Aantal keer gelezen3

Barneveldse krant: Ophef over ontbreken brede school

Impressie van de nieuwe burgtschoolwoensdag 14 november 2007 15:51

CDA en Pro’98 zijn danig gepikeerd over het feit dat Barneveld nog altijd geen ‘brede school’ heeft, terwijl dit volgens hen nadrukkelijk wél de bedoeling was.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad.

Een ‘brede school’ is een samenwerkingsverband tussen partijen die zich bezighouden met opgroeiende kinderen. Doel is de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten. Binnen een brede school werken instellingen op het gebied van onderwijs, kinderopvang, welzijn, peuteropvang, sport, cultuur en bibliotheek met elkaar samen. Dit uit zich in concrete projecten.

 

De definitie van ‘brede school’ geldt volgens wethouder Leen Verweij (Onderwijs) niet voor het te bouwen scholencomplex in De Burgt, waar ‘slechts’ drie scholen, een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang komen. Tijdens de laatste commissievergadering Samenleving, eind vorige maand, benadrukte Verweij dat alle drie de scholen hebben aangegeven ,,een dringende behoefte’’ te hebben om elk zoveel mogelijk hun eigen identiteit uit te stralen.

Onaangenaam verrast

,,Het CDA is onaangenaam verrast dat er in De Burgt geen brede school komt, terwijl dat wel in het coalitieakkoord is afgesproken. Het staat ook in de Kadernota’’, sprak Henk van den Berg (CDA) dinsdag in de raad. ,,De school staat als proefproject te boek. Wat betekent dit voor Oldenbarneveld? En de kleinere dorpen? Daar zijn mogelijk meer opties voor een brede school. Het CDA ziet nog voldoende mogelijkheden om het brede schoolprincipe in de gemeente te ontwikkelen.’’ Van den Berg wil het onderwerp zo spoedig mogelijk op de agenda van de commissie Samenleving plaatsen. ,,Er moet een notitie komen waarin staat welke inspanningen zijn gepleegd en welke belemmeringen er zijn. Ook horen we graag meer over de ambitie om een brede school te realiseren.’’

Erg ruimhartig

Pro’98-fractievoorzitter Monique Rosbergen stelde vast dat het college ,,wel erg ruimhartig’’ was omgegaan met de brede school. ,,Al jaren achtereen vragen wij daar aandacht voor! Nu zien we alleen een wijkschool in De Burgt, een smalle school. Het is terecht dat de wethouder heeft gezegd dat dit geen brede school mag heten. Wij vinden dit een blamage voor Barneveld. Heeft de wethouder zich voldoende ingezet om het brede schoolconcept voldoende vorm te geven? Ondanks de opdracht van de raad is er geen visie ontwikkeld. Het lijkt erop dat de wethouder nu de handdoek in de ring gooit. Wij verzoeken hem met een visie te komen en willen concreet een datum horen wanneer de wethouder deze visie met de raad wil bespreken.’’

Extern bureau

Verweij kondigde aan dat verzoek graag te honoreren. Wat hem betreft kan dat in de eerstvolgende vergadering van de commissie Samenleving. ,,De indruk kan ontstaan dat ik niet respecteer wat de raad heeft uitgesproken’’, reageerde hij. ,,Er is echter een onderzoek gedaan door een extern bureau om een visie te ontwikkelen op de brede school, gekoppeld aan de mogelijkheden die de praktijk biedt. Ik wil de keuzevrijheid van scholen voor honderd procent respecteren. Dat heeft ertoe geleid dat er een school komt die verder gaat dan welke school ook in het basisonderwijs. Maar het heeft niet geleid tot wat kenners een echte brede school noemen. Mijn visie is: blijf werken aan het principe van een brede school, maar met behoud van recht op eigen identiteit. Dat zal leidend zijn’’, onderstreepte de wethouder.

« Terug

Archief > 2007 > november