Aantal keer gelezen

Raadhuisplein 2 (week 48)

vrijdag 30 november 2007 18:15

Maandag 26 november
Op maandag staat altijd voor B&W het spreekuur op het programma. En het is altijd weer een verrassing wie er op bezoek komen en met welke vragen. Vandaag kwam er een jong stel op bezoek. Alle twee geboren en getogen Barnevelders. Hij had een bewogen jeugd achter de rug, waarbij verslaving een tijd de hoofdrol speelde. Dankzij zijn (latere) vrouw en de christelijke gemeente het Kruispunt in Voorthuizen is hij een heel nieuw en bewogen mens geworden.

Zij hebben de roeping gekregen om een warm welkom te bieden aan mensen aan de zelfkant van het leven. Hun eigen huis is soms te krap als zij geheel belangeloos voor een paar dagen of langer een plekje bieden aan iemand die nergens meer iets van liefde of begrip krijgt. Zij zouden graag meer ruimte willen, ja ze zijn zelfs bereid hun huis te verkopen als ze een ruimer huis zouden kunnen huren.

Wat geweldig dat er zulke mensen zijn in Barneveld. Wie weet is er wel iemand die na lezing van dit bericht zich aangesproken voelt en misschien wel wat met huisvesting kan. Ik wil graag ook met ze meedenken!

Er kwam die dag ook nog ander bezoek op het gemeentehuis; een stuk of 150 stakende leerlingen! Twee ervan heb ik in de hal van het gemeentehuis te woord gestaan. Ik heb duidelijk gemaakt dat vernielingen onaanvaardbaar zijn en geen enkel doel dienen. Ook is het een eenvoudige wethouder onderwijs niet gegeven om iets te mogen vinden van lessentabellen.

Voor mij was het eerlijk gezegd een volkomen verrassing te horen dat leerlingen in het middelbaar onderwijs te zwaar belast zouden worden. Ik heb dat nog nooit eerder gehoord de afgelopen 20 jaar. Ik hoor ook niet van de supermarktbazen die onmogelijk meer aan geschikte krachten kunnen komen omdat die hun tijd absoluut helemaal nodig hebben voor hun schoolwerk. Ik vind het zaterdagavond ook niet beangstigend stil in uitgaansgelegenheden omdat ze allemaal nog zitten te ploeteren achter hun huiswerk. Maar misschien ben ik wel te oud om dit nog te begrijpen.

Duidelijk is trouwens dat de kosten van de vernielingen op de daders verhaald worden, nadat we bij de politie proces verbaal hebben laten opmaken.

Dinsdag 27 november
Vanavond ben ik aanwezig geweest bij een bijeenkomst voor kerken en huiselijk geweld. Huiselijk geweld is een probleem van ijsbergomvang. Het topje zien we slechts. Vele mensen zijn zich niet bewust van de ware omvang van het probleem. Daarom ook deze avond. Uitleg geven over de signalen. Hoe je er op in moet gaan, enz.

Het maakte me blij dat er toch zeker rond de 30 mensen uit kerkelijke kring aanwezig waren en actief betrokken wilden worden. Natuurlijk miste ik ook kerken; met name de hervormde kerken en de evangelische gemeenten waren mager of helemaal niet vertegenwoordigd. En juist de kerken waarvan men zo snel denkt dat ze niet open zouden staan voor de problematiek van vandaag die waren er wel degelijk: gereformeerde gemeente en gereformeerde gemeente in Nederland.

Ik hoop dat er in alle kerken ruime aandacht voor zal komen, in woord en tekst, in toerusting en ambt. Juist omdat de kerken met zo veel mensen in aanraking komen, liggen er vele mogelijkheden om tot een aanpak te komen.
De aanwezige politieagent vertelde dat hij eigenlijk wel bijna elke dag met een voorval van huiselijk geweld in de gemeente Barneveld te maken krijgt. En binnen de kerken is het jammer genoeg niet minder vaak aanwezig dan buiten de kerken.

Woensdag 28 november
Vanavond was ik op het congres in kasteel Schaffelaar. Het congres ging over jongeren en alcohol. Een actueel thema, dat staat vast. Er was een wetenschapper die de nodige feiten presenteerde over de wijze waarop kinderen wel of niet beïnvloed worden en hoe het gaat met het aan de alcohol raken.

De kern is dat de rol van de ouders tegenwoordig zwaar onderschat wordt. Uit onderzoek blijkt dat de invloed van de vaders en moeders veel groter is dan de invloed van vrienden. Alcohol heeft een zo diep gewortelde plaats ingenomen in het leven van elke dag, ook in het gezin. Alcohol heeft, zo blijkt uit allerlei illustraties, een sfeer van gezelligheid en geluk. Ouders gebruiken het in harmonieuze omstandigheden. En kinderen associëren het daardoor absoluut niet met gevaar en risico’s.

