Aantal keer gelezen15

Raadhuisplein 2 - Week 12

maandag 24 maart 2008 09:53

Maandag 17 maart
Afgelopen zaterdagavond was er een huiskamerconcert in de Oranjerie. Vier ouderejaars studenten van het Amsterdams conservatorium speelden Engelse barokwerken.

Ik wil graag de organisatoren en de musici een geweldig compliment maken. Een bijzondere avond in een bijzonder gebouw. Bij avond is de Oranjerie misschien nog wel sfeervoller dan overdag. De akoestiek is prima. En als dan ook alle plaatsen zijn uitverkocht staat het succes.

Ik hoop dat de organisatie volhardend zal zijn en van deze concerten een traditie weet te maken. Vast en zeker zijn er sponsoren die hier hun schouders onder willen zetten. Wat mij betreft mag het programma in de toekomst ook wel een bepaalde hoeveelheid meer bekend klassiek repertoire bevatten, dan komt een breder publiek in beeld en wordt het gemakkelijker om meerdere keren per jaar een uitverkochte zaal te hebben.

Ik wil nog wel eens komen genieten in ieder geval.

Dinsdag 18 maart
Ten behoeve van de commissie Samenleving van morgenavond heb ik nog gesproken over de beantwoording van een vraag van een commissielid over de gratis schoolboeken. We hebben er ook nog contact over gehad met het ministerie zelf. De zorg was dat de vergoeding voor de schoolboeken pas in december wordt uitgekeerd door het rijk, maar dat die boeken wel vier maanden eerder aangeschaft en betaald moeten worden. Met name voor de minima zou dat een financieringsprobleem opleveren.

Gelukkig valt dat mee. Minima krijgen in twee termijnen al een tegemoetkoming. En de eerste helft ervan komt dit jaar al in augustus zodat ze de boeken kunnen financieren. (dit is een bestaande regeling)

Kern van de gratis schoolboeken blijkt dus te zijn dat de minder-draagkrachtigen al geld kregen voor de schoolboeken. De regeling waar de Tweede Kamer nu regelmatig over praat vanwege procedurele problemen levert alleen voor de mensen met een grotere portemonnee wat extras op! Ouders die de schoolboeken makkelijk kunnen betalen krijgen nu ook de tegemoetkoming. En daarmee snap ik het nut van de regeling niet meer. Wat mij betreft wordt de al lang bestaande regeling voor de minima verder uitgebreid en wordt de nieuwe extra regeling meteen weer afgeschaft.

Trouwens, wat moet je als je kind op een school zit waar het boekenpakket veel duurder is dan die ruim 300 euro? De minister kan veel beter de scholen opleggen dat de limit van 300 niet mag worden overschreden.

Woensdag 19 maart
Vandaag is het een feestdag: boomfeestdag. Al voor de 51ste keer houden we in Nederland deze dag. En hoe kan deze dag beter worden ingevuld dan met leerlingen uit het basisonderwijs!

Het Gelders landschap en de gemeente hadden een prima actie voorbereid. Eerst mocht ik meedoen aan het planten van een stuk of 5 walnotenbomen. Prachtbomen die me aan vroeger doen denken. Bij onze boerderij stond er een hele forse. En wat een vracht walnoten leverde dat elke herfst weer op. En dan het ongeduld om te wachten tot ze eraf vielen. Rauw al uit de boom halen en daar verschrikkelijk vieze vingers van krijgen.

Maar goed. Die kinderen, om hen gaat het me. Kinderen moeten bomen planten. Kinderen moeten nauw betrokken zijn bij het waardevolle van bomen. Hoe meer ze zich er verantwoordelijk voor voelen en hoe meer ze zich geroepen weten om er zuinig op te zijn. De kinderen moesten 700 eikenboompjes planten. Maar daarnaast was er van alles te doen. Een boomverzorger die over bomen vertelde. Een paar vrijwilligers die leerlingen wegwijs maakten in het determineren van bomen/ het herkennen welke boom nou een berk is en welke een kastanje of els.

De leerlingen waren razend enthousiast. En niet alleen omdat buiten bezig zijn altijd beter is dan in een klaslokaal aan de slag moeten.

Boomplantdag. Laten we het niet alleen in het voorjaar een keer doen maar ook een keer in het najaar. Aan een boomplantdag kunnen maar een beperkt aantal leerlingen meedoen (stuk of zeventig) in een gesprek met een vrijwilliger kreeg ik het nog over het zwerfafval. Is het niet een blinkend idee om elke klas elke paar maanden een vast gebied te ontdoen van zwerfafval? Zou dat niet een heel goede bijdrage leveren aan de bestrijding ervan? Als we zo de hele gemeente schoner kunnen houden en we het gemeentepersoneel daarvoor niet meer hoeven in te zetten, kan de gemeente de schoolreis wel met een kleine bijdrage gaan sponsoren!

Donderdag 20 maart
Vandaag hebben de vertegenwoordigers van de scholen voor basisonderwijs een belangrijke laatste stap gezet in het met ingang van volgend jaar organiseren van de schakelklas. Schakelklassen zijn eigenlijk groepen leerlingen die een achterstand hebben weg te werken en waarbij extra aandacht in de reguliere les onvoldoende werkt. Zij worden dan voor 8 uur in de week in aparte groepen geplaatst om intensief en doelgericht een sprong vooruit te maken.

Het rijk stelt daar gelden voor beschikbaar. Maar de scholen moeten door intensieve samenwerking de organisatie en uitvoering op zich nemen. De gemeente heeft de voorbereiding voor haar rekening genomen. Een lange weg, maar met een blinkend resultaat.

Betreffende ouders scharen zich hopelijk voor de volle 100% achter de inzet van de gemeente en de scholen. Want als thuis de ondersteuning en motivering niet van de grond komen is het resultaat vast onder maats.

Vrijdag 21 maart
Nu het al weer Goede Vrijdag is, realiseer ik me dat het deze week voor mij geen stille week is geweest. En dat terwijl ik me eigenlijk wel had voorgenomen om uitvoerig en bewust stil te staan bij wat deze laatste lijdensweek in het leven van de Here Jezus voor Hem maar ook vooral voor mij betekent.

Voor mij is het geen lijdensverhaal. Ik erger me altijd een beetje aan christenen en ook aan dominees die dat zeggen. Christenen geloven niet in verhalen. Ze geloven in feiten. Jezus stierf daadwerkelijk.

Druk zijn met je werk is goed hoor. Maar als je nadenkt over het leven en ook over de dood. Als je nadenkt over het leven na de dood. Dan gaat het wel even over wat anders dan een druk dagje werk. Want dat drukke weekje smelt als sneeuw voor de zon. Niets is vergankelijker dan mensenwerk. Maar nadenken en bezig zijn met de Toekomst met een hoofdletter. Dat is veel duurzamer, om het zo eens te zeggen. En dan zie ik voor mezelf weer dat ik nog bewuster met mijn tijd moet omgaan. Bewuster moet bezig zijn met het volgen van de Here Jezus die is opgestaan en de dood overwon: grote geschiedenis met levensreddende betekenis, ook voor mij. Duizend, duizendmaal o Heer zij u daarvoor dank en eer!

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie, of stuur een mail naar l.verweij@barneveld.nl

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2008 > maart