Aantal keer gelezen20

Fractie blikt terug (2006-2008)

terugblikvrijdag 28 maart 2008 07:00

Maart 2008 is een moment om even terug te blikken en vooruit te kijken. Want op dit moment zijn we halverwege een raads- en collegeperiode. Dat doen we als fractie samen met het bestuur op een ‘heidag’. Maar ook de raad en het college doen dat ieder op hun manier. Waarbij dit natuurlijk ook een politiek moment is.

Presentatie actieplan WMO in VoorthuizenOftewel de coalitiepartijen zullen liever opsommen wat uit het coalitieakkoord goed uitgevoerd is en de oppositiepartijen zullen liever hun kritiek al of niet genadeloos loslaten op de verantwoordelijken. Dat zijn nu eenmaal de gewoonten in het democratische spel. Wij hadden als ChristenUnie gekozen voor drie speerpunten in de campagne van 2006 die naar ons idee de komende jaren zouden gaan spelen. Dat alles onder het motto ‘Sámen Barneveld’. Hoe is de stand van zaken na twee jaren op deze punten?


1.Duidelijk financieel beleid/ transparante overheid

Er is meer transparantie gekomen. De kaderstelling en de begrotingsvoorstellen worden steeds helderder, omdat bijvoorbeeld de doelen veel strakker beschreven worden en dus meetbaarder. Op die manier kan de raad haar controlerende taak beter uitvoeren.

2. Goede onderwijshuisvesting

U heeft zelf vast al gemerkt dat er alle aandacht is voor de huisvesting van scholen. Dat is op dit moment financieel een groot probleem vanwege de gestegen en nog steeds stijgende bouwkosten. Wij zijn nog steeds van mening dat deze huisvesting prioriteit verdient en ook niet valt uit te stellen. Het is absoluut noodzakelijk dat dit door gaat. We hebben wel veel vragen over aanbestedingstrajecten. Dit is een probleem dat ook landelijk speelt. Als college en raad (met hulp van de rekenkamer) proberen we daar verbeteringen in aan te brengen. Maar dat is niet eenvoudig met een complexe Europese regelgeving.

3.Invoering van de WMO

Er is alle aandacht voor de WMO en de uitvoering ervan. We hebben een wethouder die zich hier met alle aandacht en energie voor inzet. Ook hier hadden we te maken met de terreur van de Europese aanbesteding. Dat dwingt enerzijds organisaties om goed te kijken naar hun eigen beleid (niet verkeerd) , maar anderzijds geeft het een enorme onrust en ook veel extra kosten bij de aanbestedingstrajecten. We komen er in dit land steeds meer achter dat de ooit zo door het vorige liberale kabinet geprezen ‘marktwerking’ (het motto van de jaren negentig) grote schaduwkanten heeft. Het college heeft gezorgd voor goede ambtenaren die alle aandacht kunnen geven aan

de uitvoering van deze ingewikkelde materie. U zult ook de komende twee jaren nog meer horen over de andere taken op het gebied van WMO in onze gemeente.

Concludeert u zelf over de resultaten van onze andere aandachtspunten:
Samenwerken met belangengroepen, inwoners zijn medeproducenten van het beleid, geen winkelopenstelling op zondag, optreden tegen drugs- en alcoholmisbruik, duurzaam bouwen stimuleren, krachtige steun aan ontwikkeling VMBO, behoud zwembad de Glind, ruimhartig kwijtscheldingsbeleid enz.

Tjitske KuiperNamens de ChristenUnie-fractie,
Tjitske Kuiper –de Haan

 

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2008 > maart