Aantal keer gelezen1

UMTS-antennes in Barneveld?

vrijdag 18 november 2005 20:25

UTMS-installatieNaar aanleiding van een vraag van een lid van de ChristenUnie heeft de fractie in het gemeentehuis navraag gedaan of er in de gemeente Barneveld en specifiek in Barneveld-dorp en Harselaar UMTS-antennes staan.  Het antwoord vanuit het gemeentehuis is dat voor een deel van dergelijke installaties geen vergunning meer nodig is. In de gevallen waar vergunning nodig is, werkt de gemeente niet aan de plaatsing. Omdat met name de plaatsing op hoge gebouwen vergunningsvrij is (als de eigenaar instemt, mag er gewoon geplaatst worden) weet het gemeentehuis ook niet hoeveel UMTS-installaties in de gemeente Barneveld staan. Op basis van de site www.antenneregister.nl vermoedt men de aanwezigheid van een UMTS-installatie bij RIjnvallei en een aan de Nijverheidsweg.

Onderstaand de beantwoording van de vragen van de fractie:

Geachte heer Blankenstijn,

Via de mail heeft u een vraag gesteld over UMTS-masten in de gemeente Barneveld. Meer specifiek vraagt u of er op De Harselaar en ergens in Barneveld-dorp UMTS-masten zijn geplaatst. In deze mail wordt ingegaan op uw vraag.

UMTS-antenne-installatie / UMTS-mast
U vraagt of er in de gemeente Barneveld al UMTS-masten zijn geplaatst. Voor een correcte beantwoording is het van belang een onderscheid te maken tussen UMTS-antennes en UMTS-masten.

UMTS is een type antenne (zender/ontvanger). Een UMTS-mast is een bouwwerk waaraan een UMTS antenne is gehangen. In veel gevallen is geen sprake van een specifieke mast voor UMTS maar betreft het een mast waarin verschillende antennes zijn geplaatst (bijvoorbeeld GSM / UMTS). De telecombedrijven hebben het dan ook over een mast ten behoeve van de telecommunicatie.

Afhankelijk van de locatie bestaat een antenne-installatie uit een standaard met daaraan de zender/ontvanger (als deze wordt geplaatst op een bestaand en vergund bouwwerk) of een complete mast met daarin de zender/ontvanger (indien geen geschikte bestaande en vergunde bouwwerken in de omgeving staan). 

Wetgeving
Met het wijzigingen van de woningwet zijn antenne-installaties tot 5 meter hoogte per 15 augustus 2002 bouwvergunningvrij geworden. Voor het plaatsen van deze antenne-installaties is slechts toestemming nodig van eigenaar. In het geval dat het een woongebouw met huurders betreft is plaatsing slechts mogelijk als meer dan de helft van de bewoners voor stemt.

Voor antenne-installaties van vijf tot veertig meter geldt sinds 1 januari 2003 een lichte bouwvergunning. Voor antennes die hoger zijn dan 40 meter is een reguliere bouwvergunning nodig. Bij de aanvraag om een (lichte) bouwvergunning wordt gekeken of een bouwwerk is toegestaan volgens het bestemmingsplan. Als dat niet is toegestaan bestaat de mogelijkheid om vrijstelling te verlenen of het bestemmingsplan te wijzigen.

Kaart van www.antenneregister.nl de stippen zijn masten

Standpunt college
Naar aanleiding van raadsvragen van het CDA omtrent UMTS heeft het college op 14 juni 2005 besloten voorlopig geen vergunningen te verlenen en/of bestemmingswijzigingen uit te voeren die tot doel hebben een UMTS-installatie op te richten.  

De reikwijdte van dit standpunt is beperkt omdat voor een belangrijk deel van de antenne-installaties (tot 5 meter) vergunningvrij is en de gemeente daarop geen invloed kan uitoefenen. Overeenkomstig het genoemde collegestandpunt zijn vooralsnog geen vergunningen verleend voor UMTS-installaties. 

Feitelijke situatie
Bovenstaande neemt niet weg dat plaatsing van bouwvergunningvrije UMTS-installaties gewoon kan plaatsvinden. Hogere bebouwing is daarvoor uitermate geschikt.

Op basis van de in uw vraag genoemde (globale) locaties is op de website van het Nationaal Antennebureau (www.antenneregister.nl) nagegaan of daar UMTS-antennes zijn geplaatst. Zoals uit de beschikbare informatie is op te maken is er een UMTS-antenne aanwezig bij de Rijnvallei (de antenne(s) zijn naar alle waarschijnlijkheid geplaatst op de hoogbouw) en is er een UMTS-antenne aanwezig op een pand aan de Ambachtsweg/Nijverheidsweg.

Met vriendelijke groet,
 
Afdeling Ruimte, Bouwen en Wonen
Gemeente Barneveld

« Terug

Reacties op 'UMTS-antennes in Barneveld?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005 > november