Aantal keer gelezen27

Barneveldse krant: Spades in de grond voor Boomfeestdag

Theehuis Schaffelaarseboswoensdag 19 maart 2008 18:10

Zeventig leerlingen staken vanmorgen de spade in de grond tijdens de 51ste Nationale Boomfeestdag. Dankzij de leerlingen van groep 8 van Willem van Oranjeschool, De Branding en Daltonschool De Lange Voren is het Schaffelaarsebos straks zevenhonderd bomen rijker.

Even lijkt het alsof het weer niet mee wil werken, maar op het moment dat wethouder Leen Verweij de eerste boom in de grond steekt, breekt een zonnetje door de bewolkte lucht. De wethouder plant samen met de kinderen drie bomen om bij te dragen aan de verbetering van het klimaat.

Het bosje walnotenbomen bevindt zich bij de theekoepel, in de buurt van het veertienlanenpunt.

Deze bomen worden minstens honderd jaar en nemen over een eeuw nog steeds koolstofdioxide op. Het planten van bomen is gelijk ook een manier om leerlingen bewust te maken van de actuele klimaatsveranderingen.

,,Dit is veel leuker dan gewoon naar school gaan”, vindt Asviny Thesaiveerasingam. ,,Ik stond net vooraan en mocht helpen. Het is niet moeilijk als je het trucje kent. Je moet het omliggende zand in het gat schuiven’’, legt ze uit. ,,Hele scheppen grond tillen is veel te zwaar.” Leeftijdsgenoot Bram van Vrijenhoven kijkt toe hoe de eerste bomen in de grond gaan. ,,Ik heb nu ook wel zin om te gaan planten.”

Dat is geen probleem, want er liggen nog zevenhonderd eikenboompjes te wachten bij het veertienlanenpunt. Het Geldersch Landschap heeft daar oude eiken afgezaagd. De nieuwe boompjes moeten weer een gezond hakhoutbos vormen.

De leerlingen worden opgesplitst in groepjes. Er is een groep planters en de rest mag eerst boomsoorten onderscheiden met behulp van een kaart. Wethouder Verweij laat eerst nog snel een paar walnoten zien. ,,Als jullie hier nu over een paar jaar terugkomen, kun je deze hier vinden en lekker thuis opeten.”

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2008 > maart