Aantal keer gelezen3

WisselBlog week 14 - Heimen Schuring

woensdag 02 april 2008 15:30

Zaterdag 5 april - 50 jaar vrijheid en verantwoordelijkheid
In de krant van vandaag een interview met de voormannen van de jubilerende VVD in Barneveld. "50 jaar vrijheid en verantwoordelijkheid", zo begint het artikel. Adriaan Guldie geeft aan dat de vrijheid in Barneveld nu beknot wordt door bijvoorbeeld het blowverbod en het ketenbeleid. Guldie wil alleen maar ingrijpen als het echt de spuigaten uitkomt. Als het overlast geeft.

Ik ben blij dat de meerderheid van de Barneveldse raad daar anders over denkt, dat bijvoorbeeld via het ketenbeleid een rem wordt gezet op overmatig alcoholgebruik in de keten en dat via datzelfde ketenbeleid de brandveiligheid wordt verbeterd. Via het blowverbod hebben we ervoor gezorgd dat jongeren minder snel en gemakkelijk met drugs in aanraking komen.

Ik snap best dat je als liberaal mensen vanuit hun eigen verantwoordelijkheid zo veel mogelijk vrijheid wil geven. Maar dat kan toch niet betekenen dat je jongeren blootstelt aan brandonveilige situaties en hen gewoon maar hun gang laat gaan als het om drank of drugs gaat? Ik denk dat ik niet zo'n goeie liberaal zou zijn...


Vrijdag 4 april - Bezoek aan Arnhem
Met een (flink) deel van de raad ben ik vanmiddag en vanavond in Arnhem geweest. We hebben eerst het provinciehuis bezocht en daar gesproken met een aantal statenleden (waaronder onze Barneveldse Elsa Rijssenbeek, die namens het CDA in de staten zit).

Na het interessante bezoek hebben we samen een hapje gegeten. De informele gesprekjes die je voert tijdens de borrel en het diner zijn bijzonder waardevol. Je krijgt over en weer begrip voor elkaar. Na een heftig weekje als de afgelopen week, waarbij het debat over de wijkschool in de Burgt het heftigst was, is het bijvoorbeeld goed om even met Monique Rosbergen te spreken. We zaten tegenover elkaar tijdens het diner, we hebben daardoor het nodige kunnen uitwisselen!

Zo heb ik nu een heel ander beeld van de EO-reportage over Barneveld gekregen. De EO was erop uit om een negatief beeld neer te zetten en heeft daarom Monique Rosbergen selectief aan het woord gelaten. Belangrijke stukken van het verhaal van Monique zijn eruit geknipt. Behoorlijk schandalig!!

NB: Naar aanleiding van het gesprek met Monique heb ik een deel van mijn blog van woensdag doorgestreept, herroepen dus.



Donderdag 3 april - Deel 2
Vanavond deel 2 van de raadsvergadering. De VVD is vandaag jarig (50 jaar, gefeliciteerd!) en viert feest. Om ervoor te zorgen dat de VVD-raadsleden en -wethouder nog naar het feest kunnen, beginnen we vroeger en hopen ook vroeg klaar te zijn. Dat laatste lukt niet helemaal, het werd toch weer laat...

De strategische visie komt uitgebreid aan bod. Aat Barendrecht laat via de beamer enkele kaarten zien, handig en verduidelijkend (dat medium moeten we vaker gebruiken!!). Frits geeft namens onze fractie een aantal gedachtelijnen weer: we willen dat Barneveld over 20 jaar nog steeds de kenmerkende elementen heeft. Het dilemma voor de toekomst is ook duidelijk: veel Barnevelders willen Barneveld niet laten groeien, maar willen wel dat hun kinderen hier kunnen wonen. Dat bijt elkaar en daar moeten we goed de balans in proberen te vinden. Dat wordt nog een hele opgave!!


Woensdag 2 april - Barneveld geen Jeruzalem voor Refo's
Vandaag las ik op uitbarneveld.nl een kort interview met Anne van der Meiden of de vermeende ‘refoïsering' van Barneveld. Dankzij Pro98-fractievoorzitter Monique Rosbergen is binnen en buiten de vervelende discussie ontstaan over de vraag of het in Barneveld steeds reformatorischer wordt of niet. Hoogtepunt - nou ja, eigen meer een dieptepunt - was de slechte reportage van de EO in het programma Netwerk, waarin Barneveld werd weggezet als een reservaat vol refo's. Ook in dit programma stond het betoog van Rosbergen centraal: "Ik constateer alleen een feit, ik constateer dat Barneveld steeds reformatorischer wordt". Waar Rosbergen in eerdere publicaties nog riep dat ze met haar column helemaal niet de discussie wilde starten over refomatisering, maar dat ze haar progressieve achterban wilde oproepen om de krachten te bundelen, zet ze nu volop in op de door haar geconstateerde groei van refo's. "Uiteindelijk kan dit natuurlijk consequenties hebben op het openbaar bestuur," zo vervolgt zij haar betoog, als SGP en ChristenUnie de meerderheid krijgen, is ze bang dat de besluiten over zondagopenstelling worden teruggedraaid.

"Er wordt veel stennis gemaakt om helemaal niks" tekent www.uitbarneveld.nl op uit de mond van dr. Anne van der Meiden. Hij betwijfelt of er in Barneveld een sterkere concentratie van gelovigen plaatsvindt als vroeger. De discussie is zwaar overdreven.

Bedankt, Anne van der Meiden, ik ben het helemaal met u eens. Bedankt ook Monique Rosbergen, dankzij jou staat Barneveld er in de rest van Nederland mooi op en is de afstand tussen gelovigen en niet-gelovigen vergroot. De slogan van Pro98 is: ‘ruimte voor elkaar'. Blijkbaar moeten we dat eenzijdig uitleggen en is er geen ruimte voor refo's.

[Naschrift 5 april: ik heb van Monique Rosbergen begrepen dat de EO het interview met haar dusdanig heeft verknipt dat zij zich daar helemaal niet meer in herkent. Niet Monique, maar de EO is dus schuldig aan de verkeerde beeldvorming in de reportage.
Ik heb daarom een deel van mijn blog van woensdag doorgestreept en overweeg of ik mijn EO-lidmaatschap zal opzeggen]

Mijn devies: laat iedereen in z'n waarde, progressief of refo of wat en hoe je ook bent. Praat met elkaar over wat je bezighoudt en wat je beweegt. De laatste debatavond van Het Schaffelaarpodium was daar een mooi voorbeeld van. Zulke debatavonden moeten we vaker houden.


Dinsdag 1 april – Deel 1

Vanavond deel 1 van de raadsvergadering van deze maand. Door de agendacommissie (de voorzitters van de raad en de commissies, die de agenda van de vergaderingen van de raad plannen) was al bedacht dat we de hele agenda nooit in een avond zouden kunnen behandelen en daarom is ook de donderdagavond alvast gereserveerd voor het vervolg. En dat was wel nodig. Een aantal punten die voor vanavond gepland stonden, zijn zelfs doorgeschoven naar donderdag.

Twee belangrijke debatten: het vervolg van de behandeling van het raadsvoorstel voor de wijkschool in de Burgt en de aanpassing van het ketenbeleid. Tjitske voert bij het eerste onderwerp het woord en ik bij het tweede.

Pro98 heeft in de krant van gisteren al stelling ingenomen: de wethouder heeft de raad onjuist geïnformeerd. En als je dat vind, dan moet je hem naar huis sturen. Maakt niet uit of de schriftelijke vragen nog niet beantwoord zijn, de wethouder is schuldig. Wij vonden dat nogal wat. Het lijkt ons meer dan normaal dat je dan op z’n minst de antwoorden op de vragen afwacht. Pro dacht daar anders over. Ging het nog wel over de inhoud van het raadsvoorstel, of wilde Pro de wethouder beschadigen? Zegt u het maar...

Tijdens de eerste termijn kwam Pro direct met een motie van afkeuring (daarmee stuur je een wethouder naar huis). Blijkbaar had Pro de antwoorden van de wethouder (die nadat de raad een eerste termijn heeft gehad het woord krijgt) niet meer nodig. Het vonnis was geveld. OK, nu had men de antwoorden op de vragen, er is dus wat meer basis voor zo’n motie. Maarrr… wie schetst onze verbazing: in de tweede termijn gaat de motie weer van tafel… Pro was op basis van de beantwoording van de wethouder in zijn eerste termijn op andere gedachten gebracht. Oeps, toch te vroeg ingediend.

