Aantal keer gelezen25

Barneveldse Krant: Oogheelkunde naar Barneveld

woensdag 12 maart 2008 15:42

Spreekuurcentrum Barneveld in de wijk Norschoten breidt nog voor de zomer het aanbod uit met een polikliniek voor oogheelkunde.

Dat maakte de directie van Ziekenhuis Gelderse Vallei dinsdag bekend toen het Barneveldse college van burgemeester en wethouders er een werkbezoek bracht. Het spreekuurcentrum is een onderdeel van het Edese ziekenhuis. Wethouder Leen Verweij (Volksgezondheid) reageert verheugd. ,,Ik ben erg blij met deze uitbreiding van de dienstverlening in Barneveld. De wachtlijsten kunnen worden teruggebracht, doordat er oogartsen bijkomen. Voor mensen met kinderen is het bijvoorbeeld prettig om zo’n voorziening in de buurt voorhanden te hebben.’’

Het spreekuurcentrum in Barneveld trekt de laatste jaren steeds meer patiënten voor een polikliniekbezoek, een laboratorium- of radiologisch onderzoek. In 2007 waren er volgens het ziekenhuis bij 17.500 contacten met patiënten, duizend meer dan het jaar ervoor. ,,Er zit dus een flinke stijging in. Met de behandeling van kinderen en ouderen door de oogartsen zal dit aantal natuurlijk nog groeien’’, verwacht woordvoerder Joke Erasmus van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

In het spreekuurcentrum is al een aantal jaren een breed aanbod aan specialismen vertegenwoordigd. Het gaat dan om gynaecologie, cardiologie, dermatologie, interne geneeskunde, kindergeneeskunde, KNO, longgeneeskunde, neurologie, reumatologie en urologie. Verder houden een diabetesverpleegkundige en podotherapeut er geregeld spreekuur.

De laatste uitbreiding dateert van 2005 toen er chirurgen bijkwamen. Die houden op twee dagdelen spreekuur en doen ook kleine ingrepen. Ook voor nacontroles kunnen Barnevelders in het centrum terecht.

Spreekuren voor oogheelkunde, zijn volgens Erasmus een langgekoesterde wens. ,,Het is een belangrijke serviceverbetering voor patiënten uit Barneveld en omgeving.’’

De oogartsen Paul Zuure, Raan Ramrattan en Wouter de Waal van Gelderse Vallei houden straks elk twee dagdelen spreekuur in Barneveld. Patiënten die door hun huisarts zijn verwezen naar de polikliniek oogheelkunde kunnen op deze manier voortaan dichtbij huis een afspraak maken. ,,Zelfs voor bepaalde oogheelkundige onderzoeken kunnen patiënten uit Barneveld en omstreken terecht. Het is een aanwinst in het pakket specialismen dat een bijzondere functie vervult voor de - vooral oudere - bevolkingsgroep’’, aldus Erasmus.

,,Oudere patiënten moeten doorgaans vaker voor controle en onderzoek terugkomen. Het is voor hen dichtbij, echt een toplocatie!” Op dit moment wordt alles in gereedheid gebracht om een goede werkplek te realiseren in het centrum. Nieuwe apparatuur en materialen worden vanaf nu in Barneveld geïnstalleerd. De oogartsen zijn enthousiast om op deze locatie te gaan werken, meldt Erasmus. ,,Ze horen van verschillende collega’s dat het in Barneveld prettig werken is. Het is er rustiger, minder hectisch dan in het ziekenhuis in Ede.’’

Het college maakte in het ziekenhuis alvast kennis met de oogartsen Zuure en Ramrattan. ,,Ze kregen een rondleiding en er werden diverse onderzoeken door de artsen gedemonstreerd. Burgemeester Houben werd zelfs getest op een ‘lui oog’ en droeg daarvoor een flitsende onderzoeksbril. Van wethouder Verweij werden netvliesopnamen gemaakt. Aan het eind zijn ze overigens allen gezond richting Barneveld vertrokken’’, aldus Erasmus.

Bron + foto: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2008 > maart