Aantal keer gelezen18

Barneveldse Krant: Harde aanpak overlast hondenpoep

Hondenpoepwoensdag 12 maart 2008 18:17

Het college van burgemeester en wethouders opent de aanval op hondenpoep. Met strenge regels voor hondenbezitters en het aanleggen en verbeteren van uitlaatveldjes moet de poepoverlast binnen de bebouwde kom verdwijnen.

Als de plannen doorgaan, worden hondenbezitters verplicht om tijdens het uitlaten van hun hond een opruimmiddel, bijvoorbeeld een schepje of zakjes, mee te nemen, waarmee ze de hondenpoep moeten verwijderen. Deze regel geldt ook op de speciaal aangelegde hondenlosloopveldjes. Ook hier moet de hondenbezitter de uitwerpselen direct opruimen.

De gemeente Barneveld wil daarvoor extra vuilnisbakken of ‘depodogs’ bij de losloopveldjes neerzetten. Daarnaast komen er dergelijke veldjes bij in de gemeente en worden bestaande velden verbeterd, zodat er in totaal 56 zijn, gemeentebreed. Deze grasvelden moeten vervolgens jaarlijks onderhouden worden. De gemeente trekt hiervoor ruim 100.000 euro uit.

Hoe de regels gehandhaafd gaan worden, is nog niet duidelijk. ,,Het gaat om beleid in ontwikkeling”, zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel.

,,Met het aanleggen van de losloopvelden en het stellen van regels geeft de gemeente duidelijk aan wat wel en wat niet mag”, schrijft het college. ,,Het argument dat er hondenbelasting wordt betaald en dat de gemeente in feite niet veel doet om bij te dragen aan de hondenpoepoverlast, wordt hiermee ontkracht.”

Deze maatregelen zijn opgenomen in het hondenpoepbeleid, dat een extern bureau in opdracht van de gemeente en in samenspraak met de wijkplatforms heeft opgesteld voor een bedrag van 5500 euro. Naar aanleiding van vele klachten vanuit onder meer de wijkplatforms, startte het college van burgemeester en wethouders in 2007 met het opstellen van dit beleid.

,,Hondenpoep is veel mensen een doorn in het oog en staat in de top drie van meest voorkomend overlast”, gaf wethouder Leen Verweij destijds aan. Nadat de gemeente bekendmaakte hondenpoepoverlast aan te willen pakken, reageerden 25 mensen direct met reacties en suggesties. Op dit moment komen er volgens de gemeente via de wijkplatforms nog steeds veel klachten over hondenpoepoverlast binnen.

,,Naast het basisprincipe dat de hondenbezitter zelf opruimt, volgt nog een plan van aanpak, in overleg met de wijkplatforms”, schrijft het college. Het uiteindelijke plan van aanpak wordt, na eventuele aanvullingen vanuit de wijkplatforms of van hondenbezitters, in mei aan de gemeenteraad voorgelegd.

Afvalbakken met plastic zakjes om hondenpoep op te ruimen zijn overigens niet nieuw in Barneveld. In 2002 plaatste de gemeente dit soort bakken bij wijze van proef.

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2008 > maart