Wij hebben de manier van werken van Pro sterk afgekeurd.  We hebben het een grof standaal genoemd. Wellicht ongewoon scherpe woorden, maar wel voor een ongewoon vervelende situatie, waarbij Pro echt op de man aan het spelen was, in plaats van op de bal.

Ik hoop dat de stijl van oppositievoeren van Pro98 snel weer wordt zoals ie het eerste jaar was: constructief en op resultaat gericht. Van de stijl die men daar nu hanteert, wordt ik in ieder geval niet vrolijk.

Maandag 31 maart – Keten
Vanavond fractievergadering, Het is een latertje geworden. We moesten ook een lange raadagenda doorspreken en hadden daarvoor zelfs nog een inspreker.

Bij het aanpassen van het ketenbeleid moeten we toch wel even slikken. Het ketenbeleid is op de kop af 1 jaar oud en nu moet het alweer aangepast worden. Tijdens het invullen van de handhaving is gebleken dat het gedoogbeleid een tijdelijke situatie moet zijn. Voor de goede orde: er wordt een situatie in strijd met het bestemmingsplan gedoogd, Niet het overmatig drinken of onveilige situaties, daar moet het ketenbeleid juist paal en perk aan stellen.

Als fractie zijn we teleurgesteld. We hadden graag het oorspronkelijke ketenbeleid in tact gehouden. Dat was erop gericht om goede keten, waar het brandveilig is, waar goede toezicht is en waar niet te veel gedronken wordt, een toekomst te geven. Nu mogen we geen nieuwe keten meer toestaan en zullen de keten dus vroeger of later uitsterven.

We zetten in op de alternatieve uitgaansmogelijkheden. De keet-jeugd gaat niet naar de standaard-soos die al bestaat. Daar moeten nieuwe uitgaansgelegenheden voor gecreëerd worden. Dat hoeft de gemeente niet alleen te doen, dat moet ze samen doen. Vooral met de jongeren, maar ook met kerken en verenigingen. Pas dan ga je voorkomen dat de jeugd hangjeugd wordt of illegaal keten gaat runnen.

Zondag 30 maart – rommel in huis
We zitten midden in een verbouwing, de badkamer wordt vernieuwd en in mei komt er een stuk aan ons huis. Dat geeft nogal wat rommel. Vandaar dat we het aangename met het aangename combineren. ’s Middags gaan we naar mijn schoonouders. Voor de koffie en de gezelligheid. Maar ook voor een heerlijke douche.....

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw bericht of stuur een mail naar h.schuring@barneveld.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 14 - Heimen Schuring'

Arjen
Geplaatst op: 03-04-2008 14:43 Quote
Ik snap niet waarom je je druk maakt over de manier van handelen van Pro'98, helemaal niet als het kritiek betreft op een (eigen) wethouder. Ik merk het vaker bij de CU en vind dat persoonlijk niet zo sjiek, hebben jullie belang bij het behoudt van de wethouder (dualisme)? Als raad heb je een controlerende taak en juist in dit geval is het van belang om de wethouder scherp in de gaten te houden, als oppositie en ook als gemeenteraad. Liever een motie te veel dan te weinig, en terugtrekken is dan beter...
Schuring, H. (Heimen) [25526]
Geplaatst op: 03-04-2008 18:21 Quote
User icon
@Arjen.

Oppositie voeren is natuurlijk prima, maar als het een kruistocht begint te worden, gericht op het beschadigen van het college (en inderdaad het was de wethouder van ChristenUnie-huize - maar wij hebben niet één wethouder, maar vier...) dan gaat bij mij het licht uit.

Een tweede aspect is het feit dat in de krant en later tijdens de eerste termijn al zware conclusies worden getrokken, zonder dat er hoor en wederhoor is toegepast!! In de krant van maandag wist Pro het al zeker: de wethouder heeft de raad onjuist geinformeerd. Tijdens de raadsvergadering is daar niets van gebleken en in de tweede termijn was de toon van Pro ook heel anders dan de toon in de krant!!

Ook in de vorige raadsvergadering werd Verweij van alles in de schoenen geschoven. Ook dat werd niet onderbouwd. Wij zien een trend in het oppositievoeren van Pro. En die trend stemt ons niet bepaald vrolijk...
Joop
Geplaatst op: 03-04-2008 18:53 Quote
In de politiek doe je het ook niet snel goed.... vorige keer kreeg Tjitske Kuiper er stevig van langs in een column van dhr Zuurman (in Barneveldse krant) dat ze het niet opnam voor haar eigen wethouder.

