Aantal keer gelezen42

Barneveldse krant: ROVG: ‘Verkeer Barneveld onveilig’

kruising_harselaar_400.jpgdinsdag 19 december 2006 18:23

De gemeente Barneveld kent na Rozendaal gemiddeld de meeste verkeersslachtoffers per duizend inwoners binnen de provincie. Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. De ChristenUnie in Barneveld vraagt zich af of het verkeersplan van de gemeente kan worden verbeterd.

Barneveld ‘scoort’ 1,52 slachtoffer per duizend inwoners. De ROVG heeft gekeken naar het aantal geregistreerde verkeersslachtoffers, zowel doden als gewonden die in het ziekenhuis werden opgenomen.

Ook bij het gemiddeld aantal verkeersslachtoffers per jaar over een periode van vijf jaar valt Barneveld met 75,8 slachtoffers op. Ter vergelijking: Putten scoort hier 20,4, Nijkerk 29,6, maar Ede juist 89,4.

Bijzonder hoog

Raadslid Ed Blankenstijn van de ChristenUnie vindt deze cijfers bijzonder hoog voor Barneveld. Hij vraagt zich af hoe dit komt. ,,Zijn er bijvoorbeeld zaken binnen ons gemeentelijke verkeersveiligheidsplan die nog verbeterd kunnen worden of die ontbreken?”

Linda Oberink van het ROVG vindt van wel. ,,Het is nu in het Barneveldse verkeerplan niet duidelijk of verkeersveiligheid genoeg aandacht krijgt wanneer bijvoorbeeld een bestemmingsplan wordt opgesteld.”

Snelwegen

Wethouder Gerrit Tijmensen denkt dat de verkeersveiligheid binnen de gemeente wel gewaarborgd wordt. ,,Binnen deze cijfers worden ook de ongevallen op de snelwegen meegenomen, maar die vallen buiten ons gemeentelijk verkeersplan.”

Volgens cijfers van de gemeente vond ruim de helft (55 procent) van de dodelijke ongevallen tussen 2000 en 2005 niet plaats op gemeentelijke wegen. Op de ‘eigen’ regionale wegen vinden de laatste jaren juist minder ongelukken plaats, benadrukt de wethouder.

Daarnaast kan volgens de gemeente een scheef beeld ontstaan wanneer het aantal slachtoffers afgezet wordt naar het aantal inwoners, omdat zich veel verkeer van buiten de gemeente op de wegen bevindt. ,,Ook besteden wij bij elk bestemmingsplan wel degelijk veel aandacht aan verkeersveiligheid, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de woonwijken Veller en De Burgt.’’

Henk Walma van het ROVG geeft aan dat er veel ongelukken binnen de gemeente Barneveld plaatsvinden, maar dat de gemeente de zaken wel in de gaten houdt. ,,Er zijn nog enkele gemeenten die niet eens een eigen verkeersveiligheidsplan hebben opgesteld, dus wat dat betreft doet Barneveld het goed.”

Het ROVG publiceert aantallen slachtoffers om gemeenten alert te houden. ,,We geven geen waarde-oordeel, maar proberen de gemeenten aan te geven op welke punten ze de verkeersveiligheid kunnen verbeteren.”

Bron: Barneveldsekrant 18-12-2006

« Terug

Reacties op 'Barneveldse krant: ROVG: ‘Verkeer Barneveld onveilig’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > december