Aantal keer gelezen5

Barneveldse krant: School 1,1 miljoen goedkoper

Impressie van de nieuwe burgtschoolvrijdag 28 maart 2008 15:51

Het nieuwe scholencomplex in nieuwbouwwijk De Burgt kan 1,1 miljoen euro goedkoper worden gebouwd dan eerder was berekend. Dat is het resultaat dat de gemeente Barneveld heeft behaald in de onderhandelingen met beoogd bouwer Pellikaan. De wijkschool en bijbehorende sportvoorzieningen kosten nu 12,8 miljoen euro.

De gemeenteraad stuurde het college van burgemeester en wethouders vorige maand terug naar de onderhandelingstafel, toen bleek dat de kosten drie miljoen hoger uitvielen dan gepland.

Wethouder Leen Verweij is verheugd dat hij resultaat heeft kunnen behalen in gesprekken met beoogd bouwer Pellikaan BV uit Tilburg. Eerder had het college nog expliciet aangegeven maximaal 340.000 euro te kunnen bezuinigen zonder de kwaliteit aan te tasten.

Dat er ‘meer in het vat’ zat, is volgens Verweij te danken aan de onderhandelingspositie die de gemeenteraad hem verschafte door niet akkoord te gaan met de budgetoverschrijding. Dit bracht Pellikaan - het enige bedrijf dat meedeed in de aanbestedingsprocedure - er ,,na zware en langdurige gesprekken’’ toe een half miljoen euro korting te bieden. ,,We hebben voorgelegd dat het voor de raad buigen of barsten zou worden en toen was Pellikaan bereid een stukje winst in te leveren.’’

Vervolgens was het de beurt aan de gemeente om water bij de wijn te doen ,,zonder de kwaliteit aan te tasten’’, benadrukt Verweij. De eerder al door het college becijferde bezuiniging van 3,4 ton zal doorgevoerd worden. Dit betekent toepassing van goedkopere gevelstenen en een bezuiniging op kosten van het metselwerk en de dakopbouw.

Daarnaast kiest het college voor een versobering van de geplande schoolsportvoorzieningen. Destijds speelde een discussie in de raad of deze wel of niet volgens de eisen van sportkoepel NOC*NSF moesten zijn, zodat ook sportverenigingen er kunnen trainen. Toepassing van die normen brengt extra kosten met zich mee, zo bleek toen. Volgens Verweij kiest het college voor NOC*NSF-normen, maar dan in een goedkopere uitvoering. ,,De sportvoorziening is geen maatkostuum meer, maar wordt een confectiepak. Het volume van de voorziening verandert niet. Ook komt er goede klimaatbeheersing en wordt erop gelet dat het onderhoud niet duurder wordt.’’ Alle eventuele tegenvallers moeten vanaf nu binnen het totale budget van 12,8 miljoen worden opgelost, stelt Verweij.

De wethouder zegt er ,,alle vertrouwen’’ in te hebben dat niets de bouw meer in de weg staat en dat de raad aanstaande dinsdag groen licht geeft. ,,Ik heb voldaan aan de opdracht van de raad. Dit is het onderste dat ik uit de kan heb kunnen halen.’’ Juridische kaders beperken in de aanbestedingsprocedure de mogelijkheid om meer te bezuinigen, zo benadrukt de wethouder. De school kan op zijn vroegst in de herfstvakantie van 2009 worden opgeleverd, enkele maanden later dan gepland. Lukt dit niet, dan houdt de gemeente rekening met 1 december 2009.

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2008 > maart