Tijdens het bijwonen van de laatste raadsvergadering heb ik gemerkt dat de CU, en ook de andere collegepartijen, wel achter de wethouder staan en nu vind Arjan het weer niet goed.

Ik heb me in ieder geval geërgerd aan de manier waarop de voorvrouw van PRO 98 haar bijdrage hield mbt bouw van Burgtschool. De aanval van Tjitske Kuiper vond ik helemaal op zijn plaats.

@ Arjan de bijdrage mbt ketenbeleid was wel kritisch te noemen. In de bijdrage klonken toen kritische opmerkingen richting de 'eigen' wethouder.
Arjen
Geplaatst op: 04-04-2008 00:11 Quote
Als de CU geen kritische houding had ten opzichte van het ketenbeleid dan wist ik het niet meer...

Ik begrijp verder wel je ongenoegen Heimen, maar het lijkt me niet praktisch om dit op de CU weblog te uiten, voer de strijd in de raadzaal. Verder moet ik wel een beetje lachen om je hoor en wederhoor, in de weblogwereld is dat zeer ongebruikelijk. Van de krant kan ik het in deze situatie wel begrijpen. Waarom zou je een publiekelijk uitgesproken tekst in de raadzaal nog moeten voorzien van hoor en wederhoor. Zou wat zijn als ik Balkenende quote en hij me later belt dat ik zijn pleidooi uit zijn context heb gehaald. Over de kwaliteit van het stuk heb ik verder geen mening, niet gelezen.

@ Joop,
Dat de Barneveldse Krant zich afvraagt waarom Tjitske haar eigen wethouder niet steunt is inderdaad raar, in het huidige dualistische stelsel is het, zoals ik eerder al zei, vreemder om je eigen wethouder wel de hand boven het hoofd te houden. Tjitske zou dan ook alle lof verdienen om deze houding.

Over Anne van der Meiden's 'Barneveld zal nooit Jeruzalem van de refo's worden', laten we het hopen.
Schuring, H. (Heimen) [25526]
Geplaatst op: 04-04-2008 09:09 Quote
User icon
@ Arjen:

Voor de goede orde: ik heb geen kritiek op de krant, maar op de stellingname van Pro98 in de krant van afgelopen maandag: de wethouder heeft onjuist geïnformeerd. Onjuist informeren is een politieke doodzonde. Zulke zware beschuldigingen mag je niet uiten zonder dat je hoor en wederhoor hebt toegepast.

En: inderdaad, in de raadzaal hebben we Pro daarop aangesproken.
Arjen
Geplaatst op: 04-04-2008 10:32 Quote
Heb ik weer met een half oog zitten lezen... Wat betreft die 'doodzonde', de motie was in reactie op de antwoorden die Pro'98 op haar vragen heeft gekregen, dat is wederhoor. Ik blijf er bij, en heb nu ook gelezen dat andere partijen de handelswijze van Pro prezen, dat het juist netjes was om die motie op basis van het verhaal van Verweij later in de raad in te trekken.

Verstandig gebruik van zware wapens kan in dit geval weinig kwaad, zeker omdat het hier over een belangrijk onderwerp gaat (geld). Door ze instelling te brengen is er nog geen man over boord.

Wanneer Tjitske zegt dat de oppositie zijn kiezen maar op elkaar moet houden omdat de kinderen anders hun school niet op tijd krijgen, vind ik dat persoonlijk een belemmering voor het fatsoenlijk functioneren van de gemeenteraad. Het is haar taak om het college te controleren. En dat kost nu eenmaal tijd.
Arjen
Geplaatst op: 05-04-2008 15:47 Quote
Niet na de Donald Duck nu ook nog de EO opzeggen, straks blijft er niks over in huize Schuring. Overigens, goed dat je je stellingname hebt herzien!
Schuring, H. (Heimen) [25526]
Geplaatst op: 05-04-2008 17:03 Quote
User icon
@ Arjen:

;-)
Joop
Geplaatst op: 05-04-2008 18:02 Quote
Wat zijn de overeenkomsten tussen de EO en de Donald Duck???? Ik zie ze niet!!!

Trouwens onbegrijpelijk dat de EO er dus op uit is geweest om Barneveld ze negatief op de kaart te zetten!!!
Nieuw bericht

Archief > 2008 > april