Aantal keer gelezen1

Barneveldse krant: Raad tegen fietsverbod centrum

Van Schaffelaarstraatzaterdag 19 mei 2007 14:47

Het winkelcentrum van Barneveld afsluiten voor fietsers is geen goed idee. De partijen in de gemeenteraad reageren afwijzend op het plan van Heimen Schuring, raadslid voor de ChristenUnie.

,,Ik heb nog liever de auto’s terug in de winkelstraten dan een verbod voor fietsers”, reageert Adriaan Guldie, fractievoorzitter van de VVD. ,,Een fietsverbod in het winkelcentrum is niet verstandig, je dupeert er zowel het winkelend publiek als de ondernemers mee.”

Ook de andere fracties in de raad zien niets in een dergelijk verbod. ,,Wil je dit invoeren, dan moet je eerst extra investeren in flinke fietsenstallingen aan de randen van het centrum”, oppert Jan Post, fractievoorzitter van het CDA.

Pro’98 kan zich wel voorstellen dat er overlast is door fietsers, maar is ook tegen een verbod. ,,Beter zou zijn de regels duidelijker te maken”, zegt fractievoorzitter Monique Rosbergen.

Nu is het nog mogelijk om in een deel van het centrum tot 12.00 uur te fietsen en in een ander de hele dag. ,,Stel de algemene regel in dat er na 12.00 uur niet meer gefietst mag worden en zorg dat je na die tijd ook flink gaat bekeuren”, stelt Rosbergen.

Bekeuren is ook volgens Burger Initiatief een oplossing. ,,Het is gewoon een kwestie van opvoeden”, zegt raadslid Ab van de Kamp.

Ook de SGP sluit zich hierbij aan. ,,Er zijn duidelijke regels, laten we die nakomen en elkaar op onze verantwoordelijkheid wijzen”, aldus fractievoorzitter Gerard Schotanus.

Een fietsstrook aanbrengen op het wegdek zien de meeste partijen niet zitten. ,,Op die manier nodig je doorgaand verkeer uit door het centrum te fietsen en wordt de situatie alleen maar gevaarlijker”, denkt VVD’er Guldie.

,,Zoek geen problemen die er niet zijn”, reageert fractievoorzitter Adriaan Guldie van de VVD. ,,Ik heb het hier en daar nagevraagd, maar volgens mij valt de overlast in de winkelstraten reuze mee. Het gebeurt vast wel eens dat iemand door de Langstraat scheurt op zijn fiets, maar om daarom meteen een verbod in te voeren, lijkt me overdreven.” Ook Jan Post (CDA) ziet geen noodzaak tot een verbod. ,,Ik heb nog nooit geluiden van overlast gehoord, dus wat mij betreft is er geen probleem.”

Volgens Guldie betekent een verbod een onnodige ballast voor zowel winkelend publiek als ondernemers. ,,Nu zie ik ‘s ochtends vaak mensen met de fiets van de ene naar de andere winkel gaan. Zij zouden dan in de toekomst hun fiets aan de rand van het dorp moeten zetten om met alle boodschappen heen en weer te zeulen, dat is toch geen doen?”

Voor mensen die slecht ter been zijn, betekent een fietsverbod volgens de VVD daarnaast een behoorlijke beperking.

Het aanbrengen van een fietsstrook om voetganger- en fietsverkeer duidelijk te scheiden, lijkt geen goede oplossing. ,,Daar zijn de wegen veel te smal voor”, stelt Monique Rosbergen, fractievoorzitter van Pro’98. ,,Bovendien houd je dan het probleem dat mensen die fietsstrook moeten oversteken om naar een winkel aan de andere kant te lopen.”

Volgens Guldie is zo’n fietsstrook zelfs nog gevaarlijker. ,,Hiermee nodig je fietsers en bromfietsers juist uit om met snelheid door het centrum te rijden en sta je doorgaand verkeer toe.”

Kapitaalvernietiging noemt Ab van de Kamp van Burger Initiatief de aanleg van zo’n strook. ,,Nu hebben we een mooi centrum en dan zouden we de straten weer open moeten leggen voor zoiets. Zonde van het geld.”

Willem van Essen (Lijst 8) ziet wel wat in een fietsstrook. ,,In plaats van een verbod kan zo’n strook ervoor zorgen dat fietsers niet meer tussen de voetgangers hoeven te slalommen.”

Een algeheel fietsverbod strookt niet met de intentie om juist het gebruik van de fiets te stimuleren, vinden onder meer Pro’98 en SGP. ,,Juist door het centrum bereikbaar te houden voor fietsers, scheelt je dat autoverkeer rondom het centrum”, zegt Monique Rosbergen. ,,Extra fietsenstallingen langs het dorp zijn welkom, maar laat de fietsenrekken bij de Hema in ieder geval ook staan.”

Gewoon rekening houden met elkaar, is de beste oplossing, aldus de politici. ,,Als het druk is, ga je niet als een gek overal tussendoor fietsen, maar stap je even af. Is het rustig, dan fiets je gewoon door”, zegt Post. ,,Houd je aan de regels en steek je hand uit als je afslaat”, vult Van de Kamp aan.

Bron: Barneveldse krant 19 mei 2007

« Terug

Reacties op 'Barneveldse krant: Raad tegen fietsverbod centrum'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007 > mei