Hogere prijzen voor alcohol, geen reclame, minder verkooppunten (bv niet meer in supermarkten) levert een enorme daling van het alcoholgebruik op. Uit onderzoek blijkt ook dat in 100% van de gevallen de ouders altijd een te lage inschatting maken over het werkelijk gebruik van alcohol door hun eigen kinderen.

Ik heb die avond minstens twee dingen geleerd:

  • ouders mogen er sterk van overtuigd zijn: een goed voorbeeld (b.v. zelf geen alcohol gebruiken in aanwezigheid van kinderen) en duidelijke regels stellen heeft zeker heel veel nut
  • de overheid moet zich inzetten voor de hogere leeftijd waarop alcohol verkocht mag worden, moet daar strenger op controleren, en de beschikbaarheid van alcohol moet drastisch naar beneden.

En dit is geen betutteling of zo. Dit is in het belang van de jongeren zelf. Alcohol veroorzaakt niet alleen veel ongelukken en geweld, maar ook ernstige en blijvende hersenbeschadigingen.

Donderdag 29 november
Leen Verweij bij Biologisch Centrum (foto Barneveld Vandaag)Vanmiddag ben ik samen met de wethouder van afval en reiniging de heer De Kruijf naar het Biologisch Centrum geweest. Daar loopt momenteel een project over afval. Elke dag worden er groepen basisschoolleerlingen ontvangen om hen op zeer aanschouwende wijze te informeren over, in dit geval, ons afvalgedrag. Het is een lust voor het oog voor een van oorsprong onderwijsman als ik om te zien met hoeveel interesse en aandacht de leerlingen bezig zijn. Het is ook een feest om te zien hoe betrokken en duidelijk de vrijwilligers bezig zijn.

Ooit is er discussie geweest over het Biologisch Centrum. Moet het wel of niet wegbezuinigd worden? Van die weg is men teruggekomen. De raad heeft eigenlijk gezegd dat dat niet mag gebeuren. En ik ben het daar mee eens. Een waardevolle voorziening. Wel zeg ik als wethouder onderwijs heel eerlijk dat we d.m.v. het biologisch centrum het onderwijs extra subsidiëren. Maar dat doen we op meerdere terreinen (schoolmaatschappelijk werk). En daar is niks mis mee, als we het met zijn allen belangrijk vinden.
Vrijwilligers van het Biologisch Centrum, dank voor wat jullie doen. Mijn complimenten! En de scholen sluiten zich hier vast en zeker bij aan.

Vrijdag 30 november
Sinterklaas en verlanglijstjes horen bij elkaar. Mag ik u eens één enkele wens voorschotelen?

Op het PTC+ in Barneveld bivakkeren jaarlijks zo’n 50 gasten met de meest uiteenlopende nationaliteiten. Zij leren daar alles over de varkens- en kippenhouderij. Deze mensen komen echt van over de hele wereld. Al vele jaren geeft PTC+ deze internationale opleiding. Ook al vele jaren zijn er trouwe Barneveldse burgers die als gastouder optreden en één of enkele studenten wekelijks een warm en gezellig welkom bieden in hun eigen huis. Pracht vorm van integratie vind ik dat.

Nu is het zo dat de overheid de studie betaalt, maar de kosten voor de reis en het verblijf moeten op een of andere manier zelf worden opgehoest. En dat is voor velen niet mogelijk. Er zijn altijd veel meer studenten die willen komen dan dat er geld is voor de reis- en verblijfkosten.

Ik zou zo graag willen dat alle plaatselijke kerken samen geld bij elkaar sprokkelen om de reis en verblijfkosten van enkele studenten voor hun rekening te nemen.
Het is een pracht vorm van directe ontwikkelingshulp: mensen geen vis geven om op te eten maar te leren vissen en dat vervolgens weer door te geven aan anderen in hun land. Wie wil deze wens helpen vervullen?

En als u nog niet enthousiast bent moet u eens naar een welkomstavond of een diploma-uitreiking bij PTC+ komen kijken. Prachtig. (Daar haal ik mijn Engels een beetje op)

Ik wens u een gezellig sinterklaasfeest; en vergeet mijn wens niet!

U wilt reageren? Van harte welkom! Stuur uw bericht naar l.verweij@barneveld.nl (online reageren is helaas tijdelijk niet mogelijk)

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2007 > november