Aantal keer gelezen24

Overdenking, Ds E.J. Hempenius, Kerst 2006

bijbelvrijdag 15 december 2006 19:31

Sinds 22 november heeft Nederland een nieuwe Tweede Kamer. De ChristenUnie mocht zich verheugen in goede steun van de kiezer. Hoe zal het politieke klimaat in 2007 zijn? Ligt deelname aan de regering in het verschiet of zit de ChristenUnie in de oppositie.

Kerst 2006 (nav Hebreeën 2:14-18)  

Sinds 22 november heeft Nederland een nieuwe Tweede Kamer. De ChristenUnie mocht zich verheugen in goede steun van de kiezer. Hoe zal het politieke klimaat in 2007 zijn? Ligt deelname aan de regering in het verschiet of zit de ChristenUnie in de oppositie. Plaatselijk is in de verhoudingen niets veranderd, en of het nu landelijk of plaatselijk is, een christen politicus leeft en werkt tussen de eerste en de tweede komst van de Christus. 

 

 

 

Met Kerst gedenken we de eerste komst van Jezus. De brief aan de Hebreeën benadrukt dat de Zoon van God zijn goddelijkheid heeft afgelegd en mens is geworden, zijn broeders in alles gelijk, maar zonder zonde (Hebreeën 2:14, 4:15). Hij heeft afgerekend met de heerser over de dood, de duivel om hen te bevrijden die slaaf waren van hun levenslange angst voor de dood.

 

 

Nog steeds is er angst voor de dood en voor terrorisme, de terugkeer van de vogelgriep, de komende golf van de vergrijzing, de opkomst van Islam. Misschien zijn er nog meer angsten te benoemen. In hoeverre beheerst angst de politiek? Controle – camera's, identiteitskaarten, risico mijdend gedrag, een radicalere opstelling tegenover bepaalde uitingen van moslims?

 

 

 

Het is goed om in de christen-politiek het thema angst die zoveel mensen in hun greep heeft, te doordenken. En dat in het besef dat  Jezus met de bron van de ANGST heeft afgerekend. Hoe? Door verzoening te bewerken tussen God en mensen en hen te bevrijden van zonden. Dat betekent vrede met God. Hier ligt een tweede lijn voor de christen-politiek: leven uit verzoening met God en mensen en zo bijdragen aan vrede in de samenleving. En dan het derde. Jezus werd mens, mens naar Gods hart, die rechtvaardig en barmhartig is. Zo hebben wij hem leren kennen, ook naar zijn vijanden toe.

 

 

Na Kerst volgt 2007, opnieuw een jaar dichterbij de tweede komst Jezus en dan is de angst, de zonde en de dood volledig uitgebannen. En zijn alle dingen NIEUW.

 

 

 

Barneveld, December 2006, Ds E.J. Hempenius

« Terug

Reacties op 'Overdenking, Ds E.J. Hempenius, Kerst 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > december