Aantal keer gelezen3

BK: Klanten HdS kondigen 'massaal' aanvraag PGB aan

maandag 13 november 2006 15:01

,,Ik sta met de HdS op en ga ermee naar bed", zegt ms-patiënt Rinie van Veldhuizen. ,,Ik blijf trouw aan de HdS", vertelt de 73-jarige mevrouw Van de Krol. Geen klant lijkt de HdS in te willen ruilen voor een andere organisatie, ook al is de christelijke organisatie op basis van de prijs-kwaliteitverhouding buiten de boot gevallen bij de aanbesteding van huishoudelijk hulp.

 Waarom zouden andere organisaties niet dezelfde zorgkwaliteit kunnen leveren? Twee klanten en twee verzorgenden over de meerwaarde van de HdS. Ze begrijpt het best hoor, die marktwerking in de zorgsector: meer concurrentie om de prijs te drukken. ,,Ik snap best dat de vergrijzing betaald moet worden, maar het is altijd de zorg die het moet ontgelden", zegt mevrouw M. van de Krol uit Kootwijkerbroek. Ze is geboren met een open rug, kan moeilijk lopen en huishoudelijk werk zit er al lang niet meer in. Liggen is wat ze vooral doet, op de grote bank in de woonkamer. ,,De dokters hadden niet verwacht dat ik zo lang zou leven. Ik heb geluk gehad dat de medische wetenschap zich zo snel heeft ontwikkeld."


Door het grote raam van haar knusse woonkamer valt somber herfstlicht. Aan de eikenhouten eettafel zoekt verzorgende Willemieke Brom de medicijnen voor vandaag bij elkaar. Ze is geschrokken dat de Hervormde Diaconale Stichting (HdS) er niet in is geslaagd om door de Europese aanbesteding voor de thuiszorg te komen. ,,Het is ingeslagen als een bom", zegt ze als ze een pot heet water vult voor de thee. ,,Vooral de verbazing bij klanten valt me op. Ze begrijpen niets van het besluit." Het Barneveldse gemeentebestuur is zelf ook onaangenaam verrast door de uitkomst, maar stelt dat prijs en kwaliteit van alle inschrijvers zorgvuldig zijn vergeleken. Daarbij behaalden Icare, Amant en De Nieuwe Zorg Thuis de beste score. Een hard gelag voor de HdS, die al meer dan een halve eeuw thuiszorg levert in de gemeente Barneveld.
,,Ik heb een speciale bandmet de HdS"

HdS-medewerker Brom komt al vier jaar twee maal per week over de vloer bij mevrouw Van de Krol. Op maandagochtend een uurtje, op woensdag langer, want dan is het de dag van de 'grote beurt'. ,,Op maandag praten we vooral over de preek", zegt Van de Krol. ,,Willemieke klaart de kleine klussen en ondertussen praten we over wat de dominee heeft gezegd. Op woensdag wordt het hele huis gestofzuigd, de ramen gedaan en de was."


De Kootwijkerbroekse begrijpt niet dat bij de selectie voor thuiszorg niet is gekeken naar de religieuze achtergrond van een groot deel van de klanten. ,,Van de mensen van de HdS weet je wat je kan verwachten. Als ik over de preek wil praten, weet ik dat de verzorgenden dat ook willen.'' Mevrouw Van de Krol heeft een goede band met haar verzorgster. ,,Kijk", wijst ze liggend vanaf de bank. Een foto is geklemd in een venstertje van een eikenhouten kast. Lachend kijken Brom en haar man in de lens, net getrouwd. ,,We kennen elkaar al vier jaar, het wordt steeds leuker. Ik heb al hulp van de HdS sinds 1968." Dat Icare, Amant en De Nieuwe Zorg Thuis ook goede zorg kunnen leveren, gelooft ze best. ,,Maar waarom moet het nu allemaal ineens anders?, vraag ik me af. De HdS is zo bekend, dat is zo vanzelfsprekend voor me.'' Ze blijft de Barneveldse zorgaanbieder dan ook trouw. ,,De HdS heeft het door de jaren heen best wel eens moeilijk met me gehad, ik ben soms een lastige klant. Maar ze hebben me er altijd doorheen gesleept. Ik blijf trouw aan de HdS. Ook als dat extra geld zou kosten, dat scheelt me niet." ,,Op maandag praten we over de preek"

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2006 > november