Aantal keer gelezen6

WisselBlog week 46 - Heimen Schuring

maandag 13 november 2006 22:42

Heimen Schuring als Zwarte Piet, met betraand gezicht, vanwege de schmink hoor!Zaterdag 18 november – Sint en André
Ik geef toe: een vreemde combinatie, maar voor mij vandaag toch echt werkelijkheid: Sinterklaas en André Rouvoet. Overdag help ik de sint mee bij zijn intocht in Barneveld (als hulppiet natuurlijk, de echte pieten zijn daar maar wat blij mee…).

Luuk Esser van de Barneveldse Krant is erbij als we geschminkt worden. Als we buiten staan begint hij over de WMO, logisch: hèt gespreksonderwerp van deze week. Op een of andere manier krijg is schmink in mijn ogen en begin ik te tranen. ‘Hé, nu ben ik de WMO-piet’ laat ik me ontvallen en ik vertel Luuk waarom ik niet echt vrolijk wordt van de WMO (daar hoef ik nu niet over uit te weiden, daar staat de blog van deze week vol van). *

Heimen Schuring wordt opgetoverd tot Zwarte Piet’s Avonds na het grote kinderfeest is er in de Veluwehal nog een feest: de campagne-karavaan van de ChristenUnie strijkt in Barneveld neer. Het was een fantastische avond! Ben Ketting amuseerde de kids en daarna was er een sprankelend programma voor de rest. Ook Tjitske, de nummer 20 op de lijst, komt nog aan het woord, samen met twee andere Gelderse kandidaten. Het klapstuk was de speech van André Rouvoet. Een waardig slot van een goede verkiezingscampagne. We kijken met spanning uit naar woensdagavond.

* Naschrift op maandag: de WMO-piet stond in de krant. Twee keer zelfs. Bijgaande foto’s komen uit de digitale editie van de Barneveldse Krant.


Vrijdag 17 november – Harselaar
Ik zou vandaag deze blog weer kunnen vullen met de WMO, maar dat doe ik maar niet. Ik heb vandaag weer enkele mails over dit onderwerp ontvangen, maar heb ook nog andere dingen gedaan. Zo waren we in de middag op industrieterrein De Harselaar. Wat een drukte! Vrachtauto’s rijden af en aan. Ergens mogen we blij zijn dat het Transferium nog geen doorslaand succes is (wordt het nog wel hoor!), dan zou er een verkeersinfarct ontstaan.

Voor het eind van het jaar verwachten we de MER-rapportage voor de rondweg rond Voorthuizen. Die rondweg begint bij de A1. In de oostelijke variant wordt een nieuwe op- en afrit voorzien aan de Oostzijde van de Harselaar. In de midden en midden-oost variant gaat men uit van de bestaande op- en afritten.

Als ik op vrijdagmiddag de verkeersintensiteit op de Harselaar zie en dan bedenk dat er nog een flink stuk industrieterrein bijkomt èn dat het Transferium veel drukker wordt als de intercity op Barneveld-Noord (Barneveld-Voorthuizen) gaat stoppen, dan is er eigenlijk maar één variant van de rondweg denkbaar…


Donderdag 16 november – Even niks
Ik had vanavond naar de ambtsdragersverkiezingen van onze kerk gewild. Maar ik was moe. Ik heb deze week er al drie vergaderavonden opzitten, maar dat was niet de reden (ik ben inmiddels verworden tot een vergadertijger die voor overdag en ’s avonds vergaderen zijn hand niet meer omdraait…). De WMO is mij niet in mijn koude kleren gaan zitten. Het zal komen door mijn onervarenheid als politicus, maar ik kan de problematiek niet loslaten. Leendert de Knegt van de SGP zei dinsdag in de raad dat de WMO een worsteling is. Ik herken dat. Het piekeren over de WMO kost mij veel energie.

Daarom vanavond even niks.


Woensdag 15 november – Ledenvergadering
Vanavond hebben we een extra ledenvergadering gehouden om met onze leden door te kunnen praten over de WMO-aanbesteding. Het bestuur had de fractie en de wethouder uitgenodigd om met de leden door te praten over de aanbesteding van hulp bij het huishouden.

De opkomst viel mij een beetje tegen. Er is veel commotie ontstaan en toch zijn er niet meer dan twintig leden gekomen. Er werd wel een lijstje afzeggingen voorgelezen en zo zullen er meer leden zijn die door andere vergaderingen niet aanwezig konden zijn. Het verenigingsleven draait immers volop. Er komt een verslag van de avond, ik ga daarom niet te veel verslagleggen in deze blog.

Wat mij opviel, is dat de uitleg van de wethouder over zijn positie als wethouder van alle Barnevelders en over hoe de aanbesteding is gegaan, veel begrip opleverde. Veel mensen hebben op basis van horen zeggen en brieven in de krant een mening gevormd en dan mis je natuurlijk veel informatie. Het is daarom goed geweest om onze leden bijeen te roepen. Er zijn veel misverstanden weggenomen.

Na afloop heb ik doorgepraat met een aantal leden. Wat ik daarvan met name meeneem, is de zorg dat de mensen die in de thuiszorgsector werken door marktwerking en aanbesteding hun motivatie zouden kunnen verliezen. Daar ga ik met HdS en anderen (nadat het kort geding heeft gediend) over doorpraten. Dat is geen lokaal probleem, waar ik als lokale politicus veel aan kan doen, maar een landelijk probleem. Ik zal deze zorgen dan ook delen met onze Haagse fractie. Want thuiszorg is ook onze zorg! 


Dinsdag 14 november – Interpellatie Van Essen
Vanavond was er een gemeenteraadsvergadering. Geen zware agenda, daarom werd vooraf gespeculeerd over of we nou om half negen of half tien klaar zouden zijn. Nou het werd kwart over tien en dat kwam met name door de interpellatie (zwaarste vorm van vragen stellen) die Lijst 8 had aangevraagd over de aanbesteding van de WMO.

Lijst 8 had van te voren netjes de vragen rondgemaild. Het waren drie korte vragen. Van Essen presteert het vervolgens om een ellenlang betoog te houden waar zo’n beetje alles werd afgekraakt. Tot zover geen probleem.

Nadat de wethouder de vragen had beantwoord en de andere fracties mochten reageren, was Van Essen weer aan het woord. En toen ging het helemaal mis. Door botte beschuldigingen, het verdraaien van de werkelijkheid en te doen alsof Lijst8 altijd al opgekomen is voor de kwetsbaren en de rest van de raad niet, belandde het peil van deze raadsvergadering diep onder nul.

Buitengewoon goedkoop, flauw, schofferend en voor de bühne. Het zijn typeringen die goed aangeven hoe Lijst 8 van dit punt een nieuw politiek speerpunt probeerde te maken. De rest van de raad reageerde fel. Waar baseert van Essen zich op? En belangrijker: waar was de inbreng van Lijst 8, toen de besluiten genomen werden? Op 14 en op 20 juni heeft Van Essen niets gezegd over de criteria en over het Zeeuwse model. En nu net doen alsof de christelijke partijen de identiteitsgebonden zorg in Barneveld kapot maken. Een schandalige vertoning!

Buitengewoon goedkoop en slecht voor de Barneveldse politiek, is dat Van Essen de zorgen bij zeshonderd hulpbehoevenden en ruim honderd personeelsleden van HdS misbruikt. Nu ik het opschrijf wordt ik weer boos. Op zich niet goed dat een politicus boos wordt, maar in dit geval, waar wij als fractie ons veel zorgen maken over HdS, veel proberen om het toch nog goed te laten komen, mag dat best een keer. Lijst 8 tartte de raad en kreeg vanavond lik op stuk: er bleef niets over van zijn betoog.

Henk Geurts, met 36 jaar raadservaring de nestor van onze raad, gaf aan dat hij dit nog nooit heeft meegemaakt in zijn lange politieke carrière. En ik hoop het ook nooit meer mee te maken.


Maandag 13 november – Fractie

Tijdens de fractie hebben we grotendeels gesproken over de ledenvergadering die we aanstaande woensdag houden. We willen tijdens deze besloten vergadering de leden informeren over de aanbesteding van de hulp bij het huishouden in het kader van de WMO. Onder de Barnevelders, dus ook onder onze leden is veel commotie ontstaan toen bekend werd dat HdS voorlopig geen gunning heeft ontvangen. En wij denken dat veel Barnevelders niet precies weten hoe het zit en we hebben in de contacten met Barnevelders gemerkt dat, als je de situatie uitlegt, er veel meer begrip is en men ook minder somber wordt over de toekomst van HdS.

Natuurlijk, het blijft vervelend dat een thuiszorgorganisatie, die al vele jaren goed werk verricht, door de regels van de Europese aanbesteding achter het net vist. Maar dat valt het college en de raad niet te verwijten! Daar gaan we woensdagavond in alle rust met onze leden over doorpraten.


Zondag 12 november – Onze HdS
HdS, de organisatie die veel in het nieuws is vanwege het niet gegund krijgen van hulp bij het huishouden, is een afkorting van Hervormd Diaconale Stichting. De Stichting is indertijd door de Hervormde gemeente van Barneveld. De HdS neemt dan ook een speciaal plekje in bij onze Hervormde gemeente. Er wordt vandaag gecollecteerd voor HdS en er wordt ook voorbede gevraagd. Voorbede ook voor wijsheid en inzicht voor de gemeenteraad. Fijn dat er ook vanaf de kansel meegeleefd wordt.

Wat minder fijn is, is dat in de laatste kerkbode door de diaconie toch wat insinuaties gemaakt worden, die gebaseerd zijn op onjuistheden. Dat is ronduit jammer. Het kerkblad wordt goed gelezen en dan moet je toch zorgvuldig zijn in je berichtgeving. Zo is er helemaal geen sprake van dat de gemeenteraad het besluit van B&W moet goedkeuren en gaat men in het geheel voorbij aan de mogelijkheid tot onderaannemerschap van HdS en het Persoonsgebonden Budget, waardoor zorgvragers gewoon bij HdS kunnen blijven.

Zo komen de verhalen de wereld in en worden tegenstellingen onnodig groter gemaakt. Jammer

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 46 - Heimen Schuring'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november