Aantal keer gelezen3

Barneveldse krant: Raad: ‘Burgtschool moet goedkoper’

foto scholen burgtwoensdag 05 maart 2008 15:29

De bouw van het scholencomplex in de Barneveldse woonwijk De Burgt kan veel goedkoper, vindt de Barneveldse politiek. De raad is ‘not amused’ over de budgetoverschrijding met bijna drie miljoen euro. Het college moet daarom onderzoeken of er nog meer bezuinigd kan worden. Tot vertraging van de bouw mag het echter geenszins leiden.

Deze opdracht kreeg het college dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering van de politiek. Alleen Lijst 8 steunde de hiervoor ingediende motie van de SGP niet. Verantwoordelijk wethouder Leen Verweij (Onderwijs) nam de motie ter harte en beloofde te onderzoeken of er nog meer bezuinigd kan worden dan de vier ton die het college zelf al eerder had becijferd. Burger Initiatief had hiervoor al onderzoek gedaan, zo bleek uit een toelichting van Ab van de Kamp. Hij stelde vast dat er zeker 1,3 miljoen bezuinigd kon worden. Zie ook het artikel daarover op pagina 5. De SGP denkt aan bezuinigen op onder meer parkeren bij de school en rentekosten.

In de motie staat dat het college zich in moet spannen om binnen de juridische kaders van de Europese aanbestedingsregels te komen tot ,,een substantiële verlaging’’ van de totale investering. Ook wordt benadrukt dat dit niet mag leiden tot een vertraging in de realisatie van de wijkschool’’. Waarmee de raad uitsprak dat de Burgtschool er hoe dan ook snel moet komen. In het debat draaide het vooral om de vraag ‘welke lessen voor de toekomst’ getrokken kunnen worden: er staan immers nog meer bouwprojecten op stapel.

Een definitieve beslissing over het beschikbaarstellen van de in totaal veertien miljoen euro kostende school werd op voorstel van de SGP nog even uitgesteld tot de raadsvergadering van april.

Het college moet die tijd vooral benutten om zoveel mogelijk heldere antwoorden te formuleren op de vragen die de politiek stelde.

Zowel SGP, Pro’98 als VVD willen bijvoorbeeld weten hoe zeker het is dat er kinderopvang en een peuterspeelzaal in het complex komt. Nu blijkt dat de investeringen in het pand fors hoger zijn, zal dit ook te merken zijn in de huurprijs die de gemeente straks aan deze organisaties vraagt. Als de partijen daardoor afhaken, zit de gemeente straks met een dure, lege ruimte, zo is de gedachte.

Volgens verantwoordelijk wethouder Leen Verweij levert een hogere huurprijs geen problemen op, omdat in de gesloten ‘intentieovereenkomsten’ een bandbreedte is genoemd, waar de nieuwe huurprijs binnenvalt. ,,Dit kan worden meegenomen in de concrete afspraken over de huur.’’ Op doorvragen van raadslid Adri den Dunnen (Pro’98) bekende hij echter dat ,,formeel gezien’’ deze instellingen nog kunnen afhaken.

Volgens Adriaan Guldie (VVD) rammelde de berekening van de dekking van de investeringen in de kinderopvangruimte van de school.

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2008 > maart