Aantal keer gelezen3

WisselBlog week 21 - Heimen Schuring

maandag 21 mei 2007 18:23

vrijdag 25 mei en zaterdag 26 mei – weg
De weersverwachtingen laten een somber Pinksterweekend zien. Maar daar laten we ons niet door beïnvloeden! Ten eerste is het Pinksterfeest een hoogtepunt in het kerkelijk jaar en ten tweede trekken we er met het gezin op uit om op een camping in de achterhoek even lekker bij te komen. Fijne dagen toegewenst!


Donderdag 24 mei – kaders
Op 7 juni hebben we als raad de kaderstellende raadsvergadering. De doelen voor de komende jaren worden dan besproken. De kaderstellende vergadering duurt de hele dag, een echte vergadermarathon dus. Naast de doelen voor de komende vier jaar wordt ook de jaarrekening van het afgelopen jaar besproken.

Al met al vergt de vergadering van 7 juni veel voorbereiding. Die voorbereiding doen we graag samen met onze achterban. Vandaar dat er vorige week vrijdag een mail is gestuurd naar onze leden, donateurs en sympathisanten, waarin we hen gevraagd hebben mee te denken. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Ook u als weblog lezer kunt natuurlijk helpen. Weet u zaken die anders of beter kunnen? Laat het ons weten! Mail naar fractie@barneveld.christenunie.nl


Woensdag 23 mei – Het braafste jongetje van de klas…
Vanmorgen heeft Tjitske een mail van de Regio Belangenvereniging Midden Veluwe (RBMV) doorgestuurd naar onze Tweede Kamer-fractie. De RBMV, waar bijvoorbeeld Plaatselijk Belangen en de Ondernemersverenigingen van Garderen, Kootwijk, Stroe en Kootwijkerbroek lid van zijn, luidt de noodklok over de gevolgen van de manier waarop Nederland het Europese Natura 2000-beleid implementeert.

Wat is het geval? (ik citeer nu een paar stukjes uit de mail van RBMV)

Het ministerie van LNV heeft onlangs al 111 gebieden aangewezen die (tezamen met 51 andere nog aan te wijzen gebieden) deel uit gaan maken van het Europese Natura 2000-netwerk van natuurgebieden. Voor deze gebieden geldt een streng natuurbeschermingsbeleid dat ervoor zorgt dat planten- en diersoorten behouden blijven.

De komende jaren zullen de provincies tezamen met allerlei partijen in het buitengebied beheersplannen voor de Natura-gebieden opstellen. Dan pas wordt duidelijk wat de precieze gevolgen voor toerisme, recreatie en regio zullen zijn. Als de nieuwe regelgeving af is, moet mogelijk ook het zogenoemde 'bestaande (recreatief) gebruik' van de natuurgebieden hieraan getoetst worden. Nederland is het enige land waar dit zo is.

Het (afwijkende) Nederlandse beleid betekent in theorie dat voor heel veel gebruikelijke activiteiten - zoals wandelen, fietsen, varen of huifkartochten - mogelijk betaalde vergunningen moeten worden aangevraagd, terwijl dit nu niet zo is. (Einde citaten)

Nou, dat is dan de zoveelste keer dat Nederland het braafste jongetje van de klas lijkt te zijn. Waar komt het toch door dat Nederland zo vaak Europese regels net ietsjes strenger wil uitvoeren dan andere landen? Daar hebben we toch alleen maar last van!

Ik ben benieuwd wat onze Haagse fractie gaat doen. Dit kan natuurlijk niet!


Dinsdag 22 mei – Een aantrekkelijk winkelcentrum (2)
Zo, de mail aan het college is verstuurd.

Nog niet aan het college zelf, maar eerst naar de andere leden van de fractie. Alles, dat we formeel naar buiten communiceren, wordt eerst ter lezing voorgelegd aan een of meerdere andere fractiegenoten. Dat bevordert de kwaliteit en – nog belangrijker – daarmee zorgen we er ook voor dat het een fractiestandpunt is.

In de discussie rond het fietsverbod viel me bij een aantal ingezonden brieven op dat mensen denken dat ‘die meneer van de ChristenUnie’ iets vindt. Ook het (overigens goed gewaardeerde) www.toktokcity.com maakt deze denkfout, daar wordt melding gemaakt dat ik mijn persoonlijke ergernissen tot politieke materie verhef. Dat is dus niet waar. Tijdens de raadsvergadering, maar ook in verdere reacties geef ik de mening van de fractie weer en vooral niet mijn eigen persoonlijke mening. En zo hoort het ook. Overigens komen het fractiestandpunt en mijn eigen mening vaak overeen. Gelukkig maar; anders zou ik bij de verkeerde politieke partij zitten…

Morgenavond verwacht ik de reactie van mijn collega-raadsleden binnen te hebben en dan kan de mail richting college verstuurd worden. Nog even geduld dus, vanwege de zorgvuldigheid.


Maandag 21 mei – Een aantrekkelijk winkelcentrum
Hoe één zin in mijn bijdrage over de detailhandelsvisie tot goedgevulde kolommen in de Barneveldse Krant kan leiden.

In de raadsvergadering van 8 mei heb ik namens de fractie gezegd dat wij graag een aantrekkelijk winkelgebied willen en dat slalommende fietsers nou niet bepaald de aantrekkelijkheid verhogen. Vervolgens heb ik gezegd dat een fietsverbod (pas nadat op diverse plaatsen goede fietsenstallingen zijn gerealiseerd en er goede omleidingsroutes zijn) dit probleem zou oplossen. De altijd wakkere journalisten van de Barneveld Krant pakten deze suggestie op en de ‘hype’ rond het fietsverbod was geboren.

Het onderwerp leeft, zo blijkt uit de ingezonden brieven en de reacties die ik via de telefoon krijg. Een fietsverbod willen de mensen liever niet, maar er wordt wel instemmend gereageerd op het probleem van fietsers die voetgangers snijden en voetgangers die in een fietsgebied de hele straat in bezit nemen.

In de BK van afgelopen zaterdag de reactie van de andere politieke partijen. ‘De raad wil geen fietsverbod’ was de samenvattende kop. Nou, dat hoeft van ons ook niet persé, maar we willen wel een oplossing voor het probleem van de vermenging van fietsers en voetgangers in onze winkelstraten. Een aantrekkelijker winkelcentrum. Dat is goed voor het winkelend publiek en daarmee ook voor de ondernemers. Dan is toch iedereen tevreden?

Zoals ik vorige week dinsdag al richting pers aankondigde, zal ik morgen een mail sturen naar het college, waarin ik hen vraag om via het wijkplatform, samen met de middenstandvereniging en andere belanghebbenden, over de vraag door te praten hoe we het winkelcentrum van Barneveld aantrekkelijker kunnen maken en welke oplossingen er mogelijk zijn om fiets- en voetgangersverkeer beter van elkaar te scheiden. Omdat de discussie toch via ‘openbare bronnen’ verloopt, zal ik de mail ook op de site zetten. Kan iedereen daar ook weer op reageren…


Zondag 20 mei – Wezenzondag
Het is vandaag de zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren, in de kerkelijke agenda de wezenzondag genoemd. In het kerkelijk jaar zitten we namelijk tussen de Hemelvaart van Christus en de uitstorting van de Heilige Geest.

Vanmorgen een preek over Numeri 11, waarin de Geest over 70 mannen wordt uitgestort, die Mozes terzijde moeten staan. Ook in het Oude Testament is dus al sprake van de werking van de Geest. Twee van de 70 mannen hielden zich niet aan de afspraak en bleven in de tentenkampen. Ook daar kon de Geest hen bereiken. De kern van de preek was dan ook: de Geest van God werkt op alle plaatsen. Ook vandaag nog! Een geweldige boodschap!!

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur uw bericht naar h.schuring@barneveld.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 21 - Heimen Schuring'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007 > mei