Aantal keer gelezen1

WisselBlog week 41 - Tjitske Kuiper

maandag 09 oktober 2006 08:00

Zaterdag 14 oktober 2006

Er ontstaat steeds meer een neiging om gratis kranten te produceren lees ik. In de trein kennen we allemaal de Spits en Metro. In sommige scandinavische landen zijn het er al vijf stuks. Uit onderzoek is gebleken dat de opkomst van gratis kranten - minder dan verwacht- ten koste is gegaan van betaalde oplages. De meeste lezers van betaalde kranten zijn jonger dan 45 jaar en een groot deel van hen zou anders helemaal geen krant lezen.

Ook bij ons vandaag vijf kranten. We hebben twee vaste weekabonnementen (Nederlands Dagblad en de Barneveldse Krant) en een weekendabonnement op de NRC. Momenteel hebben we daar nog een tijdelijk abonnement op Trouw bij genomen. Ik vind het toch wel interessant om in de aanloop naar de verkiezingen wat breder geïnformeerd te worden. En daar kwam vandaag nog een gratis bezorging van het Reformatorich Dagblad bij. Interessant is dan om te kijken welke selectie de redacties toepassen. En soms levert eenzelfde nieuwsfeit zelfs een tegengestelde kop op.

Tot slot van deze week nog een citaat uit een boekje van Rikkert Zuiderveld. Een boekje mij aanbevolen door een jongere uit mijn naaste omgeving die veel uitspraken kan waarderen hieruit. Misschien is het volgende citaat nu wel van toepassing en tegelijk een mooie uitzwaaier voor de weblog van deze week: "Eigenlijk verkopen wij allemaal onzin: de echt zinnige dingen zijn gratis". Ik wens u een goede zondag.

Vrijdag 13 oktober 2006

Tsjechië houdt ons bezig. In de loop der jaren zijn we er steeds meer achter gekomen dat er in Tsjechië nauwelijks christelijk werk van de grond is gekomen. Dit in tegenstelling tot andere Europese landen zoals Hongarije, Roemenië, Polen enz. De christenen die er wonen hebben het moeilijk en er zijn gebieden waar helemaal geen christenen wonen. Enkele jaren geleden zijn we via de Evangelische Alliantie in contact gekomen met een familie in het Oosten van Tsjechië. Fijne vriendschappelijke contacten en we zijn nu zover dat we samen met hen een stichting willen oprichten en fondsen werven om in Moravië iets van de grond te krijgen. Eind oktober staat een reis naar Prague gepland en zullen er concrete stappen worden gezet. Het houdt ons erg bezig. Vanmiddag in Driebergen een overleg met een groepje betrokkenen. Bid en werk. In de hoop dat er zegen op rust.

Donderdag 12 oktober 2006

Goed om te vernemen dat de gemeente samen met de voedselbank een enquête houdt onder de gebruikers. Landelijk is al het een en ander bekend over de mensen die dit nodig hebben. Een groot deel ervan heeft problematische schulden. Een deel daarvan misschien door eigen schuld, maar ook een deel buiten eigen schuld. De groep bestaat onder andere uit alleenstaande ouders met kinderen, asielzoekers, mensen met een chronische ziekte of handicap. Ik vraag mij af of er ook grote gezinnen bij zijn met maar een inkomen. want volgens mij heeft deze groep het ook moeilijk. En in hoeverre komen sommige mensen in de problemen doordat ze niet bekend zijn met een regeling als de bijzondere bijstand? Zo is de groep analfabeten in onze samenleving groter dan eerder werd gedacht. Gelukkig is daar steeds meer aandacht voor. Maar dat is bv een hele kwetsbare groep in onze samenleving.

Via een speciale wet (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) kunnen mensen na drie jaar weer schuldenvrij zijn. Maar niet iedereen komt in aanmerking voor de WSNP en de wachtlijsten bij de rechtbank zijn aanzienlijk.

Ik ben erg benieuwd naar de uitkomst van de enquete en hoop van harte dat we als gemeente samen met de voedselbank deze groep mensen kunnen helpen. 

Woensdag 11 oktober 2006

Met enige regelmaat vragen mensen uit onze omgeving zich wel eens af of het voor onze kinderen nog wel leuk is met al die politiek en filosofie.

Vandaag dan een nieuwsfeitje waar ik stiekem toch wel trots op ben. Onze oudste zoon (20 jr) belde vandaag om te vertellen dat hij een actieve rol gaat oppakken binnen de jongerenafdeling van de ChristenUnie. Perspektief wil hem gaan inzetten in een commissie.

Ziet u nu wel; politiek is ook leuk!!!

Dinsdag 10 oktober 2006

De oppositie zoekt naar wegen om de begroting om te buigen. De eerste aanzetten voor de (publieke) discussie beginnen zoals gebruikelijk in onze gemeente in de Barneveldse Krant.

Allereerst Burgerinitiatief. Als verse oppositiepartij komen ze met originale ideëen. Zo stellen ze zich voor dat we het terrein van de voetbalvereniging SDVB gebruiken voor huizenbouw. Voorzover ik weet is er geen enkel besluit gevallen over de verhuizing van SDVB. Om je dan nu al rijk te rekenen met de evt opbrenst van de grond voor huizenbouw is dit dan ook  voorstel in de categorie 'de huid verkopen voordat je de beer geschoten hebt'. En daarmee niet reëel.

PRO'98 is meer creatief op het gebied van de financiële administratie. Vrijval van kapitaalslasten zou ruimte bieden. Mooie gedachte, maar ik kan mij niet voorstellen dat dit onderdeel niet al grondig is onderzocht door het college (en hun ambtenaren). Ik hoor wel graag de reactie van het college op deze (wel vaker gebruikte) suggestie, maar verwacht er eerlijk gezegd niet zoveel van. Een aantal nieuwe investeringen zou uitgesteld kunnen worden. Ik word daar niet vrolijk van. Er zijn de afgelopen jaren te vaak broodnodige investeringen uitgesteld en dat heeft geleid tot rampzalige situaties in met name het onderwijs. Wat ons betreft zijn investeringen in basisvoorzieningen niet langer uitstelbaar.

Iemand nog betere ideëen?

Maandag 9 oktober 2006- Nijkerk veel goedkoper?

Een berichtje in de Barneveldse Krant  luidt dat de begroting van de gemeente Nijkerk positief uitpakt voor haar inwoners. De lokale lasten gaan in 2007 slechts met de inflatiecorrectie omhoog. Hun (?) inflatiecorrectie ligt overigens op 2,7% lees ik. Wij rekenen met 1,5% voor dit jaar. Toch ben ik nieuwsgierig naar de lastenvergelijking tussen Barneveld en Nijkerk. Ik heb op internet eens uitgezocht wat men in 2006 betaalde in resp Barneveld en Nijkerk. Hun algemene uitkering die ze ontvangen van het Rijk is beide gevallen 571 Euro per persoon (dit varieert in Nederland van 456-gemeente Bloemendaal tot 2.049 voor een inwoner van Schiermonnikoog). Verder zijn onze gemeenten behoorlijk vergelijkbaar.

Mijn conclusie is na mijn zoektocht dat de inwoners van Nijkerk allang meer betaalden. Bijvoorbeeld voor 2006 betaalden ze daar 238 Euro OZB voor een huis van 3 ton. Bij ons waren ze dat jaar 35 Euro goedkoper uit. Ik heb niet verder teruggezocht in jaren ,maar mogelijkerwijs heeft dit verschil al jaren bestaan en heeft Nijkerk al veel eerder de belastingen opgetrokken naar een hoger niveau zodat ze nu met een inflatiepercentage kunnen volstaan. Wij hebben jaren lang onder het zogenaamde rekentarief gezeten (voor insiders). dat heeft ons op achterstand geplaatst. Je krijgt dan ook minder geld van de Rijksoverheid, omdat men daar van mening is dat de gemeente in zo'n geval 'onbenutte belastingcapaciteit' vertoont. Oftewel je plukt eerst maar meer van je inwoners gemeente! Een lastig dilemma voor een gemeenteraad. As je je inwoners spaart word je dus afgestraft door Den Haag. Dat is in Barneveld jarenlang volgehouden, maar deze lijn moeten we nu echt los laten. 

De fractievergadering heeft maar een agendapunt en dat is de bespreking van de begroting. De komende anderhalve week zal dit onderwerp de gemoederen bezig blijven houden. U hoort nog  van ons...

Zondag 8 oktober 2006

Avondmaalszondag met 's avonds een wijkavond bij een echtpaar aan huis. Het onderhouden van wijkcontacten vergt inspanning. In de ene wijk lukt het beter dan in de andere. Waarbij een wijk in opbouw (De Burgt) met veel jonge gezinnen een voorbeeld is voor velen. Dat is ook een levensfase waarin zoiets eenvoudiger lukt. Maar hoe dan wel is de vraag van vandaag. Een van de ideëen gaat uitgewerkt worden.

Verder een beetje bijtrekken van het organiseren van een familiedag van gisteren. We hebben gevliegerd op het Kootwijkerzand. Ieder gezin een of meer vliegers (gewone en stuntvliegers) en hopen op goed weer. En dat was het! Zon (twee kleine buien) en lekker veel wind op het midden van de vlakte. Het was een succes voor de jongste (nichtje5 jaar) tot en met de oudste (opa 76 jaar). Vooral bij het stuntvliegen kwam best wel wat handigheid kijken.



Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur een mail naar t.kuiper@barneveld.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 41 - Tjitske Kuiper'

Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:28
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:33
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:35
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:37

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober