Aantal keer gelezen9

WisselBlog week 50 - Heimen Schuring

maandag 11 december 2006 23:29

Zaterdag 16 december – Kort geding HdS
Vandaag berichtgeving in de krant (volgens de politiek redacteur van de Barneveldse Krant is de BK dè krant, maar daar kan ik natuurlijk geen uitspraak over doen…) over het kort geding dat HdS heeft aangespannen tegen de gemeente.

De felheid van de uitspraken valt me op. Vooral de advocaat van de gemeente kan er wat van, volgens de krant. HdS zou een slechte verliezer zijn en er worden sneren gemaakt. Misschien hoort dat bij het juridische steekspel en ontstaat zoiets als vanzelf als partijen elkaar voor de rechter treffen.

Ik ben zelf meer voor de gematigde toon, je moet immers ook weer verder met elkaar. Wat de uitspraak zal zijn, HdS en de gemeente blijven partners, voor de WMO (wellicht via de Persoonsgebonden Budget-constructie), maar ook in de jeugdzorg, waar we afgelopen maandag in een hoorzitting ook van HdS veel informatie hebben gekregen. Maar nogmaals: misschien kan voor de rechtbank niet anders en krijg je vanzelf grimmigheid als je juristen inhuurt (ik zal dat eens checken bij een collega-raadslid die ook jurist is…).

Volgende week doet de rechter uitspraak. Hoe de uitspraak ook is, ik hoop dat beide partijen goed met elkaar kunnen blijven omgaan. Gemeente en HdS hebben elkaar hard nodig!


Vrijdag 15 december – Informatie

Nieuws van de dag was het bericht dat de ChristenUnie in Den Haag aan de onderhandelingstafel wordt uitgenodigd. De meest voor de hand liggende coalitie is nu CDA-PvdA-ChristenUnie. Dat was het voor mij vanaf 22 november al, blijkbaar ben ik niet meer de enige.

Tuurlijk, eerst moest SP een serieuze kans krijgen. Echter, de verschillen tussen CDA en SP zijn zo enorm groot, dat de kans van slagen wel erg klein was. Die kans heeft SP zelf overigens ook erg snel voorbij laten gaan (of is het strategisch van Marijnissen om weer in de oppositie plaats te nemen…).

Nu gaan de onderhandelingen tussen CDA, PvdA en ChristenUnie dus van start. Ik hoop dat ze er snel uit zijn. Na de vertoning eerder deze week is er snel behoefte aan een nieuw kabinet. Een kabinet dat zich niet laat gijzelen door wie dan ook…


Donderdag 14 december – CdK
Vanmiddag heeft Barneveld de Commissaris van de Koning op bezoek gehad. Eerst een interactieve bijeenkomst in de Goudrenet, daarna een vergadering met de raad en tot slot een diner met het college.

Onze bijdrage aan de vergadering vindt u hier, dat hoef ik dus niet te herhalen.

Ik ben onder de indruk van onze Commissaris. Voorafgaand aan de vergadering sprak ik hem even samen met Frits Appelman, hij condoleerde ons met Henk. Heel attent. Henk Geurts heeft ook in de Provinciale Staten gezeten, ook daar wordt zijn gemis gevoeld. Tijdens de vergadering valt me op dat Cornielje op een plezierige manier debatteert. Hij kijkt zoekt oogcontact met degene waarop hij een reactie, reageert op non-verbaal gedrag en gaat heel ontspannen om met afwijkende meningen. Een echte professional dus.


Woensdag 13 december – Fractie by candlelight
Vanavond hebben we nog even fractie gehad. Morgenmiddag komt de Commissaris van de Koningin en we moeten nog even afstemmen wat we dan gaan zeggen.

Het is een opgave om het raadhuis te bereiken. Ik was eerder op de avond al met de twee oudsten naar Barneveld by candlelight geweest en wist dus dat het erg druk was. Anderen kwamen flink te laat.

Barneveld by candlelight is weer een daverend succes! Prachtige verlichting, gezellige muziek, leuke koortjes en heerlijk druk! Onze kinderen kijken hun ogen uit.

Het hele jaar door is er ontzettend veel te doen in Barneveld. Winterfair, Garderen Live, living statue festival, Floralia, Ballonfiësta en ga zo maar even door. Best iets om trots op te zijn!

Barneveld bruist!


Dinsdag 12 december – Bizar debat
Ik had hier willen schrijven dat ik vroeg thuis was, dat de commissie Samenleving niet lang duurde, waardoor ik kwart voor negen al weer aan het Hertespoor was. Maar na de real life soap op Nederland 2, die tot bijna 01:00 uur duurde, kan dat natuurlijk niet meer…

Wat een drama! Wat een vertoning! Zelfs vierentwintig uur wachten met de uitzettingen zat er bij deze minister niet in. Deze starheid van IJzeren Rita heeft er ook voor gezorgd dat de ChristenUnie de motie van afkeuring heeft gesteund. Normaal gesproken heeft het helemaal geen zin om een demissionaire minister naar huis te sturen, maar dat mag natuurlijk geen vrijbrief zijn voor onfatsoenlijk gedrag.

Ik ben benieuwd wat de volgende fase in deze soap zal zijn….


Maandag 11 december – hoorzitting Jeugdbeleid

Vanavond is, na een week van stilte vanwege het overlijden van Henk, het raadswerk weer begonnen. Direct een drukke week, ik heb elke avond wel wat (uitgezonderd de vrijdag, die probeer ik voor het gezin te houden).

Vandaag gaat het over de nota Jeugdbeleid. Op verzoek van de raad is er een hoorzitting over het jeugdbeleid, een uiterst complex beleidsterrein. Complex betekent vaak ook veel verschillende organisaties. En dat bleek vanavond ook weer: een veelheid aan verschillende hulpverlenende instanties was aanwezig. En dat te bedenken dat regie over hulp bij opvoeden en opgroeien essentieel is. Er mag geen enkel kind, geen enkele jongere tussen de wal en het schip raken. Regie, daar blijkt ‘het veld’ ook behoefte aan te hebben, in de vorm van zorgafstemming op de scholen en in de vorm van het Centrum voor Jeugd en Gezin bij de hulpverlenende instanties.

Mij bekroop het gevoel dat er wel heel erg veel verschillende instanties bezig zijn met jeugdhulp. En is het oprichten van een organisatie die hulp gaat regisseren dan niet het paard achter de wagen spannen? Aan de andere kant: jeugdhulp kent vele aspecten, dat bleek vanavond ook: van sociale vaardigheden tot drugs- en alcoholmisbruik. Het is dan ook goed dat er meer regie komt en dat de samenwerking beter wordt.

De kerken komen er in de nota Jeugdbeleid bekaaid af. Terwijl daar heel veel jeugdwerk en daarmee ook jeugdhulp wordt gedaan, vaak preventief. Wij zullen er dan ook warm voor pleiten de kerken (en andere maatschappelijke organisaties) een grotere rol te geven in de jeugdhulpverlening. De sociale structuren binnen kerken zijn vaak zo goed, dat veel preventief werk verricht kan worden. En voorkomen is ook hier beter dan genezen!


Zondag 10 december – Dubbel feest!
Op zondag mochten we Avondmaal vieren. Bijzonder om tijdens de tweede adventszondag het lijden en sterven van Christus te gedenken. De heilsfeiten (zoals dat in de kerk mooi heet – de belangrijke gebeurtenissen in het leven van Jezus) hebben alles met elkaar te maken. Zonder Kerst geen Pasen en zonder Pasen geen Kerst. Als Jezus niet naar de aarde was gekomen, kon Hij niet voor onze zonden sterven en als hij niet gestorven was voor onze zonden, had Zijn geboorte geen zin.

Mooi om in afwachting van Kerst ook het Pasen te mogen gedenken!

Wilt u reageren? Uw reactie is van harte welkom! Stuur uw mail naar h.schuring@barneveld.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 50 - Heimen Schuring'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > december