Aantal keer gelezen1

WisselBlog week 45 - Tjitske Kuiper

zaterdag 12 november 2005 17:37

Zondag 6 november

Sinds lange tijd weer eens een zondag die alleen gevuld is door kerkbezoek en gezin. Een aantal weken ben ik naar Drachten gereisd om die dag bij mijn moeder te zijn die ernstig ziek was. Dat hoeft nu niet meer. Ze is 25 oktober vredig ingeslapen na een moeizaam ziekbed. Het is vreemd kaal zonder ouderlijk huis. In de kamer staan dozen met spullen van mijn moeder die een plek krijgen in ons huis. Ik pak iedere dag iets uit de doos en doe er lang over. Vooral fotoboeken kosten tijd. Zo’n dag van rust is tegelijk ook weer een dag van verwerking.

 

Maandag 7 november

Eerst maar eens contact gelegd met het computerbedrijf. Het opsplitsen van de e-mails in ons huis over twee verschillende computers is nog steeds niet hoe het moet zijn. Ik heb twee e-mail adressen en misschien is dat het euvel? Ook kan er slechts vanaf een van beide computers geprint worden. Afijn, morgen wordt dit hopenlijk echt opgelost.

De rest van de ochtend stukken gelezen voor de commissie- en raadsvergadering. Vanmiddag met Henk over de agenda van de commissie grondgebied gesproken.

In de avond fractievergadering. Voornamelijk gesproken over de hot-items van de komende tijd namelijk Veller en het muziekcentrum. Geen eenvoudige zaken. In het eerste geval is er feitelijk geen weg terug meer en gaat het erom zaken helder geformuleerd te krijgen in het contract. Bij het muziekcentrum werden wij niet vrolijk van de stukken. De exploitatie is niet echt rond te krijgen. Ook is de middenstandsvereniging (terecht) niet tevreden over de hoeveelheid parkeerplaatsen. Verder doet de tekst van het raadsvoorstel vermoeden dat men ook de mogelijkheid wil om op zondag activiteiten te ontplooien. Als ChristenUnie willen wij echter geen commerciele activiteiten ontplooid zien met gemeenschapsgeld. We zullen zien of onze zorgen op deze punten terecht of onterecht zijn. Wij hopen onterecht, want het is een prachtig initiatief in beginsel. Daar zijn wij alleen maar vol lof over. Bij thuiskomst samen een flesje wijn opgedronken met Roel om ons 20-jarige huwelijksdag te vieren. Een soort afterparty, want zaterdagavond zijn we met kinderen en aanhang uit eten geweest in het Herdertje in Voorthuizen. Leuke gelegenheid waar ik al veel over gehoord had. Maar tot op heden was ik er nog nooit geweest.

 

Dinsdag 8 november

De medewerker van Van Essen computerbedrijf meldt dat chello niet langer een adres met een underscore accepteert. Leuk hoor! Gelukkig heb ik in ieder geval mijn ongewijzigde gemeenteadres. Mijn nieuwe e-mail adres wordt nu t.kuiperdehaan@chello.nl. In ieder geval zijn verder alle computerproblemen nu weer opgelost.

Ik lees dat de rellen in Frankrijk aan het afnemen zijn. Gelukkig hoor ik nu ook meer over de aanpak van de sociale problematiek in de achterstandswijken. Tot nu toe was er vooral de reactie van minister Sarkozy die slechts repte van ‘geteisem’ en ‘oorlog zonder genade’. Men heeft de achterstandproblematiek te lang laten liggen. Dit voorjaar was ik een paar dagen met Marijn, onze oudste dochter, in Parijs vanwege het behalen van haar eindexamen en ik heb met eigen ogen gezien hoe de buitenwijken crimineel zijn. We wilden niet alleen de glamour van Parijs zien, maar ook iets van een grote markt in een buitenwijk. De opstand die ik nu op tv zien verbaast mij dan ook niets. Frankrijk kickt als vanouds erg op uiterlijkheden en grote Parijse projekten. En nu wordt de politici even keihard duidelijk gemaakt dat daaronder nog andere politieke items schuil gaan die een enorme impact op de samenleving kunnen hebben. Het is een waarschuwing aan politici waar dan ook.  

Vandaag bezig geweest met het bestuderen van de raadsstukken over Veller. Vanavond staat dit op de agenda van de commissie bestuur. Frits neemt het onderwerp Muziekcentrum voor zijn rekening.

 

Woensdag 9 november

Gisteravond vier uren commissie-vergadering gehad. Felicitaties vanwege mijn 20-jarig huwelijk (Frits) en vanwege het lijsttrekkerschap (collega’s en ambtenaren) en condoleances vanwege het overlijden van mijn moeder. Dat levert samen een rare mix op. 

Vooral Veller en het Muziekcentrum namen veel tijd in beslag. Er is afgesproken dat de gestelde vragen schriftelijk beantwoord zullen gaan worden. Voordeel is dat de antwoorden grondig(er) zijn en alle raadsleden – ook de niet commissieleden-  goed op de hoogte worden gebracht op deze manier. Ik ben erg sceptisch geworden over het Muziekcentrum. Het is mij duidelijk geworden dat de exploitatie waarschijnlijk onhaalbaar is. In ieder geval moet de zondag benut worden om niet nog meer in de rode cijfers terecht te komen. Ik heb al een idee welke kant onze besluitvorming op zal gaan. We gaan dat de komende fractievergadering bespreken. PRO’98 is volgens mij vastbesloten om dit te gaan steunen. Dat zal ook alles te maken hebben met het felbegeerde onderdeel ‘De theaterzaal’. Het CDA is blijkbaar vastbesloten dat het Muziekcentrum er moet komen, want ondanks de voorzienbare tekorten in de exploitatie roept deze fractie nu al op om een prijsvraag uit te schrijven voor een mooie naam van het Muziekcentrum.

 

Donderdag 10 november 

Vanmorgen samen met Heimen Schuring twee vertegenwoordigers gesproken van de Barneveldse Industriële Kring en de Jonge Ondernemers Societeit. Zulke gesprekken met vertegenwoordigers zijn altijd heel nuttig. We nemen zaken hieruit mee en als het van pas komt, brengen we dit in. Natuurlijk komt in zo’n gesprek de bereikbaarheid over spoor en de weg aan de orde. Gisteren hebben we uit de krant vernomen dat de aanbesteding van de Valleilijn succesvol verlopen is en dat Connexxion dit gaat verzorgen. De frequentie op de lijn wordt een stuk beter! Dat is heel goed nieuws. Het wordt voor veel mensen nu aantrekkelijker om per openbaar vervoer te reizen in plaats van per auto. En dat scheelt dan weer in milieubelasting.

De avond is verder gevuld met commissiewerk. Grondgebied deze keer. Samen met Henk Geurts vertegenwoordigen wij de fractie hier. Iets wat tijdens de vergadering maar weinig aandacht krijgt is de besparing van 1,8 miljoen die behaald wordt door goede samenwerking tussen verschillende partijen in de waterketen. (waterschappen, provincie en gemeente).

Ook het onderhoud van het groen in de gemeente krijgt opnieuw aandacht. Er worden verschillende suggesties gedaan aan de wethouder. In ieder geval is duidelijk dat niet meer een hele wijk uitgesloten zal worden van onderhoud. Ook de wijkplatforms moeten hun verzoeken ingewilligd kunnen krijgen. Het blijft een strijd om de kosten te bedwingen op dit onderdeel in de gemeente, maar er zijn beslist grenzen aan de bezuinigingsmogelijkheden.

 

Vrijdag 11 november 

Jarig! Mooie datum, want het is tevens de datum waarop de eerste wereldoorlog werd beindigd.

Deze keer geen ‘lang zal ze leven’aan het bed. De oudste kinderen zongen de laatste jaren demonstratief met de ogen dicht en het lijf nog in de slaapstand. Er is daarom democratisch besloten om voortaan het zingen op te heffen en later op de dag de kadootjes te overhandigen.Hier ben ik het ook van harte mee eens. Maar Christi, onze jongste dochter niet. Voor haar blijven we dan ook ’s morgens vroeg zingen. Vanavond is de hele ploeg compleet.

De dag is gevuld met telefoontjes en visite. Christi had vier vriendinnetjes uitgenodigd om samen met hen Sint-Maarten te vieren in de buurt. Eerst heb ik patat gebakken voor ze. Dit mochten ze opeten terwijl ze sinterklaas-journaal aan het kijken waren. Dat is het toppunt van gezelligheid voor 8-jarigen.  

Aan het eind van de avond nog een telefoontje uit Sioux-Center (Mid-West) Tot hun verbazing is daar nog steeds geen sneeuw gevallen. Normaal gesproken is het daar half november al flink koud. Ook daar schrijft men dat toe aan de klimaatverandering. Ik moest op dat moment denken aan het artikel dat ik eerder op de avond in de NRC las over de dijken in Nederland. Het Rijk wil een betere bescherming tegen het water. Tegelijk moet de bevolking nuchter zijn en niet menen dat we veilig zijn tegen alles. Zelf moesten we als gezin destijds evacueren uit de Betuwe toen de dijken op springen stonden. We woonden toen in Eck en Wiel en waren daar medewerkers voor l´Abri. Gelukkig is er geen overstroming gekomen, maar het staat mij nog vers in mijn geheugen allemaal. 

´s Avonds gezellig gelummeld op de bank.

 

Zaterdag 12 november

Met veel interesse het interview gelezen in de Barneveldse Krant met Dick van Rheenen. Ik word onderhand wel erg benieuwd naar zijn verklaring op 22 november. Dit artikel geeft daar geen verdere informatie over.

In het Nederlands Dagblad een interview met Andre Rouvoet. Komt heel goed over!

Onze jongens doen wat technische klusjes in huis en Roel moet een lezing-klus doen ergens in het midden van het land. Marijn moet enkele tientallen kilo’s bladeren aanharken (dat doet ze met oordopjes in...) en met Christi samen naar sinterklaas. De oud-man is opmerkelijk beweeglijk en vitaal. Veel belangstelling. St. Nic is nog altijd een topper. Mooie entourage bij het kasteel en het weer is goed.

Zou ik vanavond mijn boek uit krijgen? (biografie van Hillary Rodham Clinton) Nog 100 te gaan van de 800.

 


Tjitske Kuiper


Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur mij dan een mail via: t.kuiperdehaan@chello.nl 

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 45 - Tjitske Kuiper'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005 > november