 'Overdenking: Ds Feijen, Gehoorzaam zijn'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november