Aantal keer gelezen3

Barneveldse krant: ‘Beter nadenken over weggooien afval’

afvalcontainersvrijdag 30 november 2007 16:18

,,Waarom nemen jullie kleine pakjes drinken mee naar school?” De leerlingen van de combinatiegroep zes en zeven van basisschool De Fontein staren Lutske Nikkels van biologisch centrum ‘t Koetshuis in Barneveld met open mond aan. ,,Als je nou elke dag een beker meeneemt, scheelt dat bergen afval.”

De leerlingen van De Fontein krijgen les over afval, net zoals vele Barneveldse scholen al vanaf september hebben gehad. Maar deze keer heeft de les, met als thema ‘van afval naar grondstof’, een speciaal tintje. De wethouders Aart de Kruijff en Leen Verweij buigen zich samen met de kinderen én enkele ouders over de vele opdrachten.

Een groepje kinderen kliedert met een soort grijze drap. ,,We maken papier”, roept één van hen joelend, terwijl hij met zijn handen in de bak graait. Verweij aanschouwt het tafereel met een grote glimlach. ,,Het is heel belangrijk dat kinderen les krijgen over afval”, zegt hij. ,,Dit is een stimulans voor ze om thuis het afval goed te scheiden en ook na te denken over de dingen die ze met afval doen.”

De wethouder wijst naar de grote vitrines met afval, van medicijnenflesjes tot wasmachines. ,,Dat kunnen scholen nooit allemaal verzamelen, daarom is ‘t Koetshuis zo belangrijk. En ik heb ook het idee dat de kinderen de opdrachten goed snappen.”

 

Alleen die afvalquiz, die is toch wel lastig. ,,Jongens, jullie moeten die quiz maken”, roept lerares Yvonne Blankestijn. ,,Maar hij is enorm moeilijk!” De vriendinnen Britt, Iris en Dieuwertje, allen 10 jaar, hebben zojuist papier gemaakt. ,,Dat was tot nu toe de leukste opdracht”, vindt Iris. Of ze de les leuk vinden? ,,Jazeker, en we leren er ook echt wat van. Bijvoorbeeld hoe je afval moet scheiden. Ik ga er nu zeker meer over nadenken voordat ik afval zomaar weggooi”, zegt Britt. Ze gaan snel door naar de volgende opdracht, waarbij ze afval in de juiste containers moeten gooien.

Ook juffrouw Yvonne Blankestijn vindt de les leuk. Met een glimlach kijkt ze naar de vitrine met pakjes drinken, kleine pakjes met eten én een echte ouderwetse drinkbeker.

,,Oude tijden herleven. Echt een jeugdsentiment dit. Inderdaad jammer dat die niet meer zovaak gebruikt wordt.”

Ze had de leerlingen vooraf al enigszins voorbereid op de les. ,,Maar op deze manier leren ze natuurlijk veel sneller over afval, omdat ze er op een praktische manier mee bezig zijn.” Dat erkent ook wethouder De Kruijff, die zich zojuist met een groepje leerlingen heeft gebogen over vragen als ‘let je bij het schoonmaken ook op het gebruik van milieuvriendelijke producten?’ en ‘gebruik je veel producten die afval veroorzaken?’

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2007 > november