Aantal keer gelezen22

Barneveldse krant: Geld voor wachtlijst jeugdzorg

Leen Verweij3donderdag 21 december 2006 16:25

BARNEVELD - De gemeente Barneveld ontvangt van de provincie een eenmalige bijdrage van ruim 21.000 euro om wachtlijsten bij de jeugdzorg te bestrijden. De gemeente voegt hier een subsidie van 37.000 euro aan toe.

Sinds de invoering van de nieuwe Wet op de Jeugdzorg in 2005 behandelt het Bureau Jeugdzorg alleen nog ‘ernstige gevallen’, waardoor meer jongeren, al dan niet met hun ouders, aankloppen bij zorginstellingen als HdS en Kruiswerk West-Veluwe. Hierdoor zijn de wachtlijsten bij deze organisaties in korte tijd flink gegroeid.

,,Op dit moment moeten jongeren met problemen regelmatig zeven weken wachten voordat ze hulp krijgen bij één van de instellingen. Dat is niet acceptabel”, zegt wethouder Leen Verweij. ,,Daarom is structureel extra geld nodig.”

In veel gevallen gaat het om jongeren met depressiviteit, identiteitsproblemen of met conflicten thuis. Voor ‘zwaardere’ problemetiek als mishandeling en incest kunnen ze terecht bij Bureau Jeugdzorg. Adjunct-directeur Jaap van der Meiden van zorg- en welzijnsorganisatie HdS in Barneveld is blij met het extra geld. ,,Hiermee halen we even de druk van de ketel en dat is hoognodig”, zegt hij. ,,Ik kan nu tijdelijk een extra maatschappelijk werker aanstellen om jongeren en hun ouders te helpen, waardoor de wachtlijst afneemt.”

Net als wethouder Verweij benadrukt Van der Meiden dat een eenmalige extra subsidie onvoldoende is. ,,De stijging van de hulpvraag is structureel. Het is afwachten of de nieuwe nota Jeugdbeleid van de gemeente meer ruimte schept.”

Sinds de nieuwe Wet op de Jeugdzorg is elke gemeente verantwoordelijk voor de aanpak van psychosociale hulpverlening aan jongeren via algemeen maatschappelijk werk. De problematiek in Barneveld wordt volgens gemeente en maatschappelijk werk versterkt doordat de de formatie van het algemeen maatschappelijk werk in vergelijking met de landelijke norm een tekort vertoont. Landelijk is de norm één fulltime medewerker per 6000 inwoners, in Barneveld is dat er één per 9000 inwoners.

« Terug

Reacties op 'Barneveldse krant: Geld voor wachtlijst jeugdzorg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > december