Aantal keer gelezen

BK: ‘Jongerenloket moet er komen’

Jeugdzorg_de_glindzaterdag 28 oktober 2006 09:36

BARNEVELD - Wethouder Leen Verweij vindt het een goed plan om in Barneveld een centrum op te richten, waar jongeren met problemen kunnen aankloppen

Dit zogeheten Centrum voor Jeugd en Gezin is een idee van Jaap van der Meiden, adjunct-directeur van zorg- en welzijnsorganisatie HdS in Barneveld. Hij hield woensdag in deze krant een pleidooi voor een dergelijke voorziening.

,,Wat mij betreft moet zo’n loket er ook komen”, reageert Verweij. ,,In de begroting hebben we een kwart miljoen euro opgenomen voor extra investeringen in het jeugdbeleid. In januari beslist de gemeenteraad waaraan dit geld wordt uitgegeven en in welke volgorde dit gebeurt.’’

 

Zelf zou de wethouder eerst de nadruk willen leggen op het wegwerken van de wachtlijsten bij de zorg- en welzijnsorganisaties. Verweij: ,,Het mag eigenlijk niet gebeuren dat jongeren zes of soms zelfs acht weken moeten wachten op hulp. Door lichte problemen tijdig aan te pakken voorkom je dat ze ernstig worden.’’ Een Centrum voor Jeugd en Gezin ziet Verweij vervolgens als een tweede prioriteit.

 

Door de nieuwe Wet op de Jeugdzorg, die begin 2005 inging, is de gemeente verantwoordelijkheid voor de aanpak van lichte problematiek onder jongeren, zoals depressiviteit, identiteitsproblemen of conflicten in de huiselijke sfeer.

Verweij vindt dat de gemeente sinds deze wetswijziging voldoende aandacht heeft voor jeugdzorg. ,,We hebben al bijna vier ton geïnvesteerd in psychosociale hulpverlening bij jongeren, twee leerplichtambtenaren aangenomen en we zijn bezig met het ontwikkelen van een elektronisch kinddossier. Dit systeem registreert de hulp die kinderen hebben ontvangen. Ook is centraal te zien wie de hulp heeft geboden.”

Verweij wil alle verbeteringsplannen voor de jeugdzorg binnen drie jaar doorvoeren. Hieronder valt ook het Centrum voor Jeugd en Gezin.

« Terug

Reacties op 'BK: ‘Jongerenloket moet er komen’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober